Skocz do zawartości

[E34] M50B25 DUŻE SPALANIE NA LPG, USZKODZONA SONDA LAMBDA

lukka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem, auto jeździ na zwykłym lpg (autronic al-700) niestety:(:(::(:(:(, ostatnio zaczął dużo palić, około 15-17l na 100 km, podjechałem do gazownika na regulacje, okazało sie ze sonda lambda nie daje znaku życia, gazownik mi doradził żeby zastanowić sie na zmiana na instalacje sekwencyjną lub zmienic sonde, ale problem polega na tym że nigdzie nie mogę dostać takiej sondy, sonda jest na dwa przewody, widziałem sondy bosha na allegro choćby nawet ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej na 2 przewody i która by pasowała pod numer oryginalnej sondy (końcówka 710), ani nigdzie nie ma konkretniej pod m50b25 lub zamiennik. Proszę o pomoc.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Sonde ktoś wstawił na sztuke i już.Wszystkie sondy w e34 były podgrzewane i miały 4 kable.Na jakim osprzecie masz bete,simens czy bosch?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

chyba ze tak kolego bo auto mam od miesiaca i nie wiem jeszcze co tam w nim bylo robione a co nie. Jak ogladalem pod spodem to byly dwa kabelki, szary i czarny, musze dokladnie sprawdzic wtyk i dokupic taka sonde jaka ma byc, a powiedzcie mi mozna kupic ngk np za 100 zl bo widzialem takie na allegro lub cos podobnego w tym przedziale cenowym?

• Zasłużeni forumowicze
Kup uniwersalną bosch jak chcesz mieć taniej.Innych dziwnych zamienników nie polecam bo nie żyją za długo.Bosch 0258986503 kupisz za niecałe 200zł tylko musisz mieć kabel.

• 3 tygodnie później...
Koledzy mam jeszcze jeden problem, ostatnio zacząłem jezdzić na benzynie zeby sprawdzic spalanie, zrobilem jakies 300 km i zauważylem ze czuc benzyne w oleju i mocno w wydechu, pojawila sie tez mala nieszczelnosc pod kolektorem ssacym i polatuje tam troche oleju, olej troche rozrzedzony, sondy jeszcze nie wymienilem bo brak kasy, czy to moze byc przyczyna ze silnik dostaje za duzo paliwa i przedostaje sie ono do oleju, spalanie na pb wzrozlo ale bardzo nie wiele. Sonda na bank uszkodzona, wogole nie ma z niej odczytu, mam pytanie czy można ją wogole odłączyc i czy to coś pomoże?? i tak ją zmienie ale za tydzień i przez tydzień musze jakoś jeżdzić do tego czasu.

ile ci pali na benzynie ?? moja z automatyczną skrzynią 15-17 w mieście benzyny ( krótkie odcinki ) myślałem, że też coś nie tak ale po zrobieniu trasy pond 800km z średnią prędkością oscylującą koło 90km i spalaniem poniżej 10l raczej jest przekonany , że tyle w mieście spala ile ma spalić :cool2:

tez mam automat, na trasie spali mi 9-10 liter, po miescie wiadomo ze wiecej ale mysle ze 15 to nie wezmie, chociaz zrobilem max 500 km na pb.silnik mam igla, ostatnio porobilem troche podstawowych rzeczy, odme wyczyscilem, weze pozmienialem ktore bylo trzeba, przepustnice i kolektor wyczyscilem ostatnio i krokowca tez, tylko ta sonda lambda, czuc mocno benzyna przy postoju, jak zostawiam w garazu na noc to juz wogole smierdzi strasznie i tak samo w oleju czuc.:(

pewnie mniej wychodzi bo zwykle w takich instalkach różnica jest duża. Masz uszkodzoną lambdę leje ci paliwo jak z wiadra miesza się z olejem, rozrzedza go i niedługo zamiast wymienić lambdę to będziesz wymieniał silnik. Przynajmniej kup sobie używkę dobrą. NA podmianę weź i sprawdź czy śmierdzi dalej czy nie. Chyba że masz na remont :)

• Zasłużeni forumowicze

Kolego ja mam silnik 2,0 i instalacje sekwencyjną,skrzynia manual i jak sonda padła to żarł 18l gazu a benzyny tylko litr więcej.

http://moto.allegro.pl/sonda-lambda-bosch-bmw-od-1990-1998-nowa-i2441510075.html

Taniej nie kupisz,wtyczka pasuje,towar wypróbowałem(nowy) jest to orginał bosch,gwarancji nie dostaniesz z wiadomych powodów(cena).

Sonda lambda w sekwencyjnym wtrysku gazu nie ma wpływu na spalanie gazu i nie musi byc podłaczana a jak kolega jezdzi na zwykłym lpg to albo emulator sondy zle działa albo membrana w parowniku do wymiany i to moze byc przyczyna duzego spalania.

Podłaczył bym jeszcze silnik pod kompa.

KLIMATYZACJA SAMOCHODOWA, THERMO KING, CARRIER

DIAGNOSTYKA BMW, VAG tel. 500 236 866

• Zasłużeni forumowicze
Sonda nie ma wpływu na spalanie w 2 generacji gazu,jak ustawisz śrubą tak masz.W sekwencji jak najbardziej wszystko musi być sprawne.Owszem nie musi być podłączona jak to ma miejsce np w stag 300(taką mam ).

II generacja to też instalacje sterowane komputerem, ale z tego co wiem sonde lambda wpina się w nie tylko dla ułatwienia ustawienia dawki.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

dobra byłem na kompie i też wyrzuciło błąd z sondą , na dniach będę wymieniał , jakiej różnicy mam się spodziewać ? instalacja LANDIRENZO OMEGAS .

Spalanie pb w mieście 16-17 litrów gazu około 20.

Mogę liczyć na mniejsze spalanie i lepszą dynamikę auta ?

A u gazownika jak byłem powiedzieli mi ze w sekwencji lambda jest niepotrzebna a u mnie jak jest zwykły gaz i nie działa lambda to nie ustawią mi idealnie mieszanki żeby auto paliło w miarę ok, ustawili na oko, zmniejszyli jak to powiedzieli "kroki" i na parowniku śrubą pokręcili i tyle, no i powiedzieli ze przy tym silniku tylko sekwencja. A auto jak paliło 22 litry gazu tak pali nadal.

Spalanie rzedu 16-17l LPG w miescie do BARDZO DOBRY WYNIK. Nie wiem czego oczekujesz?

16-17 litrów pb gazu 20 ...oczekuję , żeby auto było sprawne skoro sonda jest walnięta trzeba ją wymieniać a nóż się coś poprawi. Teoretycznie w książce ma napisanie , że powinna brać 13,5 pb w mieście :cool2:

W mieście LPG to spali od 20 do 24 litrów i to jak jeżdżę jak emeryt, na trasie do 17 litrów LPG, ale bardziej mnie niepokoi to ze jak sonda walnięta to mi zalewa silnik i benzynę czuć w oleju, zmienię lambdę i chce śmigać na benzynie, mam pierwsze auto z gazem i nie za bardzo mi LPG odpowiada, wole żeby palił mi 12 liter PB niż 18-20 LPG, przynajmniej jest czym jechać i silnik inaczej pracuje na PB.

W mieście LPG to spali od 20 do 24 litrów i to jak jeżdżę jak emeryt, na trasie do 17 litrów LPG, ale bardziej mnie niepokoi to ze jak sonda walnięta to mi zalewa silnik i benzynę czuć w oleju, zmienię lambdę i chce śmigać na benzynie, mam pierwsze auto z gazem i nie za bardzo mi LPG odpowiada, wole żeby palił mi 12 liter PB niż 18-20 LPG, przynajmniej jest czym jechać i silnik inaczej pracuje na PB.

tylko ,że raczej 12 w mieście jest nierealne , btw skąd wiesz która lambda ci padła bo są przecież dwie