Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz jeszcze jedna sprawa która zauważyłem bo nadal nie słychać samego silnika tylko jakieś odgłosy, poniżej link:

http://imageshack.us/photo/my-images/141/dsc00911gn.jpg/

Zaznaczona rolka ewidentnie wibruje, podskakuje czy jak to woli , reszta stoi typowo w miejscu bez jakiegokolwiek ruchu oczywiście mowa na włączonym silniku :) czy jest to normalne i może przez nią dochodzić taki dziwny dzwiek? i od czego wogole jest ta rolka czy może to napinacz?

Tekst zaczerpniety z forum Vw na temat glosnej pracy napinacza. Taki sam system i taki sam napinacz.Ramie jest tylko o polowe krotsze.

"Wibracje napinacza nie sa szkodliwe... On musi wibrowac . Tam jest za duzo sil. Rozpedzony alternator i drgajacy wal korbowy.. Po to jest wlasnie tlumik drgan na wale, w nowszych silnikach sprzeglo na alternatorze i elastyczny napinacz... Nie moze to byc na stale zrobione..

Ja juz swoj naprawilem. Wystarczylo zmienic tulejki i pret napinacza.. Ja dodatkowo zmienilem napinacz, bo myslalem ze ta sprezyna po jakims czasie mniej elastyczna jest.. Fakt.. stary napinacz troche sie przycinal. Teraz jest miodzio.. "

Opublikowano
hmmm no nie wiem czy musi sam miałem golfa 3 w tdi przedtem i tez miałem taki problem z podskakująca rolka gdzie napinał ja osobny napinacz na lapie i był dźwięk straszny takie rzerzenie , po wymianie tej rolki na wolobieg czyli rolkę ze sprzegiełkiem drgań ani na rolce ani na napinaczu nie było i dzwiek ustał... :/