Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam pytanie ponieważ miałem wymieniana tyla podporę walu- była oberwana , ponieważ były mocne drgania powyżej 90/h oraz również takie chwilowe drganie ok 2000/obrotów później jeśli mocno depnę w gaz ono znika , ale niestety nic to nie pomogło wczoraj z tata byliśmy na kanale i zauważyłem ze dziwna jest przednia podpora :/:/ wrzucam foto czy jej kształt może powodować takie drgania?? myślałem na początku ze to krzyżak walu lecz w stacji powiedzieli ze nie widza z nim problemu , odrazu mowie ze łącznik walu (guma) wygląda na bardzo dobry stan. załączam fotkę i czekam na jakieś sugestie :)

http://imageshack.us/photo/my-images/210/dsc00672gl.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/440/dsc00673wq.jpg/

Edytowane przez Arek-Gniezno
Opublikowano
kurcze to już nie wiem od czego to może być :/:/ bo naprawde jest różnica miedzy nią a tą drugą która wymieniłem z tyłu i myślałem ze wymiana może pomoże :/:/
Opublikowano
Koledzy weźcie pod uwagę, że opadający silnik powoduje napięcia i stąd ta deformacja. Zapewne przy obciążeniu silnika powraca do swojej pierwotnej formy. Kolego sprawdź stan poduszek pod silnikiem i skrzynką biegów, bo to ich zużycie powoduje deformacje podpory.
Opublikowano
a takie drgania jak opisuje mogą być od poduszek silnika bądź poduszek skrzyni? wydaje mi się ze długi czas jeździłem z zerwana tylna podpora i myślałem ze może przez to się ona zdeformowała :/ ale sprawdzę te poduszki o których mowa może już czas na wymianę , ale mówisz ze warto tą podporę wymienić?
Opublikowano
Na razie nie. Czy przy jeździe w korku i częstym lawirowaniem sprzęgła czujesz silne wibracje?? Zapewne poduszki będą zerwane, a na pewno ta od strony kierowcy. Najpierw sprawdź stan poduch. Podpory to tylko dalsza konsekwencja opadniętego silnika na zużytych poduchach.
Opublikowano
ok to może lepiej za ta kasę kupie poduszki, jak stoję i puszczam to wibracji aż takich dużych niema , ale jak stoję i mocno ruszę to tak jakby maska to chyba silnik na boki poruszył wiec może faktycznie coś z poduszkami :/:/ najgorsze jest własnie to ze nie idzie ujechać powyżej 90km/h zaczyna coś buczeć własnie pod autem na dole jakby przy tej podporze jak przyspieszę ok 100-1100 to jakby te wibracje się również przenosiłby na tyl i tam tam mocno wibruje jakby miało sie coś urwać :/:/ wiec coś z tym muszę zrobić i myślałem ze to może od tej podpory ale sprawdzę te poduchy od skrzyni i silnika - tylko lemforder ? czy moze jakiś tańszy dobry zamiennik tez wchodzi w gre?
Opublikowano
Tak jak napisałem wcześniej to huczą łożyska podpór ponieważ są napięte i jest to dalszą konsekwencją "wyosiowanego" silnika. Czy masz możliwość podciągnięcia silnika do góry, tak by sprawdzić stan poduch?? Ale z resztą, jak rzuca silnikiem to typowy objaw ich uszkodzenia. Oczywiście łożyska w podporach również wypadałoby wymienić bo są zużyte. Tak więc sama wymiana podpór nic nie da, bo bardzo szybko problem powróci. Poduchy tylko z grupy Freudenberg, tj LMF, FEBI, CORTECO z tzw hydropodstawą.
Opublikowano
Dzięki bardzo za rozjaśnienie sprawy jestem wdzięczny :) podpora tylna była wymieniana z pól roku temu na meyle wiec chyba tylko wymienię ta z przodu lub tylko łożysko? niestety nie mam możliwości podniesienia silnika ale kanał by się znalazł, zobaczę wtedy te poduszki? dużo jest roboty z wymiana tych od skrzyni bo jeśli nie to bym pewnie tez zaraz bym wymienił warto? :)
Opublikowano

Mam ten sam problem co kolega z Gniezna...

Przynajmniej wiem juz o co chodzi... Dam znac jak powymieniam u siebie (pojde w poduszki, podpory i lozyska od razu co by miec spokoj ducha)...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj tez borykalem sie z drganiami,wymienilem podpory obie na org. bmw niepomoglo ,dopiero wymiana walu napedowego zalatwila sprawe.W strym wale byly luzy na krzyzakach,kupilem wal uzywka 160zl+wymiana 100zl i po sprawie bynajmiej umnie.
Opublikowano
też to rozważałem :) ale własnie auto stało na stacji i podkreślam niby stwierdzili ze krzyżaki są w porządku bo własnie tez im podsunąłem tą myśl,jak nie widziałem wyglądu tej mojej podpory, ale jeśli nie pomogą zabiegi z poduszkami oraz ta drugą podpora to będzie chyba trzeba zrobić jak mówisz jakąś dobra używkę i podmienić
Opublikowano

Witam, Znam wal od 320d i nie ma takiej jajowatej podpory z przodu napewno wiec ja bym sie tym zajol.

1. Czy jak wymianiales podpore z tylu to zlaczyles wal w tej samej pozycji? On jest wywarzany !!! Jesli nie to albo wywarzanie albo wymiana walau. Nie skreciles walu czasem w imadle?

2. Za podpora jest sluba srecajaca wiec musiales ja rozkrecic. Pytanie: Czy dobrze ja dokreciles? A moze sie odkreciala (mi to sie przytafilo).

3. Popatrz gdzie chcesz i pokaz mi ze podpora z przodu ma byc owalna!

Najszybsze rozwiazanie. Dobry wal z allegro do 200 zl kupionly w calosci. Nie moze byc rozlaczony ale skrecany w przegubach!!

Opublikowano

Kolego ja tego nie robiłem sam.

1. Robiłem to w serwisie - mam nadzieje ze to zrobili tak jak powinni lecz nie gwarantuje tego głowa.

2. Samemu ciężka sprawa tam dojść byłem na kanale ale takim osiedlowym w sobotę i sporo rozbierania z tymi osłonami termicznymi i wydechem wiec nie mogłem tego sprawdzić, ale będę miał to na uwadze, chodź myślę ze jak w innym serwisie rozebrali to wszystko i oglądali krzyżaki itd to by widzieli chodź różnie to bywa.

3.No ale chyba nie ma być taka jajowata? sprawdź podporę z linku na 1 stronie ona jest okrągła

Jeśli nie pomoże kwestia tych rzeczy co pisałem z kolegą- yoshimura01 to będę musiał jednak gdzieś dostać dobrą używkę :-/ :-/

Opublikowano

Czy wał z wersji 320d(M47) - 2wie podpory- jest taki sam jak z wersji M47N.

Będzie pasował?

Czym się różnią?

I czy istotne czy sedan,kombi,compact???

Na co zwrócić uwagę najbardziej przy zakupie używki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie te waly sie roznia,musisz kupic z 136km lub 116km z 318d,poliftowy wal ma jedna podpore a ty masz dwie.
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Przepraszam za oczekiwanie osób które były zainteresowane tematem ale dopiero teraz wymieniona została przednia podpora wału na febi tylnia miałem juz wymieniana jakiś rok temu na meyle bo miałem oberwana, podobno dokładnie sprawdzono poduszki silnika i są w porządku chodź trochę to dziwne jak auto ma ponad 250KK , po wymianie łożysko w starej nie dało się obrócić nawet ręka nie wiem czy to normalne bo w tej kupionej obracało się palcem. Druga sprawa to przy okazji zostało wymienione kolo pasowe ponieważ auto na wolnych obrotach tak chroboczało i był pisk po odpaleniu kilka minut oraz sporo rdzy na dolnej obudowie (ponoć objawy zużytego kola pasowego) na starym nie widać jakoś mocnych popękań czy podobnych rzeczy.

Efekty:

+ łagodniej chodzi na wolnych obrotach brak chrobotania, chodź mam jeszcze jedno zastrzeżenie ale o tym później

+ Narazie nie było pisku dłuższego przy odpaleniu ale to jeszcze sprawdze jutro jak dłużej postoi

+ narazie nie ma tak dużych wibracji w kabinie powyżej 110km/h jak wtedy ze auto cale buczało i myślałem ze zaraz któreś koło odpanie

-niestety przy 3 i 4 biegu i mocnym depnięciu w gaz (pedał do końca) nadal są wibracje w okolicach 1700-2200 obr i auto troche jakby głosniejsze jeśli przekroczymy ten przedział brak jakichkolwiek wibracji i staje się bardziej ciche i auto idzie jak rakieta, (łącznik elastyczny po obejrzeniu nie ma żadnych oznak zużycia).

Teraz jeszcze jedna sprawa która zauważyłem bo nadal nie słychać samego silnika tylko jakieś odgłosy, poniżej link:

http://imageshack.us/photo/my-images/141/dsc00911gn.jpg/

Zaznaczona rolka ewidentnie wibruje, podskakuje czy jak to woli , reszta stoi typowo w miejscu bez jakiegokolwiek ruchu oczywiście mowa na włączonym silniku :) czy jest to normalne i może przez nią dochodzić taki dziwny dzwiek? i od czego wogole jest ta rolka czy może to napinacz?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)