Skocz do zawartości

Wykres z hamowni 330d 2001r Prośba o ocenę

pajekq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam BMW E46 330d 2001r. Postanowiłem dołożyć jej trochę kucy w związku z tym oddałem samochód komu trzeba. Nie jestem zadowolony z wyników, dla mnie nie wiele się różni to od tego co było przed. Miałem dostać dwa wykresy jeden sprzed a drugi po a dał mi tylko po. Z tego co przeglądałem wykresy na forum to maksymalny moment obrotowy bo tak naprawdę na nim mi zależy najbardziej powinno się osiągać powyżej 2tyś obrotów a u mnie jest to przy 3,5tyś.

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź i wasze zdanie na ten temat ponieważ nie jestem pewien czy to wina "speca", że źle wgrał program czy wina mojego samochodu a chcę reklamować usługę.

Poniżej link do wykresu.

http://zapodaj.net/b38eb9c3c3bc0.jpg.html

Dziękuję.

Być może auto było niesprawne ... Zerknij jaki masz niski moment przecież to jak w serii bez katow :))

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

coś tu bardzo nie gra, jakim cudem silnik dokręcił do 5200 obr/min ???? :shock:

m57 ma odcinkę na 4500 albo 4750

czy program robiony u tunera goodhope czy tylko tam zhamowany ?

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)

Ja bym zrobil tak: pojechal bym do tej firmy niech wgrywaja mi seryjny program - taki jaki byl i niech oddaja kase, wtedy jedz na hamownie, zhamuj serie i bedziesz wiedzial czy seria jest trzymana czy tez nie przez Twoj silnik, moze faktycznie masz cos nie halo z silnikiem...
''Impossible is nothing''

• Zasłużeni forumowicze

ja w e39 2.5d mam prawie taki moment obrotowy bez żadnych modów a w e46 2.0d z seryjnych 270 nm zrobili mi 350nm.

Może twoje auto przed tym wszystkim miało 150km :?

Tak. Program jak i hamownia wykonana u ludzi co na wykresie czyli Hobot Serwis.

Oddając samochód umówiłem się na wykres sprzed chipa i po. Dostałem tylko wykres po i to jeszcze przesłany na mejla bo mu drukarka siadła (czyżby coś kombinował)

Co do sprawności samochodu to jestem 100%pewien, że nie miał wcześniej żadnych modyfikacji. Fakt ma przejechane 260tyś km, ale pochodzi z pewnego źródła.

Czyja to wina. Speca, czy może mojego samochodu (turbo, intercooler i jakaś nieszczelność w dolocie, przepływka).

Czy mogę się udać po zwrot pieniędzy za źle wykonaną usługę, czy raczej szukać jakichś wad w moim samochodzie. Wydaje mi się, że ten co mi z tym robił powinien mieć tego świadomość co jest dobrze a co źle więc jeśli wg was to dno to powinien mi powiedzieć że program wgrał ale żeby wszystko grało muszę naprawić to i to. Oddając mi samochód powiedział, że dobrze poszło...

Będę wdzięczny za sugestie.

He he a co mial powiedziec ze zle poszlo??? Pierwsza sprawa to obroty maksymalne jak juz koledzy powiedzieli m57 ma odcinke na 4500 - 4700, wiec jakim cudem 5200??? Poszukaj na forum wkresow z hamowni kolegow ktorzy robili chipa przy takim silniku i pokaz temu Panu jak powinna przebiegac krzywa momentu i mocy.
''Impossible is nothing''

• Zasłużeni forumowicze
Tak. Program jak i hamownia wykonana u ludzi co na wykresie czyli Hobot Serwis.

Oddając samochód umówiłem się na wykres sprzed chipa i po. Dostałem tylko wykres po i to jeszcze przesłany na mejla bo mu drukarka siadła (czyżby coś kombinował)

Co do sprawności samochodu to jestem 100%pewien, że nie miał wcześniej żadnych modyfikacji. Fakt ma przejechane 260tyś km, ale pochodzi z pewnego źródła.

Czyja to wina. Speca, czy może mojego samochodu (turbo, intercooler i jakaś nieszczelność w dolocie, przepływka).

Czy mogę się udać po zwrot pieniędzy za źle wykonaną usługę, czy raczej szukać jakichś wad w moim samochodzie. Wydaje mi się, że ten co mi z tym robił powinien mieć tego świadomość co jest dobrze a co źle więc jeśli wg was to dno to powinien mi powiedzieć że program wgrał ale żeby wszystko grało muszę naprawić to i to. Oddając mi samochód powiedział, że dobrze poszło...

Będę wdzięczny za sugestie.

Jeśli któraś z wymienionych przez ciebie rzeczy jest nie sprawna to jaki tołk miał koleś żeby cipować niesprawne auto :duh: Ja bym brał gościa za chabety odrazu :evil:

kolego co oni ci zrobili to az wola pomste do nieba, niektorym takie parametry wychodza w seryjnym 330d 184 km z bonusem z fabryki, jedz tam najszybciej i zadaj zwrotu pieniedzy, niech ci wgraja seryjny soft. Widze ze jestes z okolic limanowej, ja czipowalem swoje 330d u goduli w niepolomicach, naprawde bardzo polecam, full profeska i pelna diagnostyka przed modyfikacjami, chyba jako jedyni w polsce robia program pod kątem zeby auto nie dymilo, hamują auto z czujnikiem spalin,jestem super zadowolony, smigam juz od wrzesnia i zrobilem 15 tys km, obecnie przebieg wynosi 296 tys km, tu masz moj wykres http://imageshack.us/photo/my-images/204/hamowniaw.jpg/

placilem we wrzesniu 1300zl, wiem ze mozna duzo taniej np u kolegi tc z forum ale niemam w tym diagnostyki i testow na hamowni, pozatym pan Godula podchodzi do kazdego auta indywidualnie i robi program zaleznie od stanu silnika, wtryskow, turbawki i podnosi moment obr co do stanu sprzegla,pozatym mam duzy przebieg i zamierzam pojezdzic jeszcze ze 2 lata i chcialem zeby wszystko bylo na tip top full profeska hehe

Ponadto hamownia wcale nie jest jednoznacznym określeniem obciążenia auta. Ja mam o tyle dobrze, że ulica na której wykonuję diagnozę jest pod sporym pochyleniem, więc mam bardzo dobre warunki obciążeniowe i mogę obserwować max wydajności podzespołów. Własny interfejs za grosze, podstawowe oprogramowanie i masz pełny pakiet diagnostyczny. A na forum i tak znajdziesz pomocną dłoń w kwestii interpretacji logów.

Co do robienia softu pod kątem dymienia to też nie wypuszczamy auta które dymi ...

Natomiast analizator spalin w dieslu to pic , jeśli jest za dużo paliwa masz dymienie lub jeśli temperatura spalania zbyt wrosnie ...

I tak jak ktoś wcześniej powiedział diagnostykę na miejscu masz zawsze jadąc do Poznania , hamownia w dobrej cenie też sie znajdzie ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/