Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Kilka dni temu kupiłem BMW E87 1,6 benz. i zastanawiam się nad jakimś fajnym CB radiem oraz miejscem jego ulokowania:)

Może ktoś z was zechciałby mi pomóc w wyborze jakiegoś sprawdzonego radyjka + oczywiście antena :)

I jesli macie jakiś pomysł gdzie można by je w aucie założyć by jakoś fajnie to wyglądało to będę wdzięczny :) Pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja od zawsze używam Presidentów Harry 2 albo Unidenów 520XL, prawie to sam i raczej dzaiałają, polecam jednak to 1 radio które ma głośnik z przodu, jak cię stać to President będzie chyba pewnym zakupem, co do anteny to wielu samochodach używałem Leem at-71 niektórzy narzekają ale ja złego słowa na nie nie powiem.

Co do samego umieszczenia to:

Antenę mam na uchwycie na klapie, kabel dociągnięty pod siedzenie pasażera pod plastikami i dywanikami,

Zasilanie do CB albo z zapalniczki albo tak jak u mnie dorobiłem drugą zapalniczkę z tyłu podłokietnika, w miejscu gdzie w 3 czy 5 są gniazdko bądź wywietrzniki.

Co do radia to idealnie w 1 wchodzi pomiędzy fotelem pasażera a konsolą środkową.

Działa od 3 lat.

Pozdrawiam, Kuba

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego emas66, używałem radia CB w różnych samochodach. Pominę markę (radia).

Najważniejsza jest antena i zestrojenie. Radio ma drugorzędne znaczenie. Taka jest ogólna opinia.

Antena... radziłbym pierwsze kroki skierować do jakiegoś serwisu, który zajmuje się takimi rzeczami. Dowiesz się, co jest dla Ciebie najlepsze. Tak pod względem jakości, funkcjonalności i ceny.

Co do umieszczenia radia w samochodzie... jeśli się zdecyduję na umieszczenie CB radia w mojej jedynce, będzie ono między kierownicą, a drzwiami. Już widziałem tak zamontowane (w innych beemkach). Przykręcone do panela nad pedałem gazu.

Mikrofon wtedy spoczywa w kieszeni drzwi. W naszych jedynkach jest co prawda schowek obok kierownicy, ale jest on stanowczo za mały. Pewnie nie ma tak małego radia. A gdyby nawet, to co z chłodzeniem?

Radio, wiadomo - musi być małych rozmiarów. :wink:

Antenę - założę magnesówkę (pewnie gdzieś na dachu). Zasięg do 10km. w zupełności mnie zadowoli.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.