Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jest ktoś w stanie pomóc mi poszukać gdzie znajduje się czujnik na lewym przednim kole,na prawym tylnym oraz jak to mniej więcej wygląda ? chodzi mi o czujnik , który na komputerze wskazuje kiedy należy wymienić klocki hamulcowe oraz ile mniej więcej km do przejechania zostało.

Pali mi się kontrola wymiany klocków , a były wymieniane dosyć niedawno więc wg mnie któryś z czujników się odpiął albo będzie do wymiany. Z góry dzięki za pomoc , pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano

Zdaje się, że te czujniki są gdzieś przy klockach i należy je wymieniać razem z klockami. Jak nie wymieniłeś... to błąd, wydaje mi się, że musisz zdjąć klocki i jeszcze raz je założyć z nowymi czujnikami.

Głowy nie daję, bo nie miałem jeszcze okazji wymieniać klocków.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Czujnik zużycia klocków znajduje się w samym klocku.

Jak na mój gust, mają dość delikatne mocowanie, choć w sumie wyglądają solidnie. Mają kształt kątownika, lub jak kto woli - litery "L"

Po zdemontowaniu koła należy przyjrzeć się zaciskowi, w którym umieszczone są klocki. Trudno będzie nie zauważyć wystający kabelek w połowie wysokości zacisku. Oczywiście kabelek zakończony jest z jednej strony czujnikiem (zużycia klocków), a z drugiej konektorem. Zdęcia nie wstawiam, bo pełno ich jest np. na Allegro.

Uszkodziłem trochę swój, ale po małej naprawie dało się zamontować powtórnie i działa. :D

Prawdę mówiąc, ciekaw jestem więcej opinii userów w tym temacie. :wink:

Aha, czujnik... jeśli się odepnie (nie będzie go na swoim miejscu), to nic nie zasygnalizuje tego zjawiska.

Edytowane przez Wioletta

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

a może po prostu nie skasowałeś inspekcji po wymianie ... jeśli tak to było dużo informacji na ten temat na forum. ASO zawsze kasuje, reszta warsztatów niekoniecznie

pozdr.