Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powoli moje X3 będzie kończyło rok. Trzeba będzie ubezpieczyć. Do tej pory miałem ubezpieczenie "salonowe", ale może jest coś lepszego. Interesuje mnie ubezpieczenie klasy premium z realną jak na wiek samochodu i ceną z faktury tzw. gwarantowaną sumą ubezpieczenia. Wyklikałem na "proama" za 4 tysi, ale cenę samochodu można wybrać max. 142 340 zł; trochę za niska w/g mnie w razie gdyby zaistniała szkoda całkowita. Gdzie Wy ubezpieczacie, a może zostać przy tym co proponuje dealer czyli Allianz? Tak przy okazji, kupując samochód dostałem podobno od BMW jakiś fabryczny assistance. Ktoś z Was wie co on obejmuje?
Opublikowano

Witam!

Podzielam zdanie doświadczonego kolegi. Miałem okazje korzystać z Assistance dołączonego do polisy (ubezpieczycielem jest specjalizująca się właśnie w tych usługach firma Mondial Assistance). Działa bez zarzutu.

Według mnie będzie bardzo trudno znaleźć konkurencyjną ofertę co do zakresu ochrony jak i ceny :) .

Opublikowano

Proamy nie bierz.Tam jest tragedia z AC mimo że składka atrakcyjna to amortyzacja przy twoim aucie to -30% ceny wiec bedziesz sporo do tyłu w przypadku wypadku.

Weż to BMW bo nic ciekawszego nie znajdziesz na tę chwilę :D :D

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Ubezpieczenie w BMW to Allianz.Cena ubezpieczenia zależy od wielu czynników np; gdzie mieszkasz,ile masz zniżki,czy auto jest w leasingu.

Ogólnie jak sprawdzałem to Allianz wcale nie jest tani,sprawdz np. Wartę i Pzu.

Opublikowano

Albo AXA lub AVIVA.

Moim zdaniem przy świeżym aucie cena ubezpieczenia nie powinna być głównym wyznacznikiem. Przede wszystkim sprawdź warunki a dopiero patrz na cenę.

Opublikowano
Albo AXA lub AVIVA.

Moim zdaniem przy świeżym aucie cena ubezpieczenia nie powinna być głównym wyznacznikiem. Przede wszystkim sprawdź warunki a dopiero patrz na cenę.

W Axa wyliczyło cenę auta 128900 i składkę 6020. Fajny przelicznik przy cenie zakupu ponad 200 kPLN. Aviva nie chciała policzyć online dla "podanych parametrów".

Kiepsko to wygląda....

Opublikowano

Ja w poprzednim samochodzie likwidowałem szkodę z polisy Allianz. Nie było żadnych problemów z likwidacją przy użyciu oryginalnych, nowych części w ASO BMW.

Co do assistance w Allianz to korzystaliśmy z niego w żony samochodzie i również nie było żadnych problemów, ani długiego oczekiwania na pomoc.

W Allianz w pakiecie salonowym w pierwszym roku gratis jest stała suma ubezpieczenia. Podobno również w drugim, ale muszę to potwierdzić na chwilę obecną.

Mi w PZU obecnie przy max zniżkach cena za polisę wychodzi o 400 zł mniej niż w Allianz, więc różnica jest niewielka. Różnice, które widzę w zakresie to wycena wartości samochodu na niekorzyść Allianz o 21 tys. PLN (jednak sprawdzałem w Allianzdirect bo zakładam, że będzie ten sam katalog (Info-ekspert lub Eurotax) co w pakiecie salonowym). Kolejna różnica to możliwośc zdefiniowania wysokości ubezpieczenia szyb samochodu w pzuonline (od 2 tys. PLN wzwyż). Dodatkowo jest w możliwość dokupienia opcji samochodu zastępczego przez cały okres ew. naprawy. NNW MAX dodatkowo chroni kierowcę/pasażera na 100 tys. PLN oprócz zwykłego NNW. Tak jak pisałem wyżej w PZU przy dodatkowo ubezpieczonych osobno szybach na 3 tys. PLN, dodatkowym NNW MAX na 100 tys. PLN, stałej sumie ubezpieczenia, braku udziałów własnych, assistance bez limitu km na Polskę oraz samochodzie zastępczym podczas naprawy cena jest o 400 zł niższa niż w Allianz oraz wyższa jest o ponad 20 tys. PLN suma ubezpieczenia w PZU. Nie wiem tylko jak jest z likwidacjami szkód w PZU, bo ostatnio przeważnie miałem Allianz.

Mamy w standardzie z salonu do 5 lat BMW MobileCare w całej Europie także assistance w polisie ubezpieczeniowej nie musi być moim zdaniem na Europę, ale trzeba pamiętać, że nie jest ono o tak szerokim zakresie jak np. w PZU - bezpłatna zmiana koła, doładowanie akumulatora, zmiana żarówki itp. O ile pamiętam w pakiecie Allianz BMW assistance jest na całą Europę.

Co do AXA to wogóle w zeszłym roku nie chcieli ubezpieczać pojazdów o wartości pow. 150 tys. PLN, a poza tym mam marne doświadczenia z nimi bo oprócz niskich cen za polisę to zaniżają wartość pojazdu. Likwidowałem raz u nich szkodę i z tym nie było problemów, jednak wartość pojazdu na polisie dla mnie ma duże znaczenie przy wyborze.

Wybór należy do Was ;)

Opublikowano

W Axa wyliczyło cenę auta 128900 i składkę 6020. Fajny przelicznik przy cenie zakupu ponad 200 kPLN. Aviva nie chciała policzyć online dla "podanych parametrów".

Kiepsko to wygląda....

Ciekawy jestem czy Szanowny Pan/Pani z firmy Info-ekspert bądź Eurotax dokonujący badań rynku samochodów używanych kupiliby roczne BMW X3 kupione w polskim salonie za kwotę 129 tys. PLN brutto? :mad2: Skąd oni biorą te dziwne sumy? Chyba przeglądają ogłoszenia nie patrząc na ich treść a jedynie na cenę zakupu i np. spisują cenę netto sprowadzonego samochodu po wypadku z TIR'em bez 1 ćwiartki, którą urwało podczas wypadku - ale dodanej gratis z innego samochodu przez sprzedawcę do samodzielnego przyspawania ;)

Opublikowano

Kiepsko to wygląda....

Ciekawy jestem czy Szanowny Pan/Pani z firmy Info-ekspert bądź Eurotax dokonujący badań rynku samochodów używanych kupiliby roczne BMW X3 kupione w polskim salonie za kwotę 129 tys. PLN brutto? :mad2: Skąd oni biorą te dziwne sumy? Chyba przeglądają ogłoszenia nie patrząc na ich treść a jedynie na cenę zakupu i np. spisują cenę netto sprowadzonego samochodu po wypadku z TIR'em bez 1 ćwiartki, którą urwało - ale dodanej gratis z innego samochodu przez sprzedawcę do samodzielnego przyspawania ;)

Ja chyba wiem skąd się biorą te ceny. Wczoraj oddzwonili do mnie z Aviva i po małym "wywiadzie" pan zaproponował mi składkę ok 8 k PLN przy ok. 125 tyś szacunkowej kwoty auta. W tym ichniejszym max. wariancie nie mam możliwości napraw w ASO, a assistance jest do 500 km od granicy Polski. Myślałem, że pęknę ze śmiechu, po prostu kaszana.... No to zapytałem skąd wytrzasnął taką cenę. W odpowiedzi usłyszałem, że cena katalogowa nowego auta to 160 kPLN i eurotax tak to podaje więc od tej kwoty liczą. Jak go zapytałem, czy wie, że za tą cenę BMW sprzedaje same koła i kierownicę i trzeba sporo dołożyć i że cena z faktury często przekracza 200 kPLN, w odpowiedzi było że takie mają procedury i wyposażenie opcjonalne nie jest brane pod uwagę. Pozostaje chyba do wyboru:

1. BMW Financial Service czyli Alianz

2. PZU.

Tu ciekawostka; w PZU online wyklikałem składkę na poziomie 5 kPLN, ale nie mogłem nigdzie znaleźć sumy ubezpieczenia. Zadzwoniłem więc na infolinię i dowiedziałem się, że sunę ubezpieczenia poznam dopiero jak wykupię składkę :-) jednak miły Pan powiedział, że przeliczy mi to osobiście i wtedy wyjawi mi tą tajemniczą kwotę. Jakież było moje zdziwienie gdy usłyszałem: 164 tysiące ale zaraz za tym wysokość składki 8,3 kPLN. Spora różnica, czyżby ubezpieczenie klikane było gorsze od tego przez telefon? Trochę dziwne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja polecam Ergo Hestia a dlaczego :

Wycena auta jest z wyposazeniem taka jak ma samochod - wysokosc w ich systemie jest indentyczna jak nasza konfiguracja

Na przykladzie zdarzen losowych - moj znajomy ma A6 mial malutkie otarcie ale zderzak do wymiany i jedna czesc do malowania - przedstawil swoje rachunki i kasa szybko byla na koncie ( stracil tylko 5 % zniszki kwota pokryta za uszkodzenie pojazdu 2700zl)

Ceny ubezpieczenia nie sa moze najnizsze ale w praktyce sprawdzaja sie.

Uwazam iz pakiet ubezpieczenia z BMW jest bardzo korzystny przy kupnie nowego pojazdu. Co do Allianz nie mialem okazji skorzystac wiec sie nie wypowiadam.

AXA i LibertyDirect sa wporzadku jesli twoj samochod jest uzywany 3 lata i wartosc ponizej 150tys zl ( uwaga na wlasnym przykladzie jesli miales uszkodzenie pojazdu z twojej przyczyny i skorzystales z ubzpieczenia to tracisz u nich wicej niz miales znizke 50% - na wlasnej skorze mialem doswiadczenie np. malowanie 2 elementow i wymiana zderzaka kwota 7 tys zl zniszke mialem 30%, przy nowej umowie odnawianej na nastepny rok dali mi ZWYSZKE 30% dokladna kwota 7 tys ktora mi wyplacili:):))

AIVA i podone tanie ubezpieczenie to tylko szkoda czasu...

Opublikowano

Panowie,

a czy sprawdzaliście na jaką wartość Hestia proponuje ubezpieczenie dla rocznego samochodu?

Ja wyliczałem niedawno ubezpieczenie w mBanku (mają m.in. mDirect z likwidacją w Hestii) i wartośc została wyliczona przez system na 129 tys. PLN. Jak dla mnie to dyskwalifikujące tą firmę podobnie jak Axa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie,

a czy sprawdzaliście na jaką wartość Hestia proponuje ubezpieczenie dla rocznego samochodu?

Ja wyliczałem niedawno ubezpieczenie w mBanku (mają m.in. mDirect z likwidacją w Hestii) i wartośc została wyliczona przez system na 129 tys. PLN. Jak dla mnie to dyskwalifikujące tą firmę podobnie jak Axa.

Ja nigdy nie robie wyliczenia przez jednego agenta ktory prezentuje kilka firm ubezpiec. . Przy moim audi 2 letnim wyliczenie wyszlo na ta kwote na ktora chialem ponad 130tys zl widzialem to w ich systemie ( HESTIA ) moj znajomy nawet podwyzszyl wyliczenie auta ( Audi A6 ) niz jest jego srednia cena( ponad 150tys zl ) . Robilismy u agenta ktory reprezentuje tylko Ergo Hestia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ubezpieczenie GAP (Guaranteed Asset Protection). Ktoś z Was ma takowe? Warto, nie warto, co sądzicie?

Witam Was,

też się interesuję tym tematem ;) GAP fakturowy tj. ubezpieczenie 3 letnie na stratę finansową wynikającą ze spadku wartości pojazdu względem f-ry zakupu można wykupić w ciągu 90 dni od daty zakupu.

Dla tych, którzy tak jak ja nie zdążyli jest GAP Auto Casco z możliwością zakupu w ciągu 30 dni od daty odnowienia polisy AC. Polisa zawierana jest również na 3 lata lecz utrzymuje wartość już nie z f-ry zakupu samochodu a wartość z odnowionej polisy przez 3 lata.

Dla zainteresowanych link do warunków ubezpieczenia jednej ze znalezionych firm:

http://www.wagas.pl/pages/dokumentacja/owu/GAP%20AC.pdf

Opublikowano
Ubezpieczenie GAP (Guaranteed Asset Protection). Ktoś z Was ma takowe? Warto, nie warto, co sądzicie?

Witam Was,

też się interesuję tym tematem ;) GAP fakturowy tj. ubezpieczenie 3 letnie na stratę finansową wynikającą ze spadku wartości pojazdu względem f-ry zakupu można wykupić w ciągu 90 dni od daty zakupu.

Dla tych, którzy tak jak ja nie zdążyli jest GAP Auto Casco z możliwością zakupu w ciągu 30 dni od daty odnowienia polisy AC. Polisa zawierana jest również na 3 lata lecz utrzymuje wartość już nie z f-ry zakupu samochodu a wartość z odnowionej polisy przez 3 lata.

Dla zainteresowanych link do warunków ubezpieczenia jednej ze znalezionych firm:

http://www.wagas.pl/pages/dokumentacja/owu/GAP%20AC.pdf

Ja mam auto prawie roczne i okazuje się, że jeszcze można ubezpieczyć do ceny fakturowej, przy czym polisa byłaby ważna do 3 lat od daty zakupu auta, co w moim przypadku daje mi ochronę na 2 lata i jeden miesiąc. Można to kupić w BMW-Allianz na drugi rok w komplecie z AC/OC/NW...kosztuje 1% ceny fakturowej auta i później na kolejny rok ale już za 1,5%. Polisa ma wartość max 60 kPLN.

Druga opcja kosztowała by mnie 1800 PLN za dwa lata przy podobnych założeniach, ale innej, mniej znanej firmie. Podobno GAP jest bardziej popularny wśród firm oferujących leasing jako forma zabezpieczenia, podobnie jeśli auto jest w kredycie.

Jestem bliski wybrania drugiej opcji....

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zaryzykowałem i wykupiłem to ubezpieczenie (GAP).

...chyba właśnie ubezpieczyłeś się od ryzyka ;)

a czy wybrałeś rozważaną drugą opcję? Jaką firmę wybrałeś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

... ciekawe jak to wyjdzie w praktyce.

Czy mieliscie opinie z ubezpieczenia Allianz lub PZU ktore oferuje BMW salon przy kupnie nowego auta czy warto ?

...maja atrakcyjne ceny !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:cool2: super

ja ze wzgledu na cene przy tym samym pakiecie decyduje sie na PZU. I tak wszystko bedzie sie odbywac jak cos sie stanie przez salon/servis BMW.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Porównajcie dokładne zakres ubezpieczenia! W salonowym ubezpieczeniu (Allianz) np. wymiana szyby przedniej nie powoduje utraty zniżek. W PZU musiałem szyby ubezpieczyć oddzielnie albo korzystać z normalnego AC + spadek w zniżkach. Do tego przy naprawie w ASO nie kwestionują nigdy zakresu naprawy i kosztorysu ASO co już przy innym ubezpieczeniu jest nagminne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Porównajcie dokładne zakres ubezpieczenia! W salonowym ubezpieczeniu (Allianz) np. wymiana szyby przedniej nie powoduje utraty zniżek. W PZU musiałem szyby ubezpieczyć oddzielnie albo korzystać z normalnego AC + spadek w zniżkach. Do tego przy naprawie w ASO nie kwestionują nigdy zakresu naprawy i kosztorysu ASO co już przy innym ubezpieczeniu jest nagminne.

Dzieki za podpowiedz bo zapomnialem o tej szybie:)