Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Hej,

mam w planie kilka modów i pytanko, czy ktoś ćwiczył już temat zmiany wewnętrznego lusterka na fotochromatyczne?

Temat zacząłem zgłębiać od realoem i tak:

1. znalazłem coś takiego: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UG31&mospid=48923&btnr=51_5928&hg=51&fg=95&lang=pl, gdzie jedyną częścią jest: 01 Kab. dopos. lust. wewn. elektrochrom. (61120434330), tylko coś mi cena nie pasowała - za tanie i w nazwie jest "Kab." - czyli pewnie chodzi tylko o jakiś kabelek :)

2. później znalazłem to co szukałem: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UG31&mospid=48923&btnr=51_5512&hg=51&fg=40&lang=pl, cena w serwisie oczywiście astronomiczna

No to później na allegro i widzę:

http://allegro.pl/lusterko-wewnetrzne-ec-led-funk-bmw-e87-e88-z4-i2321068351.html

No i teraz pytanie, czy ktoś się orientuje - wystarczy, że kupię coś takiego i wszystko mi podejdzie? Czy muszę kupić właśnie np. ten kabelek z sekcji doposażenie? A może coś jeszcze?

Dodatkowo zdaje się, że w tym lusterku jest pilot do zdalnego sterowania bramą, trzeba coś jeszcze dokupić, żeby wszystko działało?

Opublikowano

Do sterownia bramą w lusterku musisz dokupić bramę w BMW :D bo podobno zakodować jakiś dostępny u nas automat to graniczy z cudem , lecz nie wiem ile w tym prawdy bo kolega mi to mówił który ma X6 z USA .

Co do zrobienia lusterka , wydaje mi się że kodować nic nie trzeba jedynie dobre podlączenie i powinno działać

• 6 lat później...
Opublikowano

Koledzy, podłączam się do tematu wymiany lusterka wewnętrznego w E87.

Mam kilka pytań:

1) czy ktoś dysponuje jakimś schematem połączeń, żeby móc podłączyć lusterko z EC (elektrochrom) zamiast lusterka zwykłego?

2) czy jeśli nowe lusterko ma także wbudowany pilot uniwersalny do bram garażowych, to wystarczy podłączyć samo lusterko, czy konieczny jest też jakiś moduł?

3) a jeśli lusterko miałoby także kamerkę do asystenta świateł drogowych, to czy jest potrzebny jakiś moduł od obsługi FLA?

Będę wdzięczny za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Schematy lusterek - trzeba wybrać odpowiedni bo różnią się rocznikami

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e87-118d-sha/wiring-functional-info/body/mirrors/interior-rear-view-mirror-compass-garage-door-opener/q-X14292

Fotochrom i asystent świateł wymaga kodowania , pilot do bram moduł ma w lusterku .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. W międzyczasie znalazłem informację, że BMW ma w sprzedaży zestaw do upgrade'u lusterka do wersji z EC - zestaw kabel + wtyczki nr 61 12 0 434 330.

Podobno wystarczy podłączyć ten kabelek i zapiąć kilka pinów (zgodnie z instrukcją serwisową) i lusterko EC powinno działać. Czy jesteś pewien, że elektrochrom wymaga kodowania?

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanie. Czy lusterko elektrochromatyczne (EC) ze sterowaniem do bram zewn. (GTO) - część o nr 51167028445 (zastąpiona później przez 51169134444) - będzie pasowało do mojego auta, jeśli oryginalne lusterko miało w opisie części funkcję "FUNK", czyli obsługę pilota, a to lusterko nie ma w opisie części skrótu "FUNK", tylko odpowiednio wyraz "pilot" - dokładnie tak "EC / LED / GTO / pilot".

Czy skrót "pilot" oznacza to samo co "FUNK", czyli obsługę pilota radiowego do auta (w kluczyku).

Obawiam się, czy po montażu takiego nowego lusterka będzie mi działał pilot od auta.

Będę wdzięczny za pomoc.