Skocz do zawartości

zamiana motoru M20 z 2.0l na 2.5l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Interesuje mnie możliwość zamiany silnika jak w temacie.Czy można to zrobić bez większych kosztownych przeróbek.Co trzeba jeszcze zmienić?Mam klimę jeśli to ma jakieś znaczenie.
Opublikowano

Wg mnie to nie problem mój kolega tak zmieniał tylko ze on zmieniał

z 2.5 na 3.0l

A jak byś potrzebował silnik to mam do sprzedania w idealnym stanie do E34 2.5 24V 189tys przebiegu 192 konie silnik nie uszkodzony auto uderzone w prawy bok. Z całym osprzetem

Opublikowano

to fakt ze z 2.5 24v będzie problem, ale 12v to ten proaktycznie ten sam silnik tyle ze o większej pojemności. jeśli masz cały silnik z osprzętem to chyba nie będzie problem, chyba tylko dyfer ma dłuższe przełożenie.

jednak poczekaj aż się jakiś mechanik wypowie w tym temacie :)

PS sam żałuję troszkę ze tak nie zrobiłem, bo nawet miałem okazję, ale cóż....

Teraz mam tylko wspomnienia..... http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19333
Opublikowano
Tydzień temu skończyolem taka przekładke u kumpla tylko że w e30,obyło się bez wiekszych klopotów generalnie wszystko pasuje trzeba zmienic silnik i komputer , reszta pasuje róznica w mocy jest naprawde duża ,myśle że warto zrobić taką przekładke koszta nie tak duże (kumpla silnik kosztował 1.200 zł) a jeżeli masz troche pojęcie o mechanice i warunki do wymiany silnika to poradzisz sobie sam,co do klimy to nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.Powodzenia :lol:
Opublikowano
jak rozumiem caly osprzęt tj.rorusznik,alternator,przeplywomierz itp.jest w obydwu silnikach taki sam,skrzynia biegow tez,wystarczy wymienic tylko komputer.Prosze o potwierdzenie gdyz mam mozliwosc nabycia atrakcyjnego 2,5l.Licze na pomoc forumowiczow
Opublikowano
podobno jeszcze warto zmienić przepływke choć na tej z 2.0 chodzi całkiem normalnie komputer to na 100% a reszta pasuje idealnie bez jakichkolwiek przeróbek