Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy do wymiany termostatu chłodzenia muszę spuścić płyn? Czy po wymienianie muszę odpowietrzać w trzech miejscach czy wystarczy tylko na tym termostacie
Opublikowano

1. NIE

2. wystarczy na termostacie

Przy odkręcaniu termostatu odkręć najpierw korek na chłodnicy a później odpowietrzenie termostatu EGR - płyn grawitacyjnie opadnie a odpowietrznik nabierze powietrza.

Nie uronisz nawet 7 kropli płynu (mi ubyło 6) ;)

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Dzięki za info w jakiś dziwny sposób zrobiła mi się dziura na końcu tegoż termostatu jakby ktoś ukruszył i widać taka dziurkę przez która sączy się płyn
Opublikowano
Słyszałem o takich przypadkach ... więc to raczej "norma". Jedne zaczynają przepuszczać (jak u mnie) inne się rozlatują.

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano
jak bedziesz wymienial termostat EGR to kup poliftowy.Bedziesz musial przelozyc tylko sama koncowke od starego bo tylko tym sie roznia a cenowo inaczej wyglada
Opublikowano
w jakiś dziwny sposób zrobiła mi się dziura na końcu tegoż termostatu

miałem to samo... widzę wada fabryczna. PAMIĘTAJ żeby śrubę odpowietrznika dokręcić palcami!!! Nie dokręcaj śrubokrętem bo pęknie i wtedy to jest bida. Co prawda będziesz miał drugą zapasową ze starego termo, ale lepiej dmuchać na zimne.

Opublikowano
jak bedziesz wymienial termostat EGR to kup poliftowy.Bedziesz musial przelozyc tylko sama koncowke od starego bo tylko tym sie roznia a cenowo inaczej wyglada

Byle to nie była ta końcówka w której ma dziurę ;)

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano
z tego co patrzyłem na allegro to nie ma różnicy w cenie chyba ze źle coś wpisuje ale znalazłem do swojego za 120 zł plus przesyłka
Opublikowano

Termostat z pierwszego linku do M47ma w liście "zastosowanie produktu" taka pozycję :

"touring320dSilnikChłodzenie320d M47N+automatyczna skrzynia biegów Termostat EGR-S167A norma spalinowa EU4do 07/03r."

oraz

"sedan320dSilnikChłodzenie320d M47N+automatyczna skrzynia biegówTermostat EGR-S167A norma spalinowa EU4do 07/03r."

Na http://www.realoem.com sprawdź po VIN jaki nr termostatu podchodzi do ciebie i tyle...

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano

ja również miałem mała dziurke przez która uciekał płyn :)

i również założyłem od polifta tylko przełożyłem końcówke na która sie zakłada wąż ponieważ polift ma taki karbowany króciec a przedlift ma gładki, można albo zamienić albo zeszlifować po prostu :P

szukam