Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój mechanik i ja próbujemy dojść z czego bierze się dziwny hałas ( buczenie ) przy obrotach 1800-2100 mniej więcej.Dobiega od strony skrzyni biegów .Pojawia się przy przyśpieszeniu na 4 ( obroty ok.2000 ) i piątym biegu.Na innych nie występuje nawet przy tych samych obrotach.Po puszczeniu delikatnie gazu i ponownym dodawaniu objaw ustępuje.Wymieniłem olej w skrzyni ale nic nie dało.Diagnoza najnowsza to łożysko pilotujące

Czy tak może się objawiać uszkodzenie tego łożyska?? Ktoś miał taki przypadek??

Dodam, iż nie ma problemu ze zmianą biegów

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Moderatorzy
Opublikowano
Wydaje się to mało prawdopodobne.
Opublikowano

Juz chciałem skrzynię całą wymieniać bo wiadomo- nic w niej do naprawy nie ma a mechanik mówi ,że może to właśnie to łożysko powoduje taki hałas.

Podczas wymiany oleju brak jakichkolwiek opiłków z zębatek itp. i nawet zuzyty za bardzo nie był.Było go za mało jednak w skrzyni

Hałas idzie zdecydowanie od strony skrzyni

Czy warto coś jeszcze sprawdzić???

• Moderatorzy
Opublikowano
Gdybyś był w okolicach 3-City to dam Ci namiary na kogoś kto sobie z tym poradzi i zdiagnozuje.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Przepraszam, iż odgrzebuję temat buczenia na 4,5 biegu, ale moja x3 ma podobne objawy. Jeśli potrafisz pomóc po swoich doświadczeniach, to proszę o podpowiedz.
Opublikowano

Nie mam mozliwosci nagrania. Buczenie jest krotkie I ledwo slyszalne

Obiawy podobne jak opisales kolego na forum w maju 2012r. Czy udalo Ci sie to naprawic?

Opublikowano
Akutrat w opisywanym aucie buczenie powodował zużyty amortyzator przedni prawy.W pewnym nachyleniu auta powodował wypadanie w drgania czegos pod spodem i stąd taki odgłos
Opublikowano

Kruk chciał dobrze :):):) ale to odkryłem akurat sam:)

Powodów buczenia jest naprawdę sporo np.podpora wału,dyfer itd

Opublikowano
Nie byłem u niego z tym ale za to byłem w innym temacie i polecam oczywiście.Robiłem coś innego i było ok
Opublikowano

Mi buczy od kupna jakieś niecałe dwa lata będzie i już nie zwracam na to uwagi.Na początku sprawdzałem i wydawało mi się że to osłony,wpadają w rezonans.Teraz już mi to nie przeszkadza bo sie nie zmienia.

Wysyłane z mojego Lenovo B6000-H za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Jestem z mazowieckiego , ok.Plonska ,70 km od warszawy. MUSZE poszukac dobrego fachure od x3. Na forum tego problemu nie rozstrzygne.Ciekawy jestem czy sa organizowane zloty posiadaczy x3
Opublikowano
Pisałem ci ze to nie dotyczy tylko x-ow.Poczytaj forum....przecież ci źle nie radzę ale szukał za Ciebie nie będę:):)