Skocz do zawartości

witam jaki silnik w bmw e46 2.0d jest lepszy 136 km czy 150

jams231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy to mój pierwszy post takżę prosze o wyrozumiałość .Chciałbym kupić bmw e46 .Interesuje mnie 2 litrowy diesel .Moje pytanie brzmi który silnik jest lepszy i mniej awaryjny 136 km czy po lifcie 150 km? Jakie przebiegi wytrzymują te silniki. I czy jest sens szukać e46 w polsce czy lepiej sobie przyprowadzić .Na co zwracać uwage przy zakupie bmw z tymi silnikami .Może jest ktoś na forum kto pomagłby przy zakupie ewentualnie sprowadzeniu .Z góry dzieki za pomoc pozdrawiam

oczywiście M57N :D ... a tak poważnie to ten 150KM (M47N). Zupełnie inny rodzaj zasilania, większe sprzęgło, turbo itd. Ile wytrzymują... to zależy jak był użytkowany i serwisowany. Bolączką tych modeli jest usterka "urywających się" klpek zawirowań. M47 (136KM) jest konstrukcją starszą i mniej wydajną niż jego młodszy następca. Najważniejsze przy zakupie pomiary statyczne i dynamiczne zimnego i rozgrzanego silnika za pomocą INPA, DIS, Carsoft, BMWScanner.

do wydania mam max 20tyś złotych czy za te pieniądze można coś dobrego nie bitego znależć i z prawdziwym przebiegiem

za te pieniądze zapomnij o wersji 150KM, jedynie 136KM sensowne znajdziesz

jeśli uda Ci się znaleźć wersje M47 w poliftowym nadwoziu to gratuluję, ale takich "perełek" jest kilka sztuk na rynku. Oczywiście polecam wirus bo dopiero wtedy odczujesz przyjemność z jazdy BMW :wink:

wyjaśniam, że chodzi o wersję 318d między 09/2001 a 03/2003

kupuj od kogoś z klubu kto dbał o auto , będziesz znał historię auta , historię napraw itp... trzeba wydać parę złotych na start bo często tańsze egzemplarze sa zaniedbane troszkę ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Tak.

320d z silnikiem M47(136 km) to też bardzo dobry sprzęt i bezawaryjny jak się dba oczywiście.

I bardzo przyjemnie się tym jeździ.

Może okazać się także mniej zawodne niż nowsze M47N chociażby dlatego,że lepiej znosi słabej jakości paliwa,na które raczej się natkniesz :)

Niektórzy płaczą ,że pompa VP44 awaryjna....

Ale jednym się psuje-a drugim nie.

Jeżeli znalazłbyś egzemplarz naprawdę zdrowy i na bieżąco serwisowany to będziesz zadowolony na 100%.

miałem sprzedawać swoją z powodu przeprowadzki do UK ale jednak zostawiłem , za duzo kasy poszło ( ok 15-16 tyś w ciągu 2,5 roku nie licząc eksploatacji , dużo mojego czasu ..) i jakoś człowiek się przyzwyczaja , zwłaszcza że E46 jest jednym z ostatnich samochodów z duszą ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

no ja w 2 lata wydałem ok 12 tyś na samą eksploatacje, z tego ponad 6 tys na wymianę koła dwumasowego i silnika po awarii wału. Reszta to ciągle wyskakujące drobnostki eksploatacyjne i serwisy olejowe. Pompa wtryskowa czy turbina jeszcze przeze mnie nie ruszane.

dokładnie tak jak napisał TC dobry, zadbany i doinwestowany egzemplarz jest TRUDNO znaleźć. Najlepiej gdybyś właśnie zakupił od kogoś z forum, gdzie masz pełną dokumentację napraw, wymian, części z datami i cenami, paragony i faktury... bynajmniej ja taką własną książkę serwisową prowadzę. No i do tego świadomość, że masz auto PEWNE, bezpieczne i doprowadzone do lepiej niż fabrycznego stanu.

ja np jeśli chodzi o mechanike, mam robione wszystko na bierząco i na zamiennikach najlepszych firm. Jednak nie posiadam żadnych faktu, paragonów potwierdzających naprawy czy zakup części. A naprawde sporo tych części już zostało wymienionych. Nie posiadam nic ponieważ mam zaprzyjaźnionego mechanika, z którym mam dobre układy, ja wiem co kiedy i jak jest robione, jednak dowodów na to nie mam, może to przy sprzedaży bedzie minusem ale nie mam zamiaru prędko sprzedawać auta, a póki co opłaca mi sie to

• Zasłużeni forumowicze
Jak ktoś jeszcze wypowie się, że do m47n włożył tyle to chyba założyciel tematu zrezygnuje z 2.0d :roll: ja w trochę ponad rok wymieniłem olej, filtry, odmę, akumulator w zimę, sprężyny tył, bo jedna była pęknięta, drążki kierownicze, bo drżała kiera przy hamowaniu i tuleje tylne przednich wahaczy, też miały wpływ na drgania kierownicy; podsumowując jakieś 1500 PLN :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.