Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. czym przyciemnić lekko tylne lampy? nie mam chromu ani nic jasnego pomijając felgi a całe auto jest czarne jak i przednie lampy. nieciekawie wyglądają tylne klosze :duh: macie jakieś pomysły czym je jakoś zmienić żeby bardziej pasowały do reszty auta? dodam ze to stary model lamp.
Opublikowano (edytowane)
Robiłem u siebie jakieś 3miesiące temu Motip spray.Chciałem stonować pomarańczowy migacz.Kupiłem spray koloru czerwonego,zmatowałem delikatnie papierkiem 800,odtłuściłem i malowanie.Udało się kierunek nie jest już chamski żółty,dwie warstwy i wygląda ok,żadnych zacieków.Nie chciałem robić typowo czerwonego bo za to jest mandat i problemów można sobie narobić.A tak jest stonowany podchodzi pod czerwony i miga na pomarańczowo :cool2: Także kup spray Motip i będziesz zadowolony,tylko nie świruj z ilością farby.Myślę że dwie cienkie warstwy i będzie ok :wink: Wsteczny teoretycznie powinien być biały,misiaki mogą się przyczepić.Dwa przegląd może gość robić problemy.Trzy jak ktoś wiedzie w dupsko i dopatrzą się że światła malowane będzie twoja wina.Także jak byś całe lampy malował czarnym sprayem to z umiarem,bo co nie którzy malują lampy na czarną smołę :duh: Myślę,że dwie cienkie warstwy w zupełności wystarczą,lampy będą stonowane i będzie ok.To tyle pozdro :wink: Edytowane przez ŁYSY.BMW.E36
Opublikowano

Jezeli masz znajomy warsztat lakierniczy,lub jakiegos lakiernika to zrob tak;

Zdemontuj lampy,zmatuj cala ich powierzchnie wloknina do matowania tzw. scotch-brite szary

http://allegro.pl/3m-wloknina-do-szlifowania-szara-scotch-brite-i2357068887.html

Nastepnie zawiez do lakiernii.Tam niech lakiernik odtlusci i postapi tak jak w przypadku lakierowania nowego zderzaka nie zagruntowanego,czyli podklad zwiekszajacy przyczepnosc do plastikow i na to po odparowaniu dwie cienkie warstwy lakieru bezbarwnego zabarwionego czarnym akrylem (pigmentem akrylowym) wedlug uznania.

Po wyschnieciu zaloz lampy na miejsce i gotowe ;)

Opublikowano
sugerujesz żeby do lakieru bezbarwnego dodać akrylu? z tego co wiem rozpuszcza sie obie substancje innym rozpuszczalnikiem i pewnie się "zetnie" i powstanie żel no i nie da sie malować...
Opublikowano

Lakier bezbarwny robiony jest na bazie kopolimeru akrylowego.Nic sie nie zetnie,nie martw sie.

Robilem tak nie raz.Najlepsze jest w tym to,ze sam mozesz regulowac (poprzez ilosc warstw badz ilosci dodania pigmentu czarnego do lakieru bezbarwnego) tonacje przyciemnienia twoich lamp...

Nie raz tak robilem i jest to najbardziej "profesjonalny" sposob przyciemnienia oryginalnych lamp.

Opublikowano
ok zrobię tak jak radzicie. mam pewne zdolności w malowaniu bo malowałem swojego fiata 126p ładnych pare lat temu i busa w ubiegłym roku więc z lampami sobie poradzę jednak nie mieszałem lakierów. potrzebny mi będzie zwykły lakier akrylowy i lakier bezbarwny? proporcje 1:1 to chyba zbyt dużo czarnego prawda?
  • 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeden z nowych użytkowników odkopał temat i zaczął udzielać rad.

Niestety, jak widać, jeden z modów usunął jego post, a mój zostawił.