Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja w sumie z musu zalozylem , bedac w Polsce Uniroyal Sport/Deszcz.I powiem wam,ze jezdzi sie na nich super.Opony non Run Flat (takie mialem wczesniej) i nie musze chyba pisac, o ile cichcsze i wygodniejsze sa ;)
Opublikowano

Nie wiem jaki rozmiar zakładałeś, ja u siebie (mając dość runflatów) założyłem Uniroyal Rainsport w standardowym dla E60 rozmiarze 225/50R17, w nadziei na poprawę komfortu. Szczerze? Owszem ciche, dobrze trzymające, ale nie dało się na tym jeździć z innego względu. Powyżej 60-80 km/h przy jakimkolwiek szybszym ruchu kierownicą samochód dostawał takiego bujania na boki że strach było tym agresywniej jechać, prowadził się gorzej od starego poloneza. Uprzedzę komentarze które się pewnie pojawią - tak zawieszenie było i jest w pełni sprawne, po zmianie na 18" na profilu 40 (nie ROF) problemu nie ma. Nie mam nic do Uniroyal, na każdych innych nie ROF w tym rozmiarze raczej byłoby tak samo.

Ponieważ już kiedyś był temat o oponach i paru użytkowników pisało że u nich nie było takich problemów, to przemyślałem temat i mam pewną teorię. Mam u siebie dynamic drive. Podejrzewam, że za jego sprawą cała siła odśrodkowa w zakręcie idzie tylko na opony (zamiast rozkładać się na ugięcie zawieszenia i opony), stąd efekt na prawdę dużej niestabilności samochodu przy miękkich oponach. Wydaje mi się że obecność w aucie dynamic drive nie jest bez znaczenia przy doborze opon, oczywiście w kwestii profilu, twardości, ROF/nie ROF, nie ma tu mowy o rzeźbie bieżnika.

Opublikowano
czyli wysokosc 45 lub 50 na r18 odpada?

tylko profil 40 przy szrokosci 245 wyglada ok. profil 45 nawet jezeli nie bedzie ocieral co nie jest wcale takie pewne to na E60/61 wyglada fatalnie, jak kolo od traktora.

Opublikowano
wlasnie wiem na mniejsze felge ma co zmieniac felgi juz po krzywione ale zostajemy przy 245/48 r18. sa tez tacy co jezdza na r16 55 wysokosc to tak jak mowisz wygladaja jak balony przy tak duzym aucie. na 245/40 r18 nie czuje dyskomfortu zawieszenie swietne chodzi tylko o te pokrzywione felgi
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ojcu szykuje sie wymiana opon mial 245/40 r18 firmy Miechelin pilot sport to jest pierwsza wymiana w Polsce i chce wiedziec czy nie ma nic tanszego w miarę dobrego;) jakie sa wasze opinie na teamat Hnacooka podobno chwala teraz chodzi mi jeszcze o takie firmy jak Barum , Bridge stone .Falken . auto to 530d 218ps wiec chcialbym zbyscie poradzili co wybrac zeby nie przeplacic za duzo

Witam miałem Bridgstone Potenza i moge ci powiedziec że kleją się do drogi niesamowicie,ale za to szumią, obecnie mam Goodyear-y lepszy komfort jazdy i cichsze ale już tak się nie kleją do drogi,moim zdaniem Bridgstony lepsze jak lubisz poszaleć ,pozdro

• 4 lata później...
Opublikowano

A co sądzicie o takiej oponce, może ktoś miał używał ?? "Zeetex AHP2000 VFM 245/35 R19Y 93 XL "

Na oponeo wypada niezłe a jej cena wręcz śmieszna