Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Samochód kupiłem dwa lata temu od handlarzyny z Miechowa. Byłem zielony w temacie aut, a koniecznie chciałem mieć trójkę po lifcie. Kupiłem sercem, a nie rozumem. Aczkolwiek nie żałuję żadnej wydanej złotówki.

Samochód sprowadzony z Francji stał prawie rok na placu jak nie lepiej. Na liczniku było 156k km, jeden kluczyk i zero książki. Wpadł mi w oko i już.

Po kupnie pojechałem do mamy, która mieszka w UK + wycieczka do Paryża. Na trasie zsunęła się tylko jakaś obejma i lekko leciał olej. Przez dwa lata zrobiłem nim parę tysięcy i dzisiaj ma nalatane 235k km.

Może i ma więcej, ale przez te 80k km nigdy nie wzywałem pomocy drogowej i nigdy mnie nie zawiodła.

Samochodem jeździłem po Warszawie, a w weekendy do znajomych do Katowic, do dziewczyny do Gdańska i rodziny w Poznaniu, także średnio na tydzień robiłem 1k km jak nie lepiej.

Przez ten czas trochę się wyedukowałem. Czytałem forum i wymieniałem co trzeba było.

Olej z kompletem wszystkich filtrów co 12k-15k km.

Po zakupie czyszczenie kolektora, egr, wymienione wężyki, zaworki turbo i egr, odma + wymiana wkładu na separator, wymiana szyby z przodu (miliony odbitych kamyczków)

Przy 180k km sprzęgło + koło pasowe + rolki i paski + tuleje wahaczy na Lemfordery (później wymieniłem na Meyle HD i jeździ się o niebo lepiej), wspawane nowe złącze elastyczne wydechu.

Wymienione stabilizatory i regenerowana maglownica. Zrobiłem na regenerowanej 50k km i jest git.

Nowe świece Beru przed zimą + akumulator

Przy 220k km wymienione wszystkie tuleje zawieszenia z tyłu + tuleje wózka itd. Przy okazji przedmuchałem kolektor i wrzuciłem nowe uszczelki

W ostatnią zimę wylały dwa amortyzatory więc wrzuciłem nowe Sachs + mocowania/łożyska

Wymienione tarcze i klocki na TRW

Z technicznych tematów na dniach będę wstawiał nowe koło dwumasowe, prawdopodobnie nowe turbo (gwizd słyszalny od zakupu, ale teraz jakoś ostatnio, forsa jest więc wstawię nowe), przegląd złącza elastycznego wału itd.

Samochód bez żadnych modyfikacji technicznych i wizualnych z mojej strony (nie licząc ringów i aluramek na zegary dla oka). To co mogłem robiłem sam, reszta w AutoKlinice w Pruszkowie.

Zaniedbany lakier, za który będę się teraz zabierał.

Brakuje czasu na wrzucenie do samochodu kilku rzeczy, które podglądam w forumowych samochodach.

320d służyło do jazdy w każdych warunkach i tak właśnie było. Teraz mam w garażu F30, więc skupię się na dopracowaniu E46, które jest jest moim pierwszym samochodem.

Pewnie wstawię czarną nerkę, żeby zobaczyć jak wygląda, może inną felgę, po podobają mi się z rantem. Lotka na klapę fanie wygląda jak u Zielo w avatarze.

Pomysłów jest, ale jak wspomniałem czasu brak. ;)

Vehicle information

VIN long WBAAS71090CH33054

Type code AS71

Type 320D (EUR)

Dev. series E46 (4FL)

Line 3

Body type LIM

Steering LL

Door count 4

Engine M47/TU

Cubical capacity 2.00

Power 110

Transmision HECK

Gearbox MECH

Colour ORIENTBLAU METALLIC (317)

Upholstery STOFF JACQUARD/ANTHRAZIT (H9AT)

Prod. date 2002-07-31

Order options

No. Description

210 DYNAMIC STABILITY CONTROL (DSC)

255 SPORTS LEATHER STEERING WHEEL

320 MODEL DESIGNATION, DELETION

441 SMOKERS PACKAGE

465 THROUGH-LOAD SYSTEM

473 ARMREST, FRONT

520 FOGLIGHTS

534 AUTOMATIC AIR CONDITIONING

550 ON-BOARD COMPUTER

661 RADIO BMW BUSINESS

692 CD CHANGER I-BUS PREPARATION

854 LANGUAGE VERSION FRENCH

863 EUROPE/DEALER DIRECTORY

881 FRENCH/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOO

915 BODY SKIN CONSERVATION, DELETION

Series options

No. Description

548 SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING

832 BATTERY IN LUGGAGE COMPARTMENT

http://img205.imageshack.us/img205/323/img16231024x768.jpg

http://img12.imageshack.us/img12/4722/img16191024x768.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/4162/img16241024x768.jpg

Kilka dni temu przestudiowałem forum kosmetykaaut.pl i zamówiłem kilka specyfików.

Robiło się już ciemno więc tylko kilka fotek. Więcej zrobię jutro jeśli moja druga połowa nie zdąży go wybrudzić na mieście. ;)

http://img341.imageshack.us/img341/3209/p11204701024x768.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/361/p11204681024x768.jpg

http://img546.imageshack.us/img546/2958/p11204691024x768.jpg

http://img829.imageshack.us/img829/8638/p11204861024x768.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/3089/p11204741024x768.jpg

http://img232.imageshack.us/img232/43/p11204771024x768.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/585/p11204811024x768.jpg

http://img713.imageshack.us/img713/4076/p11204801024x768.jpg

http://img135.imageshack.us/img135/5213/p11204731024x768.jpg

Pozdrawiam. ;)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ładnie lakier wygląda ;)

Ja po przestudiowaniu forum KA... dałem na korektę lakieru :P

Wnętrze też już robiłeś? chyba jeszcze nie?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

We wnętrzu jest plama, bo było świeżo po myciu AutoGlym, żadnego prania itd.

Lakier jest super (kolor :D ) Od dwóch lat myty na myjce ciśnieniowej ręcznej i czasem na automatycznej !

Dwa dni temu spędziłem kilka godzin na mycie + cleaner + wosk i efekt jak na załączonym obrazku. Pod słońce widać jednak koliste i inne rysy. Myślę, że po kilku zabiegach będzie git.

Ja miałem obawy czy tam radę ogarnąć lakier i sam nosiłem się z oddaniem do detalingu. Dobrze, że powalczyłem. Za kosmetyki wyszło z 500 PLN, ale satysfakcja po 4 godzinach nie do przecenienia.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tylko cleanerem "pozbywałeś" się niedoskonałości lakieru?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Nie miałem wiecej czasu na zabawy z glinka i innymi tematami. Wcześniej spryskalem samochód ironax czy jakoś tak. Nic wiecej nie robiłem. Sprawdze pózniej jak sie nazywaly wszystkie butelki i dam znac w galerii.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

IronX ;)

Kilkoma takimi zabiegami git raczej nie będzie. Kwestia jeszcze do jakiego poziomu chce się dojść. Niestety tak się rys nie pozbędziesz\nie zatuszujesz.

Albo polerka, albo jakieś "wypełniacze".

U mnie po polerce co większe nie zeszły.

Ale ładnie wygląda Ci auto i tak :cool2: nawet takie "szybkie" zabiegi powodują, że lakier inaczej się już prezentuje :cool2:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Samochód dostal nowe turbo. Pospawano popekany wydech. Muszę chyba katy wywalić. Mocy mu nie brakuje i wszystko git, ale mam wrażenie, ze puszka czasem dzwoni.

Przed zima muszę ruda pogonic ze spodu drzwi kierowcy. Maska do wymiany po tym jak dwa lata temu dostała skrzynkami w garażu, ale jakoś czasu brakuje.

Technicznie po wymianie turbo to już niemal igła.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

W najbliższym czasie zmiany, zmiany, zmiany. :)

- wymiana maski (nowa ori zamówiona)

- malowanie maski i chyba całego samochodu w sztukalakierowania.pl (jeszcze nad tym myślę)

- nanotechnologia na szyby

- pranie wnętrza

- wymiana tarcz i kloców na nowe ori

- springi H&R 35/20

- rozpórka staff

- felgi 18' styling 72

- wydech kompletny EL-Tec

Koniec lipca powinno być wszystko ogarnięte. :)

Miałem sprzedawać auto, ale doszedłem do wniosku, że po tych wszystkich wymianach, które poczyniłem i które planuję nie ma to najmniejszego sensu. F30 mam bardzo niskie więc E46 będę jeździł częściej. :cool2:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Z okazji 250 000 km na zegarze samochód dostał kilka prezentów.

- wymiana maski (nowa ori zamówiona) - zrobione

- malowanie maski i chyba całego samochodu w sztukalakierowania.pl (jeszcze nad tym myślę) - malowana tylko maska, drzwi kierowcy, pasażera prawy tył i klapa bagażnika

- nanotechnologia na szyby - zrobione

- pranie wnętrza - zrobione + zabezpieczenie lakieru DLS-9H glass coating

- wymiana tarcz i kloców na nowe ori - zrobione

- springi H&R 35/20 - zrobione, polecam bo samochód zyskuje na wyglądzie

- rozpórka staff - zrobione

- felgi 18' styling 72 - na wiosnę

- wydech kompletny EL-Tec - zrobione, wstawiłem jeden katalizator od nich, żeby nie dymić

Poniżej dwa zdjęcia zrobione po zabezpieczeniu lakieru.

Samochód zostanie ze mną do renty. :cool2:

Na wiosnę postaram się o jakąś profesjonalną sesję z młodszą siostrą F30.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/38/7y7e.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/839/jclt.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano
Pieknie wyglada, chyba masz do niej duzy sentyment :cool2:
Opublikowano

Mechanicznie też tragedii nie ma, ale do Twojej to jej daleko - wiadomo.

Mechanik, który zajmuje się tym samochodem nie wchodzi w takie szczegóły jak Ty, kiedy grzebiesz przy swoim samochodzie. Ja sam na działania nie mam czasu...

Z mechanicznych tematów, które nie były wymieniane to został silnik z wtryskiwaczami, wał, dyfer, półosie... Reszta wcześniej wymieniana. Zresztą pisałem w poprzednich postach.

Muszę się kiedy do Ciebie umówić na izbę przyjęć, żebyś prześwietlił co tam w niej jest do zrobienia, bo masz wiedzę konkret. :cool2:

Z tego co mi przeszkadza to czasem zostaje lewarek skrzyni na piątce, dyfer stuka czasami przy ruszeniu (gumy wymienione na Lemfo, więc żadna 9 ani 7 nie stuka) i coś z dmuchawą chyba jest, bo mam ustawione 20 stopni, a grzeje jakby było 30.

Szyby ciężko chodzą, ale to już drobiazg.

• 3 lata później...
Opublikowano

dwa błędy:

4501 recyrkulacji gazów spalinowych

3f00 czujnik cisnienia doładowania

- egr wyczysciłem, zawory nowe, wezyk tez ok

- filtr powietrza nowy

- czujnik doladowania nowy

- delikanie przydymione spalinami okolice egr, po czyszczeniu egr wyglada, że wiecej nie brudzi

mozliwe, że gdzies jest jakas nieszczelnosc?

Turbo wstawiłem nowe 4 czy 5 lat temu i przejechałem troche ponad 50 k km

poczytałem, że moze turbo do sprawdzenia, albo zawor egr i nieszczelnosc

ktos ma inny pomysl?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wklej zrzuty błędów i nagraj test z zakładką nominal/actual w inpa, na wolnych obrotach i podczas jazdy, 4 bieg 1800rpm i but w podłogę. Kopci? Tak jak zawsze czy zauważalnie mocniej? Dopisz jakieś objawy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

inpe musze ogarnac dopiero, bo ostatnio miałem jak był jeszcze xp

teraz kupiłem proste urzadzenie to sprawdzania błedów i prostych parametrów

podczas jazdy i przyspieszaniu na pełnym ogniu do 160km/h nie ma ma czarnej chmury, jadac wieczorem tez nic nie widze

po nocy przy odpaleniu i pierwszym ruszeniu jasny dym pusci, wiec moze cos z turbo?

auto bylo wczesniej u mechanika bo wpadał w 'tryb awaryjny' podczas jazdy, powyzej 120km/h cos mu sie przestawiało i auto muliło na kazdym biegu, powyzej 120 nie przyspieszał, pod górke zwalniał, wymieniłem zaworki, weze i czujnik doładowania + ten egr i filtr powietrza, auto przestało miec problem za zamuleniem po przekroczeniu 120km/h, ale są te błedy

mechanik sugerowal cos z turbo, zaglądał i cos mu sie nie podobalo, zainstaluje inpe i wrzuce według tego co piszesz

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korekcje ok, egr jest ograniczony/zaślepiony? Zakładkę z ostatniego zdjęcia musisz nagrać (programem) podczas jazdy, 4 bieg 2000rpm i gaz w podłodze bez odpuszczania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

przy egr nie kombinowałem od kiedy mam samochód, było czyszczone jakos 6 lat temu i miesiac temu poprawiałem bo cos sie przykopcił

ostatnia strone obserowałem wlasnie podczas jazdy to za kazdym razem pierwsza i ostatnia pozycja dawała wieksza wartosc niz jest wymagana. Srednio 200-300 wiecej, nagram jutro jak to wyglada

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwszy film dramatyczne przeładowanie, ponad 0,7 bara, więc zacznij od zamiany przetwornika ciśnienia sterującego turbiną z tym od egr (są takie same) i znowu zrób taki test, podczas drugiego filmu jakbyś w ogóle nie przyspieszał, bo sterownik nawet nie oczekuje wyższego ciśnienia doładowania :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nowy ale jakiej firmy? Nie przypadkiem pierburg z alledrogo za ok 130,-? W hurtowni jest dwukrotnie droższy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Nie, sewisuje to auto od 7 lat w autoklinika w pruszkowie u goscia co ma partnerski bmw, bylem tam z m3, m550d, nie montowalby szajsu bo wie, ze mi zalezy

Czytalem w ktoryms z tematow, ze czasem problem z gruszka od turbo, nie jest ustawiona prawidlowo, ale z drugiej strony turbo montowalem nowe ori 5 lat temu i przejechalo 50k km, a ten problem mam od jakiegos czasu dopiero. Wezyki podcisnienia od turbo tez wymienione

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To już raczej zostaje grzebanie przy turbinie, dla pewności możesz jeszcze nagrać jeden test, może jednak jest jakaś różnica.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL