Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,mam zużyte tulejki co są powodem szukania biegu 3 i problemem powrotu 5.

Na allegro znalazlem zestaw naprawczy link: http://allegro.pl/show_item.php?item=2341130969

po napisaniu do goscia otrzymałem taką wiadomosc:

Tak ten zestaw jest od tego zeby po wrzuceniu 5 biegu i jego wyjęciu na zimnym silniku nie szukać 3 biegu.

W tej tulejce zaciera sie bolec i temu jest taki efekt. Po zastosowaniu takiego zestawu problem zniknie.

Jest to prawdą czy też nie?

Opublikowano
Ja mam ten problem. Na zimnym silniku po wyjęciu piątki lewarek sam nie wraca na pozycję środkową - trzeba go sprowadzić ręką. Na szczęście jeszcze nie mam problemu ze znalezieniem trójki, ale pewnie będzie coraz gorzej więc niedługo będę szukał takiego zestawu naprawczego.
Opublikowano
Zestaw 23117542726 jest taki sam do wstecznego i piątki ale sprężyna na tej aukcji jest do wstecznego i nie chcesz jej wpakować na miejsce sprężyny od piątki bo jest o wiele mocniejsza i szarpałbyś się żeby wrzucić piątkę. Potrzebujesz sprężyny o numerze 23311224935. Na czescidobmw.pl dostaniesz to pewnie połowę taniej.
Opublikowano
czasami wystarczy samo przeczyszczenie wiem to na przykladzie i problem piatego biegu znika.Ciekawe tylko na jak dlugo :?
Opublikowano
no a myślaleś że jak to inaczej naprawić. Jakby nie trzeba było to każdy by to naprawiał :D to samo jest z tuleja w tylnym zawieszeniu nr 9 chyba, kosztuje ze 60zł ale trzeba wyjac dyfer i duzo rozbierania zeby ja wymienic. (odpowiada za stuki przy zmianie biegów szczegolnie niskich)
szukam
Opublikowano
Ja zamierzam ściągać skrzynię specjalnie po to żeby wymienić tą tulejkę. Nigdy tego nie robiłem jeszcze :P

jeżeli się nie mylę to jakiś czas temu ktos wymieniał tą tuleje od góry bez wyciągania skrzyni , poszukaj na forum :cool2:

Opublikowano

Po kupnie Bumki musiałem szukać 3 i 5 biegu:

- wymiana plastikowych elementów drążka zmiany biegów;

- poduszek silnika i skrzyni biegów;

- koła pasowego;

pomogła, przy okazji niwelując inne dolegliwości.

P.S. User2046 w Z.G. czy W. Będziesz Chciał skrzynie ściągać ............. może "wymienna pomoc" bo mnie czeka sprzęgło+dwumas :norty: ?

Opublikowano
W zielonej ale ja to będę za 2 miesiące robił gdzieś dopiero bo wyjeżdżam teraz. No i nie wiem czy moja pomoc by ci się wiele przydała bo jak już wspomniałem nigdy się do skrzyni nie dobierałem i to będzie trochę metodą prób i błędów :P
Opublikowano
To jest nas dwóch :D , a co dwie głowy to nie jedna :wink: .
Opublikowano

Tak w innym temacie pisałem o tym http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=182334&start=15 ale jeśli to ma znaczenie :

- mam 6-biegów manual;

- drobne/szczupłe ręce;

- nie zliczona pokłady cierpliwości jeśli chodzi o dłubanie przy autku :mrgreen: .

Opublikowano
To jest nas dwóch :D , a co dwie głowy to nie jedna :wink: .

Ok, to dobra opcja w takim razie :cool2: Zgadamy się w lipcu jak do tego czasu jeszcze nie wymienisz :P