Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kolega Szejn z BMW5er.pl jutro rano staruje do Krakowa oglądać to auto i byłby wdzięczny za wszelkie info .

Oto Vin

jn1az34d15m608573

Opublikowano

Już sprawdzana była - nie było ciekawie - kolizja z drzewem :)

Lista uwag, które mogą dotyczyć tego pojazdu

http://bezwypadkowy.net/imgCacheSec/exclamation.png Pojazd mógł mieć szkodę z ubezpieczenia i/lub szkodę całkowitą

http://bezwypadkowy.net/imgCacheSec/exclamation.png Pojazd mógł mieć restrykcje i/lub był wystawiony na aukcji pojazdów uszkodzonych

http://bezwypadkowy.net/imgCacheSec/exclamation.png Pojazd mógł brać udział w wypadku/kolizji

http://bezwypadkowy.net/imgCacheSec/exclamation.png Pojazd mógł mieć inspekcję emisi spalin i bezpieczeństwa

http://bezwypadkowy.net/imgCacheSec/exclamation.png Pojazd mógł być w kredycie / zastawie na pojazd

Chronologiczna lista zdarzeń, które mogą dotyczyć tego pojazdu

Data: 2005-10-24

Przebieg: 658 km

Opis: Odczyt stanu licznika

----------------------------------------

Data: 2006-06-26

Przebieg: 11939 km

Opis: Pojazd wystawiony na sprzedaż (AUKCJA)

Data: 2006-06-30

Przebieg: 11939 km

Data: 2006-07-11

Przebieg: 13390 km

Opis: Odczyt stanu licznika Zgłoszono kradzież wyposażenia (THEFT OF EQUIPMENT)

Data: 2006-08-19

Przebieg: 15416 km

Data: 2006-10-16

Przebieg: 12061 km

Data: 2006-12-01

Opis: Leasing pojazdu

Data: 2007-01-24

Opis: Kolizja drogowa (COLLISION)

Data: 2007-02-27

Przebieg: 22656 km

Opis: Pojazd uszkodzony / zniszczony (SALVAGE) Kolizja drogowa (COLLISION WHIT FIXED OBJECT - TREE)

Data: 2007-03-05

Opis: (Salvage title)

Data: 2007-03-05

Opis: Leasing pojazdu

Odometer Check

2005-10-24 411

2006-06-26 7462

2006-06-30 7462

2006-07-11 8369

2006-08-19 9635

2006-10-16 7538

2007-02-27 14160

Vehicle History

2005-04-26 VEHICLE MANUFACTURED AND SHIPPED TO DEALER

2005-10-24 TITLE (Title# 770228052973104)REGISTRATION EVENT/RENEWAL(Lien Reported)

2006-06-26 REPORTED AT AUTO AUCTION AS DEALER VEHICLE

2006-06-30 PASSED EMISSION INSPECTION

2006-07-11 INDEPENDENT INSPECTION/THEFT DETERRENT EQUIPPED

2006-08-07 REGISTRATION EVENT/RENEWAL

2006-08-19 EMISSION INSPECTIONPASSED SAFETY INSPECTION

2006-10-16 TITLE

2006-12-01 TITLE(Lien Reported)

2007-01-24 COLLISION WITH A FIXED OBJECT (TREE)CASE# 32098976

2007-02-27 SOLD AT SALVAGE AUCTION / COLLISION DAMAGE REPORTED

2007-03-05 TITLE SALVAGE POSSIBLE TOTAL LOSS - VEHICLE TITLED/REGISTERED TO AN INSURANCE COMPANY (Lien Reported)

Opublikowano

A nie ma żadnych więcej info? Kolizja, kolizji nie równa. Mógłbyć też delikatny dzwon. Wiem, że miała malowany prawy przód :)

Nie ma nic więcej? Dobrze czytam, że została naprawiona jeszcze w USA?

Opublikowano

Wiesz - to nie jest mało.

Nie mam niestety zdjęć.

Poczekaj jeszcze na _KW - może coś w historii jeszcze wymyśli :)

Ale z doświadczenia Ci powiem - kolizje z drzewem nie są jakoś specjalnie delikatne :D

Opublikowano

Masz racje, że drzewo nie jest lekkim przeciwnikiem :) Natomaist może nie był to jednak ciężki dzwon.

No nic jutro wsiadam w auto i pruje do Krakowa, jak sam nie sprawdzę to sie nie przekonam :)

Pocieszam się tym, że dzisiaj auto oglądał mój dobry znajomy z Krk, który zna się na Japońcach. Sam jeździ mocno zmodyfikowanym Civicem Type-R 7 gen. Mówi że zrobił co mógł, silnik suchy, nie myty, w garażu też sucho wycieków nie ma. Z silnika demontował osłony i zaglądał gdzie się dało wszystko wygląda wporządku. Wszystkie szpary, szczeliny równe, symetryczne. Silnik odpala od strzała, bez zająknięcia. Auto pracuje równo, jechał nim, nie ściąga, nie ma drgań, jedzie prosto jak po sznurku.

Obecny właściciel też wydaje się wporządku człowiekiem. 40+ lat dom jednorodzinny z garażem, drugie dziecko przyszło na świat, prowadzi własną firmę prywatną usługową w Krakowie. Jak z nim rozmawiałem to powiedział "no jak trzeba to możemy sie na niedziele umówić, ale wie Pan w tygodniu mam mało czasu, dlatego dla mnie niedziela zawsze była dniem rodzinnym, który spędzam z żoną i dziećmi, no ale jak trzeba to proszę w niedziele przyjechać". Nissan to jego drugie auto, na codzien jeździ Mercem W211, Zetka to jego auto weekendowe. Na pewno jest przez obecnego właściciela zadbane i nie jest on handlarzem.

Opublikowano

Nie - no spoko :)

Ja z doświadczenia zaś wiem - że to o niczym nie świadczy :(

Jak możesz to pojedź z kimś kumatym i niech auto pomierzy miernikiem - progi, słupki, podłużnice itd.

Wjechać na OSKP (czyli zwykłą stację diagnostyczną) i przepuśćcie go przez ścieżkę - zobacz od spodu jak wygląda podłoga, mocowania podłużnic itd.

Opublikowano

Wkleję raz jeszcze z Autocheck'a, gdzie przy odpowiednich wpisach mamy podany również przebieg, jest to bardziej czytelne.

Vehicle: 2005 Nissan 350Z 35th Anniversary / Base / Enthusiast / Performance / Touring / Track (JN1AZ34D15M608573)

Event Date Event Location Odometer Reading Data Source Event Detail

04/26/2005 SC Independent Source VEHICLE MANUFACTURED AND SHIPPED TO DEALER

10/24/2005 CHERRY POINT, NC 411 mil Motor Vehicle Dept. TITLE (Title #:770228052973104) (Lien Reported) REGISTRATION EVENT/RENEWAL

06/26/2006 SOUTHEASTERN REGION 7,462 mil Auto Auction REPORTED AT AUTO AUCTION

06/26/2006 SOUTHEASTERN REGION 7,462 mil Auto Auction REPORTED AT AUTO AUCTION AS DEALER VEHICLE

06/30/2006 SANFORD, NC 7,462 mil Independent Emission Source PASSED EMISSION INSPECTION

07/11/2006 SOUND BEACH, NY 8,369 mil Independent Source INDEPENDENT INSPECTION/THEFT DETERRENT EQUIPPED

08/07/2006 ROCKY POINT, NY Motor Vehicle Dept. REGISTRATION EVENT/RENEWAL

08/19/2006 NY 9,635 mil State Agency EMISSION INSPECTION PASSED SAFETY INSPECTION

10/16/2006 NY 7,538 mil Motor Vehicle Dept. TITLE

12/01/2006 ROCKY POINT, NY Motor Vehicle Dept. TITLE (Lien Reported)

01/24/2007 SUFFOLK COUNTY, NY State Agency COLLISION WITH A FIXED OBJECT (TREE) (Case #:32098976)

02/27/2007 MEDFORD, NY 14,160 mil Salvage Auction SOLD AT SALVAGE AUCTION / COLLISION DAMAGE REPORTED

03/05/2007 NY Motor Vehicle Dept. TITLE (Lien Reported) SALVAGE POSSIBLE TOTAL LOSS - VEHICLE TITLED/REGISTERED TO AN INSURANCE COMPANY

Cóż można potencjalnie o historii powiedzieć jak nie wie się jak ten samochód wygląda obecnie, bo linka nie podali. Chodzi oczywiście o przebieg, ile on u nas zrobił km przez te powiedzmy 5 lat. Z drugiej strony 350Z to sportowe auto i mogło być jako trzecie kupione i użytkowane incydentalnie. Podobnie jest u mnie z MINI Cabrio, gdzie przez 5 lat zrobiłem 15 tys km i średnia tych 3 tys km raczej w przyszłości będzie utrzymywana, a tak niski przebieg nie jest spowodowany tym, że boję się tym autem wyjechać na drogę.

Wracając do tego Nissana, bujne życie miało w USA. Przy 7,5 tys mil diler wystawiał pierwszy raz do sprzedaży ten samochód, więc można założyć, że już wtedy ktoś tym samochodem gdzieś się przytulił, w szczególności, że w tamtym okresie mamy jedyny wpis z Północnej Karoliny (NC), a reszta jest z NY. Trochę mamy tu pokręcony przebieg, ale raczej to nic niepokojącego, za krótki czas i niewielka różnica. Wygląda na to, że auto sprzedane zostało 1.12.2006 i ktoś po 1,5 miesiąca przypakował w drzewo. Gdyby to był jakiś dupowóz, to można by potencjalnie doszukiwać się jakiś teorii spiskowych, ale przy 350Z można założyć, że miał ktoś prawo wylecieć z zakrętu.

Auto kupione w erze taniego dolara, więc jest szansa, że ktoś nie chciał kupować tam wraka i faktycznie auto mogło nie być mocno skasowane, bo przy dolarze grubo poniżej 3 zł praktycznie wszystko się opłacało, po co więc kupować złom, gdzie naprawa takiego auta u nas też tania raczej nie jest, jak można było kupić coś w dobrym stanie. Jak sprzedający jest importerem to niech pokaże zdjęcia i wszystko będzie jasne.

Heh, widzę Loona, że masz ubaw czytając te moje Szerlokowe dywagacje, ale wiedz, że moje ponad 5 letnie doświadczenie i opowieści kumpla z USA o wałkach jakie chodzą na aukcjach dają obraz jak to tam się kręci, więc na tej podstawie pozwalam sobie na małe fantazjowanie. Dilerzy robią wałki i Ci duzi i Ci mali co kupują wraka i picują jak to Porsche wcześniej opisane. Auta wywożą do innych stanów, gdzie są mniej rygorystyczne przepisy, aby papiery wyczyścić. Teraz już i ubezpieczalnie coraz więcej kombinują. Pół biedy jak kupuje się auto np. za 3 podejściem, bo ubezpieczalnia nie chce auta za tanią kasę oddać. Co gorsza, w tej chwili już ubezpieczalnie zaczynają kombinować jak dilerzy i coraz trudniej kupić nie podpicowane auto. Widzieliśmy np. taki przypadek, że za pierwszym razem auto miało wpis: uszkodzony przód i uszkodzony silnik, po licytacji, gdy cena okazała się bardzo niesatysfakcjonująca dla ubezpieczalni auto na 2 tygodnie poszło w odstawkę, zrobili nowe zdjęcia, zniknął zapis o uszkodzonym silniku i auto posżło o 50% drożej niż za pierwszym razem. Można by długo opowiadać, więc nie dziw się, że jak 2-letnie auto z przebiegiem lekko ponad 20 tys km ma w Autochecku 13 rekordów, to raczej już coś się z nim podziało ponad standard i można przedstawić potencjalną ścieżkę zdrowia dla takiego wozidla.

Do sprzedania: - E60 535xi LCI USA 2008 MT

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=222639

Dla amatorów "rynkowych" cen E60 535i/xi taka mała przestroga:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=1983450#p1983450

Opublikowano

wlasciciel moze miec i 50+ lat, miec 10 aut i zone ktora najbardzej lubi jezdzic konno :mrgreen: ale to naprawde niczego nie mowi o tym w jakim stanie jest samochod i co najwazniejsze w jakim stanie byl sprowadzony. auto trzeba przeswietlic jak kazde inne kupione u turka, dresa, ksiedza itd

PS zapytaj sie czy nie kupil tego auta w Jasle, bo jak tak to znam je i bylo mocno uje.ne gdy przyszlo z usa :mrgreen:

Opublikowano

za +/- godzine wyruszam do Krk. Z tego co wiem on jak kupował auto to było już naprawione, nie kupwał uszkodzonego.

Kumpel oglądał i mówił że wszystko wygląda ok. no nic biore auto na podnośnik i będę patrzył. dziękuje wszystkim za pomoc :)

Opublikowano

ja nie pisalem ze auto zostalo sprzedane uszkodzone :norty:

jesli poprzedni wlasciciel pochodzil z Jasla albo okolic to juz ci teraz mowie ze to byl totalny szrot :mrgreen:

Opublikowano

Vehicle: 2012 BMW 3-Series 328i (WBA3A5C53CF345939)

Event Date Event Location Odometer Reading Data Source Event Detail

06/14/2012 CA 18 mil Motor Vehicle Dept. ODOMETER READING FROM DMV

06/26/2012 SAN YSIDRO, CA Motor Vehicle Dept. REGISTRATION EVENT/RENEWAL (Leased Vehicle)

06/27/2012 CA Motor Vehicle Dept. TITLE (Lien Reported)

08/10/2012 CA Motor Vehicle Dept. TITLE (Lien Reported)

08/29/2012 CA 112 mil Motor Vehicle Dept. TITLE (Leased Vehicle) SALVAGE

A jakiś link by się przydał ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No przygoda była, przecież jest napisane. :) Przedni zderzak jest od Sport Line, więc przód po przygodzie. :)
Opublikowano

NOWY, ale po przygodzie :) .

Chłopaki nawet licznik lub tarczki wymienili.

Zderzak przedni też europejski.

Pakito, masz zapis "salvage", więc przygoda była.

http://tiny.pl/hvlhq

Medianę masz na poziomie ok. 36.000 USD, przyjmijmy 1k mniej aby mieć szansę trafić na bezwypadkowego.

Zielony był dość drogi, gdzieś w pomiędzy 3,10 a 3,20.

Pamiętaj, że dziś masz pół roku po zakupie, wówczas te ceny były jeszcze wyższe.

Przyjmując zielonego na 3,10 x 35 k = 108,5k PLN

Do tego: koszty transportu w USA, fracht, cło 10%, akcyza 3,1%, VAT 19% albo 23%, transport u nas, koszty agencji celnej i rejestracji.

Koszt bezwypadka bez zarobku pośrednika to gdzieś ok. 160k PLN

Może Loona będzie miał zdjęcia.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam niestety zdjęć :(

A i sam "dealer" nie zaznaczając bezwypadkowości to wie, że coś nie tak jest.

Wygrzebane coś takiego:

VIN

WBA3A5C53CF345939

SALVAGE CERTIFICATE-CA Title

112 Odometer

ACTUAL Status

FRONT END Primary Damage

UNDERCARRIAGE Secondary Damage

Edytowane przez Loona Thic
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli sprzedający nie ukrywa, że był naprawiany, to na pewno ma zdjęcia i pokaże. Nie ma co auta od razu skreślać, bo może jest dobrze naprawiony i był sensownie uszkodzony. Nie podoba mi się jednak, to że zderzak jest założony od innej wersji. Ja wolę trzymać się oryginalnego wyposażenia, no ale to już decyzja nabywcy czy mu to przeszkadza.
Opublikowano

Panowie chciałem bardzo podziękować wszystkim za pomoc. Nastąpiłą pełna mobilizacja i nawet dyskusja, a czasu było mało gdyż napisałem ok 22 a następnego dnia jechałem oglądać. Także jeszcze raz bardzo dziękuje.

Co do samochodu... Tak. Kupiłem go :) pierwszy raz w życiu zdradziłem BMW, ale póki co jestem zadowolony.

Auto zostało gruntowanie sprawdzone przed zakupem. Na szczeście to nie było kupione w Jaśle :) zupełnie inny region PL. Pojechałem na stacje diagnostyczną, tam zostało przepuszczone przez "ścieżkę", cały zawias sprawdzony i jest w stanie idealnym, nic nie puka nie stuka. Ze znajomym mechanikiem, przyjżeliśmy się dokładnie każemu elementowi. Podłużnice fartuchy ćwiary kielichy nie ruszone, wszędzie originalne zgrzewy. Oczywiście auto przygodę miało z drzewem, natomiast była to (o co się modliłem) mała stłuczka, wszystko widziałem jak na dłoni, także auto pewne i sprawdzone. Teraz tylko pozostaje lać Pb98 i latać. A auto prowadzi się genialnie, pewnie. Czuje się je doskonalne. Fun z jazdy większy niż e39 m62tu na bilsteinie pss i 18"

Jeszcze raz dzięki :)

Opublikowano
No i tak powinno się kupować samochody, mieć do wglądu co pitolą na forum, a samochód tak czy inaczej obejrzeć, dokładnie zdiagnozować co trzeba i podjąć decyzję. Jak wszystko ok ze stanem samochodu to decyzję pozytywną i cieszyć się nabytkiem. Gratuluję rozwagi, kalkulacji i życzę szerokiej i przede wszystkim bezproblemowej jazdy!