Skocz do zawartości

320d Faluje ekonomizer

ameba01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - mzoe wy cos poradzicie otorz faluje mi ekonomizer podczas jazdy. Mysle ze dzieje sie to nazimnym silniku jak starma sie trzymac stala predkosc ekonomizer sobie faluje po zbutowaniu juz tego nie zauwazam - przynajmiej nie ma takich odchylen. Przeplywka raczej ok bo nawet na 5tym biegu ekonomizer wychyla sie do konca ale denerwuje mnie to falowanie ekonomizera - auto pracuje rowno nie czuc czy falowaly obroty.

Bledow tez nie wyrzuca zadnych wiec nie wiem co to mzoe byc????

u mnie na 5, kiedy na liczniku było około 220 (gps 210) ekonomizer pokazywał jakieś 12-13 litrów. Problem u mnie jest taki (kolegi chyba podobny), że kiedy jadę sobie na jedynce, włączam 2 rozpędzam się i kiedy puszczam gaz zeby zmienić na 3 to ekonomizer czasem sam idzie go góry

Najpierw dofadajcie sie kto o jakim silniku mówi ...

Przed liftem na 5b idzie do 16 ... Trzeba sprawdzić jaki soft.siedzi i jaką przepływów ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

na 5 biegu ekonomizer nie powinien iść do końca tylko do +- 17 wydaje mi się

U mnie na 5tym biegu przy prędkości 80km/h idzie do końca ;)

Na biegu 4tym od 60km/h zamyka skalę

... oczywiście ja mam 330d

Przed wymianą przepływomierza (bo był walnięty) na biegu 5 nigdy 14l nie przekroczył, a na 4tym nigdy nie mógł powyżej 17l wejść... Od momentu tylko wymiany na nowy zamyka skalę pięknie :)

Podmień na sprawną przepływkę mówię Ci i sprawdź

PS: ja nie mam virusa tylko serię 330d 184HP ;)

Edytowane przez BeciaK
Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!

• Zasłużeni forumowicze
2.0 D 136 KM po remappie też zamyka ekonomizer :)

Dokładnie tak, zamyka i to bez najmniejszego problemu . myślę że gdyby była skala to do 25 u mnie leciutko by poszło :D

Panowie temat jest o falujacym ekonomizerze a nie o tym czy zamyka czy nie - U mnie zamyka na 5tym i sadze ze jest oki a ze mam angola to nie mam pojecia ile to jest litrow. Zamyka na kazdym biegu i przeplywak napewno dobra ale nie o tym temat mianowicie chodzi oto ze jadaz ze sala predkoscia na 5tym czy tez 4tym biegu i zapewne na 3cim stala predkosc to powinien ekonomizer stac w jednej pozycji (no delikatnie sie unosic albo opadac zaleznie od terenu) a napewno nie powinien pulsowac - Wydaje m isie ze robi to tylko w zakresie obrotow do uruchomienia turbo czyli do tych 1800-1900rpm i na zimnym silniku. Po zbutowniau albo nagrzaniu sie silnika nie ma falwoania wskazowka ekonomizera w jednej pozycji przy stalej predkosci.

Jakies pomysly?? - postaram sie nagrac o co mi chodzi :)

• 1 rok później...

Witam.

Ostatni post jest z 2012r. chciałbym odświeżyć temat, dzisiaj problem z ekonomizerem mnie dotknął, nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi (tylko przypuszczenia że to przepływomierz). Mój ekonomizer faluje na różnych biegach, nawet podczas hamowania wskazuje około 5-6 litrów. Nie ma kompletnie żadnego błędu, auto chodzi tak jak wcześniej (N47). Ma ktoś może jakieś większe doświadczenie z tym problemem ?

• 3 lata później...