Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moja X6 ma przejechane dopiero 50tyś km, ostatnio więcej jeździłem s-klasą i po powrocie do X6 albo mam omamy, albo coś mi zaczęło stukać z przodu w zawieszeniu. Do tego jak trzymam lewą stopę na podparciu to czuję wibracje silnika. Robiliście już coś w zawieszeniach swoich X - co tam lubi szwankować ? i co z tymi wibracjami ? - w benzynie raczej nie powinno ich być...

Edit: Zmieniony temat wątku na zgodny z regulaminem

Edytowane przez Hys
  • Moderatorzy
Opublikowano
Przeczytaj regulamin forum szczególnie część II
Opublikowano

Przeczytałem szczególnie część II i nie widzę z mojej strony działań niezgodnych z zapisami.

Model X6 jest na tyle rzadki, do tego w silnikach benzynowych, że ASO często rozkłada ręce na subiektywne odczucia użytkownika.

Forum w tym przypadku wydaje się trafnym miejscem na pytania typu czy ktoś odczuwa wibracje i mając stuki w zawieszeniu, co wymieniał.

X6i to nie jest 3 czy 5, których jeździ miliony i ogólne pytanie o stuki w zawieszeniu faktycznie jest głupie.

EDIT: Zmieniony temat wątku na zgodny z regulaminem

Opublikowano

Stuki lub raczej twarda praca zawieszenia pojawiają się przy drobnych przeszkodach - tylko problem w tym, że "zapomniałem" jak chodzi zawieszenie w X6 i może po jeździe idealnie wyciszoną eską po prostu wydaje mi się, że coś nie jest tak.

Najlepiej jakbym mógł porównać z innym egzemplarzem, ale w ASO nie mają X6 w benzynie i na 20' kołach, a diagnozując zawieszenie nic nie zauważyli...

Opublikowano
Mam podobne odczucia, tyle ze u mnie to wystąpiło po zmianie opon na letnie, autko drga, a w zakrętach się kołysze, jeśli akurat jest dziura, miałem otworzyć temat, czy winą może być że serwis ogumienia zapomniał że inne sa opony na przedniej a inne na tylnej osi? A może ciśnienie zgodnie z wkleją kazałem dobić 2 i 2,2 na tył.
Opublikowano

eska jest pneumatyczna.

Stuki czuć tylko przy powolnej jeździe, nie ma znaczenia czy zakręt czy nie. Nie zgodzę się, że nie ma różnicy ze względu na opony. Tak jak sugeruje Aiho możliwe, że poczułem to przy zmianie na letnie 20'. Wyraźna różnica jest już pomiędzy 19, a 20. Przy porównaniu pomiędzy 20' runflatem, a 19' zwykłą różnica jest wręcz kolosalna.

Może więc jest to subiektywne odczucie i tak po prostu pracuje zawieszenie. Bardziej zaczynają mnie drażnić delikatne, ale jednak męczące wibracje wyczuwalne przy położeniu stopy na podnóżek podczas postoju - może poduszka pod silnikiem, a może znowu przyzwyczajenie z innego auta.

Muszę znaleźć inną 35i na 20' i porównać. Podjadę też na niezależną stację diagnostyczną - może bardziej się przyłożą niż ASO

Opublikowano
Zauważyłem podobny objaw w moim aucie 3.5 i 55 tys km ,odczuwam drgania w nadwoziu w czasie jazdy ale dopiero po pewnym czasie jak rozgrzeje sie motor do temperatury optymalnej . Myślę ,że są to lekkie drgania tylko od nadwozia lub zawieszenia , nigdy od silnika . Jest tylko piękny dzwięk benzyniaka .
Opublikowano
Zauważyłem podobny objaw w moim aucie 3.5 i 55 tys km ,odczuwam drgania w nadwoziu w czasie jazdy ale dopiero po pewnym czasie jak rozgrzeje sie motor do temperatury optymalnej . Myślę ,że są to lekkie drgania tylko od nadwozia lub zawieszenia , nigdy od silnika . Jest tylko piękny dzwięk benzyniaka .

Wreszcie ten sam model silnika :) Ja mam odczucia takie, że podłoga pod butem drży w czasie jazdy na niskich obrotach i podczas postoju - a to sugeruje zakłócenia od silnika...

Jak podczas postoju położysz stopę na podnóżku z lewej strony to nie czujesz żadnych wibracji, a w kierownicy jest cisza absolutna czy czujesz wibracje ?

Edit: PRZYCZYNA :duh:

Dzisiaj wpadłem na rozwiązanie problemu - winna jest... klima ! Jak wyłączę sprężarkę wibracje ustają, zarówno w podłodze jak i w kierownicy - jutro podjadę do ASO na sprawdzenie, ale zanim mi powiedzą, że ten typ tak ma - to jak to jest u Was ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Przyczyną stuków w zawieszeniu była obluzowana poduszka pod skrzynią biegów... Ciekawe przy przebiegu 52tyś km po niby równych drogach