Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z tym czujnikiem otóż wypadł ze swojego miejsca i ciągną się po drodze i się przetarł. Komputer zaczął pokazywać -40 wiec kupiłem nowy czujnik zmieniłem ale komputer nadal pokazuje -40 o co chodzi ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy nie naderwała się wiązka od czujnika, wskazanie -40 sugeruje przerwę w obwodzie.
Opublikowano
Kabel był przetarty to zaizolowałem. Czy to potrzeba czasu aż się ustabilizuje ? Czy gdzieś dalej może być uszkodzenie ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytanie czy był tylko przetarty, czy przerwany.

Sprawdź kostkę, może ona nie styka.

Aaa, jaki kupiłes czujnik?

Zamienniki czasem nie chcą działać.

Opublikowano

Witam

Ja tez urwalem czujnik temperatury zewnetrznej po zamontowaniu musialem pojedzic z 30 minut zeby temperatura -40 wzrosla do +25.Ja mialem zamiennik

Opublikowano
Także mam zamiennik śmigałem dziś ok 3 h i nic się nie zmieniło. Ja nie urwałem tylko ciągnął się po asfalcie i plastik się przetarł i na kostce też plastik troszke jest przytarty
  • Moderatorzy
Opublikowano

Swój wypiąłem przy zmianie nadkola.Po ponownym wpięciu pokazywało jakieś pół dnia głupoty.

Niezawodne okazało się zdjęcie klemy (jak zwykle :mrgreen: ) i zaczął pokazywać prawidłowo.

ec2Wze6.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
zresetowałem komputer i to nic nie pomogło. Dziś podczas jazdy w deszczu temperatura skakała z -40 do -35 czy to coś z przewodami ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli czujnik jest ok < do sprawdzdenia miernikiem omomierzem> to winna jest albo wtyczka < coś nie łączy> albo przewody.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Ja miałem urwany czujnik z kostką, gdy kupiłem nowy podłączyłem go odwrotnie i zaczął pokazywać głupoty od -40 do -8 w lato. Jak podłączyłem go odwrotnie to zaczął pokazywać prawidłową temperaturę.
Opublikowano
Ja miałem urwany czujnik z kostką, gdy kupiłem nowy podłączyłem go odwrotnie i zaczął pokazywać głupoty od -40 do -8 w lato. Jak podłączyłem go odwrotnie to zaczął pokazywać prawidłową temperaturę.

Nie ma znaczenia w "którą stronę" wpięty jest czujnik. To zwykły rezystor.

@szark_93 masz gdzieś przerwę w obwodzie (dalej niż wtyczka) woda lekko zmniejsza rezystancję i temperatura się zwiększa.

Opublikowano
Cały przewód na nowo zaizolowałem a mimo to nadal pokazuje -40. Wiecie gdzie mogę dostać całą wtyczke ? Myśle że to ona może byc winna