Skocz do zawartości

[E46] 320d 136KM Brak mocy, daje 100 za diagnoze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuje porady dotyczacej diagnozy samochodu.

Moj model to BMW E46 320d, 136km, 98r, VIN: KE32967

Aktualna awaria:

1. Brak mocy ( ok. 35km)

2. Brak cisnienia doladowania (okolo 0.3 – 0.6 bar) (cisnienie + cisnienie atmosferyczne)

Naprawy dotyczace silnika w przeszlosci:

1. Planowana głowica, wymiana uszczelki pod glowica

Naprawy dotyczace diagnozy zwiazanej z brakiem mocy:

1. Wymiana elektrozaworow

2. Wymiana przewodow podcisnienia

3. Wymiana przeplywomierza

Inne czynnosci zwiazane z z brakiem mocy:

1. Czyszczenie EGR

2. Czyszczenie kolektora

3. Czyszczenie zmiennej geometri turbiny (turbina w bardzo dobrym stanie)

Opis:

Po kolizji w ktorym uczestniczylo auto zostala zdiagnozyowana awaria przedostawania sie plynu chlodniczego do komory spalania. Ponad rok temu w zwiazku z tym zostala planowana glowica na okolo 0.8 mm oraz wymieniona uszczelka pod nia. Przez nastepny rok czasu samochod dzialal poprawnie ale z dnia na dzien tracil minimalnie na mocy. Okolo pol roku temu zostal wykonany pomiar na hamowni ktory wykryl braki rzedu ok. 35km. (auto dawno nie wbijalo w fotel). Zostalo wymienione: przeplywomierz, elektrozaworki, przewody podcisnienia. Czyszczono: EGR, kolektor oraz ostatnio turbine. Oznak zurzycia turbiny nie odnotowano, zmienna geometria dziala poprawnie. Samych napraw wykonalem sam. W aucie dalej brakuje mocy lecz po wyczyszczeniu turbiny brak otnotowanego wczesniej zaciecia/spadku dynamiki przy 2500rpm. Braki w doladowaniu sa w pelnym zakresie obrotow. Przewody powietrza sa szczelne.

Czy macie jakiekolwiek pomysl co to moze byc?

Damian.

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
tak, początek wtrysku przestawiony. Co do tej nowej przepływki to masz zaktualizowany soft?? Czy po naprawie auta sprawdzone zostało ciśnienie sprężania ?? Edytowane przez yoshimura01
Opublikowano
Witam,

Poszukuje porady dotyczacej diagnozy samochodu.

Moj model to BMW E46 320d, 136km, 98r, VIN: KE32967

Aktualna awaria:

1. Brak mocy ( ok. 35km)

2. Brak cisnienia doladowania (okolo 0.3 – 0.6 bar) (cisnienie + cisnienie atmosferyczne)

Naprawy dotyczace silnika w przeszlosci:

1. Planowana głowica, wymiana uszczelki pod glowica

Naprawy dotyczace diagnozy zwiazanej z brakiem mocy:

1. Wymiana elektrozaworow

2. Wymiana przewodow podcisnienia

3. Wymiana przeplywomierza

Inne czynnosci zwiazane z z brakiem mocy:

1. Czyszczenie EGR

2. Czyszczenie kolektora

3. Czyszczenie zmiennej geometri turbiny (turbina w bardzo dobrym stanie)

Opis:

Po kolizji w ktorym uczestniczylo auto zostala zdiagnozyowana awaria przedostawania sie plynu chlodniczego do komory spalania. Ponad rok temu w zwiazku z tym zostala planowana glowica na okolo 0.8 mm oraz wymieniona uszczelka pod nia. Przez nastepny rok czasu samochod dzialal poprawnie ale z dnia na dzien tracil minimalnie na mocy. Okolo pol roku temu zostal wykonany pomiar na hamowni ktory wykryl braki rzedu ok. 35km. (auto dawno nie wbijalo w fotel). Zostalo wymienione: przeplywomierz, elektrozaworki, przewody podcisnienia. Czyszczono: EGR, kolektor oraz ostatnio turbine. Oznak zurzycia turbiny nie odnotowano, zmienna geometria dziala poprawnie. Samych napraw wykonalem sam. W aucie dalej brakuje mocy lecz po wyczyszczeniu turbiny brak otnotowanego wczesniej zaciecia/spadku dynamiki przy 2500rpm. Braki w doladowaniu sa w pelnym zakresie obrotow. Przewody powietrza sa szczelne.

Czy macie jakiekolwiek pomysl co to moze byc?

Damian.

daj tą 100 komuś z INPĄ i DISem a się dowiesz ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
na disie nie ma bledow. kat wtrysku podczas diagnozy w disie jest prawidlowy actual/specific.
Opublikowano
logi sam zrobilem, i dobrze je zinterpretowalem :) brakuje cisnienia doladowania.
Opublikowano
problem nie jest w przeplywce, ale soft jest wgrany przezemnie i jest aktualny :)
Opublikowano

a podciśnienie sprawdzałeś ???

a spróbuj pominąć zaworek i podepnij podciśnienie bezpośrednio pod gruszkę od turbo sprawdź ile napompuje w Inpie potem właczy się tryb awaryjny ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
swiss miałem przypadek, że objawy braku boost były spowodowane tym, że czujnik ciśnienia nie był po prostu dokręcony do kolektora ssacego... sprawdzałeś jego mocowanie?? Jeszcze chcę zapytać czy auto jakoś mocniej dymi na czarno?? Próbowałeś z odpiętym EGR?? Sprawdzałeś układ dolotowy na ewentualne nieszczelności??
Opublikowano
uklad jest szczelny, auto nie dymi, wogle nie widac jakby produkowal spaliny :) w kolektorze jest zamontowany dobrze czujnik, i nie sadze aby on tu zawinil :)
Opublikowano
no to jeżeli tak i widzę, że nawet atmosferycznego nie trzyma to jest uszkodzony czujnik ciśnienia atmosferycznego w sterowniku silnika... jedyny trop. Bo nawet gdyby było uszkodzenie czujnika ciśnienia doładowania to wartość byłaby stała (1024).
Opublikowano
planowanie glowicy bylo w dobrym warsztacie robione, koszt naprawy 3000 zl. wartosc cisnie atmosferycznego jest zawsze ok. 1000 w disie. a w kolektorze mierzy zamiast np 2200 to mam 1500. zanizone wartosci
Opublikowano
to ja już nic nie rozumiem... Jeżeli nie ma powietrza to MUSI dymić na czarno, nie ma bata żeby się to nie objawiło w taki sposób. A jaką masz max dawkę paliwa w INPA??
Opublikowano
no wlasnie w tym jest problem samochod nie dymi i nie daje zadnych oznak ze cokolwiek mu dolega. po prostu gdzies brakuje mu powietrza w kolektorze. turbina tez kiedys byla lepiej slyszalna teraz jakby zamilkla. no ale po jej otworzeniu i przeczyszczeniu bym ja okresil na stan prawie nowy, zadnych luzow, sladow uzytkowania na wirniku. samochod byl w 2 serwisach BMW, procz ASO i nie wiedza co jest. Przypuszczali ze to zacieta geometria, ale wczoraj potwierdzilem ze to nie jest to.
Opublikowano
musze sprawdzic to w disie, wiem jak narazie ze pump injection speed mam max 1700rpm, nie wiem czy ta wartosc powinna byc rowna rpm silnika?
Opublikowano
oco mi chodzi zebysmy nie mylili cisnien :) wartosc ktora powinna byc to okolo 2100 po przekroczeniu ok 2000rpm (czyli cisnienie z turbiny + atmosferyczne) ja mam wartosci rzedu 1500-1800, wiec sa braki w doladowaniu z turbiny zakladajac ze cisnienie atmosferyczne jest okolo 1000. vacumm pompuje ok, za elektrozaworkiem mam podcisnienie rzedu 0.8-0.9 bara, do pracy turbiny potrzeba 0.6 bara, wiec jest wystarczajace :) mierzone manometrem.
Opublikowano
a może gruszka zmiennej geometrii jest rozregulowana, albo wewnętrzna membrana pękła i stąd brak regulacji wymaganego ciśnienia.
Opublikowano (edytowane)

A jak pominiesz elektrozaworek i podłączysz podciśnienie przychodzące z pompy Vacum bezpośrednio do gruszki to jakie ciśnienie osiąga turbina w INPA?

Jak przeprogramowałeś sterownik DDE na nowy soft to dobrze wpisałeś VIN ? Sprawdź czy w serowniku silnika jest dobrze VIN wpisany?

Edytowane przez szatynwroc
Opublikowano

elektrozaworki sa nowe za nimi jest okolo -0.8 bara.

a jak sprawdzic czy membrana dziala? bo jesli chodzi o ta sprezyne to ona chodzi, moze trzeba uzyc sily do niej ale rusza sie wraz z ciegnem.

Opublikowano
tak jak pisałem wczesniej , pomijasz zaworek i dajesz bezpośrednio podciśnienia na gruszkę od turbo ... powinno nabić ponad 2400 mbar potem będzie tryb awaryjny ... jeśli nie napompuje to coiś tnie dawkę ...

Chiptuning Łódź