Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja kupuje praktycznie wszystkie części w Intercarsie. Mają najlepszych producentów typu ATE,Lemforder,Bosch,TRW,Sachs itd. i mam przynajmniej pewność ,że kupuje oryginały. Dodatkowo mam zniżkę i płacę mniej niż na allegro.Ostatnio za przepływomierz Bosch do e46 318i dałem 400zł

:D ja za przeplywke do e46 320i w zeszlym roku placilem niecale 250;- boscha. Intercars jest dobry pod wzgledem ze jedziesz i wiesz ze ta czesc tam bedzie ... lecz nie koniecznie w lepszej cenie

ja znalazłem na alegro sprzedawcow od ktorych kupuje juz kilka lat... i maja te same orginalne czesci tyle ze w lepszych cenach (czesto robiac promocje tzn tworzy pakiet np. tarcze bosch na przod i bije na glowe cene Intercarsu) jesli jestes z wawy.

1. http://allegro.pl/show_user.php?uid=9442460

2. http://allegro.pl/show_user.php?uid=8957160 - Oleje filtry

ich sprawdzilem i pare lat kupuje napewno nie przeplacisz

BUNIA :)
Opublikowano
Godząc rację Kamil-27 i ecml mogę powiedzieć że w ASO płacimy znacznie więcej niż na rynku niezależnym m.in. za tę pewność że otrzymujemy produkt bezwzględnie najwyższej jakości. Nie musimy się zastanawiać jakiego producenta część wybrać, czy źródło pochodzenia części jest wiarygodne itd. Wszystko gwarantuje BMW AG, ale oczywiście nie za darmo. Natomiast poruszając się na rynku niezależnym musimy być bardzo świadomym konsumentem aby kupić część porównywalnej lub identycznej (często tego samego producenta) część z częścią sygnowaną przez producenta samochodu w znacznie niższej cenie. Niestety w czasach zalewu rynku przez egzotyczne marki oferujące często produkty mające bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo w skandalicznej jakości trzeba być ostrożnym. W końcu dziś każda część jest opisywana jako 'renomowanego producenta' i 'najwyższej jakości' i tylko dogłębnie drążąc temat możemy wyrobić sobie zdanie co do faktycznej pozycji danego producenta. Np. wiedząc że BMW od dziesiątek lat zamawia od ATE kompletne systemy hamulcowe (zaciski hamulcowe, części hydrauliczne) możemy być pewni że jest to marka godna zaufania, albo skoro Bosch wymyślił system Common Rail to zapewne produkowane przez nich wtryskiwacze są odpowiedniej jakości itd.

No, pogodziłeś! Chyba najsensowniejsze podejście do tematu z jakim się do tej pory spotkałem. Widać, że znasz temat od podszewki, mam w związku z tym jedno pytanie - czy BMW AG nie weryfikuje w żaden sposób dostaw z ATE?

Pozdrawiam,

ecml

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Wiedząc jak dostawy dla producentów samochodów wyglądają w np. fabrykach Faurecia sądzę że BMW zamawia podzespoły na podstawie pewnych ustaleń zamawiającego co do jakości (i ceny oczywiście). Jeżeli producent ma odpowiednie linie produkcyjne, renomę i normy zarządzania jakością w swoich zakładach i spełnia warunki BMW główną rolę odgrywa wewnętrzna kontrola jakości u producenta, ale oczywiście wyrywkowo dokonuje się kontroli u odbiorcy części (producenta samochodu). Jednak specjalne osobne linie produkcyjne w firmach z taką renomą jak koncern ZF który od lat 40-tych XX wieku dostarcza dla BMW przekładni osi czy skrzynie biegów i osiąganie tylko na nich zadowalającej jakości dla producenta samochodu włożył bym między bajki. Jeżeli producent ma renomę i słynie z jakości to swoją produkcję i działalność opiera na nim producent samochodów - nie odwrotnie. Czy możemy sobie dzisiaj wyobrazić samochód BMW bez dorobku technologicznego takich firm jak Hella, Behr, Bosch, ZF, TRW czy ATE? Musiał by to być samochód pozbawiony układu oświetlenia, chłodzenia, systemu tworzenia mieszanki, zawieszenia, skrzyni biegów i układu kierowniczego oraz hamulcowego... Warto również mieć na uwadze że producenci będący dostawcami części na montaż fabryczny dla BMW podkreślają w swoich informacjach że każdy oferowany przez nich produkt powstaje według identycznych norm jakości. BMW AG nawiasem mówiąc nigdzie nie zamieszcza informacji że np. Lemforder nie sygnowany przez BMW jest częścią innej jakości niż Lemforder sygnowany przez BMW. Z mojego doświadczenia to są wyłącznie teorie głoszone przez niektórych pracowników danych ASO BMW. Warto również zwrócić uwagę na fakt że większość części w/w producentów obok logo producenta części ma ślady po usunięciu jakiś oznaczeń. Gdy porównamy identyczną część sygnowaną przez BMW jako część Oryginalną BMW okaże się że są to ślady po logo BMW i/lub numerze części według numeracji BMW. Wyobraźmy sobie również koszty produkowania dwóch tych samych części np. w zakładzie Bosch według innych wytycznych. Czy to w ogóle było by dla producenta opłacalne? To znaczy produkowanie np. 1 wtryskiwacza common rail na dwóch liniach według różnych norm jakości i z użyciem różnych materiałów? Po pierwsze znacznie podniosło by to koszty, po drugie producent pod własną marką psuł by swoją renomę a tylko pod cudzą zapewniał odpowiednią jakość... po trzecie na większości części elektrycznych produkowanych przez Bosch i kupowanych w ASO jako części OE BMW nie ma poza logo Bosch logo BMW ;)
Opublikowano

Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Ostatnie pytanie i będzie wszystko jasne, przynajmniej dla mnie - skąd macie pewność, że sprzedajecie tarcze produkcji ATE?

Pozdrawiam,

ecml

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Sklep czescidobmw.pl wywodzi się ze sklepu mojego ojca, który prowadzimy w Gorzowie Wlkp. od 1990 roku (co można zweryfikować po naszych NIP-ach w wyszukiwarce GUS - 5990202129 oraz 5992841106). Nasi główni dostawcy to bezpośredni importerzy takich marek jak ATE i jednocześnie firmy zrzeszone w Temot International. Bywamy na targach, bywamy na szkoleniach organizowanych przez producentów i wiemy jak są oznaczane produkty danych producentów. Natomiast w przypadku ATE sprawa jest bardzo prosta do sprawdzenia dla każdego, a przede wszystkim dla Klienta finalnego. Spójrz na mój post kilka odpowiedzi wcześniej. Wkleiłem link do narzędzia online ATE służącego do weryfikowania oryginalności każdej części na podstawie unikalnego kodu umieszczanego przez ATE na opakowaniu każdej sprzedawanej przez tę markę części.
Opublikowano

Ależ czytałem, ale widziałem podrabiane w ChRL Rolexy (wszystkie oznaczenia, unikalne kody, hologramy, materiały, nawet waga)... Nie gniewaj się, ale Twoja "pewność", o którą pytałem wcześniej to z mojego punktu widzenia wyłącznie "wiara" w uczciwość pośredników. Tak czy inaczej, jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące informacje.

Pozdrawiam,

ecml

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Pojedyncze ASO BMW również jest tylko pośrednikiem i stosunkowo małą prywatną działalnością gospodarczą danej osoby fizycznej, a z uwagi na brak ciągłego nadzoru przedstawiciela z BMW AG możliwe są przeróżne nieuczciwe praktyki. Jednak wszystkie takie przypadku reguluje (czasem w krótkiej perspektywie, a innym razem niestety w dłuższej) rynek i konkurencja. My swoich dostawców (importerów) znamy od początku lat 90-tych i wiemy z kim współpracujemy. Są to firmy obecne w międzynarodowych strukturach i przez lata współpracy zweryfikowane przez nas. Natomiast narzędzie ATE uważam za wiarygodne - myślę że opracowali je po to by dawało pewność. A przede wszystkim to w naszym interesie jest dbanie o jakość produktów, ponieważ to my zgodnie z prawem odpowiadamy przed Klientem za jakość towaru przez 24 miesięczny okres rękojmi. Głównie dlatego ograniczamy naszą ofertę do sprawdzonych i najbardziej renomowanych producentów części.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie. Klient w sklepie ma 24 miesiace gwaracji (chyba ze producent daje wiecej), ale sklepy u dostawcy mają 12 miesiecy (kupują na FV). Wiec pozostałe 12miesiecy ciąży na sklepach. Tą dziwną lukę w przepisach bardzo częśto i gęsto wykorzystuje np. INTERCARS.

Tak jak kolega opisuje, jeśli sklep kupuję o oficjalnego importetra nie ma opcji o jakiś podróbach.

PZDR>

Opublikowano
Pojedyncze ASO BMW również jest tylko pośrednikiem [...]

Ok, przekonałeś mnie. Następnym razem zrobię zakupy u Ciebie, zobaczymy.

Pozdrawiam,

ecml

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Dokładnie. Klient w sklepie ma 24 miesiace gwaracji (chyba ze producent daje wiecej), ale sklepy u dostawcy mają 12 miesiecy (kupują na FV). Wiec pozostałe 12miesiecy ciąży na sklepach. Tą dziwną lukę w przepisach bardzo częśto i gęsto wykorzystuje np. INTERCARS.

Tak jak kolega opisuje, jeśli sklep kupuję o oficjalnego importetra nie ma opcji o jakiś podróbach.

PZDR>

To prawda, przejaskrawiając można powiedzieć że polskie przepisy zrzucają pełną odpowiedzialność za wadliwy produkt ogromnego koncernu na malutki sklepik na rogu. Moim zdaniem każdy szanujący się producent powinien być zobligowany do co najmniej jednego w danym kraju punktu gwarancyjnego i wszystkie reklamacje powinny być w takim punkcie bezpośrednio przez producenta rozpatrywane. Jednak poruszamy się w takich okolicznościach prawnych i nasi Klienci przekonali się że także przy reklamacji dbamy o jakość obsługi. Patrzymy na naszą obecność na rynku dalekowzrocznie.

Opublikowano

Mimo, że jestem rodowitym zielonogórzaninem :wink: , to sklep Pana Maćka bardzo polecam za profesjonalizm, którego nie mogłem się doszukać w sklepach w Z.G.

P.S. Szkoda, że Pan Maciek części do VW nie sprzedaje :roll: .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmm podejrzewam, żę chodzi tu bardziej o profesjonalizm. Co wiem na ten temat, bo cieżko jest sprzedawać części do wszystkich marek i mieć o wszystkim pojęcie. To jest po prostu niemożliwe!!! I tego założenie pewnie wyszedl właściciel wpsomnianego sklepu. Lepiej sprzedawać i znać sie na jednym w 100 procentach niż mieć wszystko i znać sie w 20 procentach.:)

PZDR>

Opublikowano

Profesjonalizm jak najbardziej :) .

O Zielonej Górze wspomniałem aby uwiarygodnić rekomendację :cool2: , bo prawie na każdej płaszczyźnie z Gorzowem Wielkopolskim się nie lubi :wink: .

Opublikowano
Ja tak samo, niedługo planuję zakupy za 1,5 - 2 tysiące i też zielonogórską dumę schowam w kieszeń i do Gorzowa :P Maciek powiedz mi przy okazji czy można u was zamówić każdą część którą dostałbym w ASO? Np. taki zestawik naprawczy wstecznego i piątego biegu?
Opublikowano

ogólnie temat wyczerpany:)

a z tą gwarancją to prawda kupiłem kiedyś częśc w zaprzyjaźnionym sklepie i okazało się że była trafiona i mówię żeby odesłali do dostawcy ale powiedzieli że inter w życiu by nie przyjął reklamacji "prędzej by się zesra.i" tak mi powiedzieli

więc wcale nie jest tak kolorowo

• Partnerzy klubu
Opublikowano
..

Dzięki za miłe słowa, cieszę się że jesteś zadowolony :)

Ja tak samo, niedługo planuję zakupy za 1,5 - 2 tysiące i też zielonogórską dumę schowam w kieszeń i do Gorzowa :P Maciek powiedz mi przy okazji czy można u was zamówić każdą część którą dostałbym w ASO? Np. taki zestawik naprawczy wstecznego i piątego biegu?

Tak, współpracujemy z ASO BMW i mamy w swojej ofercie wszystkie części Oryginalne BMW (dostępność to 2-3 dni robocze). Zestaw 23 11 7 542 726 kosztuje 15 zł.