Skocz do zawartości

Porownanie 530d vs 535d vs 550xd vs Alpina5

maja22

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Witam

Wpadl w moje rece porownaie silnikow diesla R6 BMW przez niemiecki Auto Motor i Sport

dla ciekawych oto wyniki w tabeli:

http://img835.imageshack.us/img835/4750/bmwdiesel.jpg

• Zasłużeni forumowicze

Na koncu artykulu jest podsumowanie( nie znam niemieckiego wiec przetlumaczenie z google.pl jest troche glupie) - jesli kto zna niech przetlumaczy poprawnie .

Fazit

Unter Fahrspaß-Aspekten wäre der M55Od vorn. Sein Tri-Turbo spricht am schnellsten an, dreht am bissigsten hoch und klingt verdächtig nach Benzinen Doch er verbraucht deutlich mehr als der ähnlich starke Alpina und ist noch teurer.  Als Empfehlung entpuppt sich am Ende nicht etwa der 535d, sondern der Unschein-barste, der 530d. Natürlich hinken seine Beschleunigungswerte hin-terhen - doch in der Realität wird kaum jemand Leistung vermissen: Schon die Basisversion des Dreiliters schiebt satt an, verleugnet seine Selbstzünder-Arbeitsweise allerdings nicht. Dafür ist er der

Sparsamste im Vergleich.

• Zasłużeni forumowicze

no i na koniec wykresy i budowa Alpina D5 biturbo

http://img528.imageshack.us/img528/7947/bmwwykresy.jpg

Edytowane przez maja22

Pomijając Alpinę i Mkę jako w naszych warunkach ciekawostki czysto przyrodnicze to dane pokazują miażdżącą przewagę 535d nad 530d. Przy śmiesznej różnicy w cenie tym bardziej widać, że 530d jest w Polsce kompletnie bez sensu.

Dużej różnicy pomiędzy M550xd a Alpina to nie ma. Co do reszty to i tak uważam, że w 535d brakuje jakiś 20KM.

330KM i 650Nm byłoby w sam raz....

"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry

Dużej różnicy pomiędzy M550xd a Alpina to nie ma. Co do reszty to i tak uważam, że w 535d brakuje jakiś 20KM.

Hahaha, to samo mówili właściciele poprzedniej wersji 35d - 286km :)

Do każdej mocy człowiek się przyzwyczaja, kiedyś myślałem, że 200km jest wystarczające, inna sprawa, że samochody ciągle tyją.

Też jestem zdania, że ta chęć posiadania dodatkowych koni mechanicznych nigdy się nie kończy. Zwróćcie uwagę, że podawane w tabeli wartości przyspieszeń od 0 do 200 km/h powyżej 20s są i tak śmieszne w porównaniu z nowymi autami sportowymi, które może kosztują sporo więcej, ale osiągami oscylują wokół 10s. Nie za bardzo widzę sens w poszukiwaniu sportowych osiągów za kierownicą f10.

Też jestem zdania, że ta chęć posiadania dodatkowych koni mechanicznych nigdy się nie kończy. Zwróćcie uwagę, że podawane w tabeli wartości przyspieszeń od 0 do 200 km/h powyżej 20s są i tak śmieszne w porównaniu z nowymi autami sportowymi, które może kosztują sporo więcej, ale osiągami oscylują wokół 10s. Nie za bardzo widzę sens w poszukiwaniu sportowych osiągów za kierownicą f10.

Dosyć istotny czynnik. Na tej zasadzie to wszystko niżej Veyrona jest śmieszne.

Niekoniecznie, Aventador kosztuje chyba około bańki i ma 8 s do dwustu, podobnie jak Veron :) Chodziło mi tylko o to co już kiedyś mówiłem, że f10 ma jednak pewne ograniczenia i wyścigówką nigdy się nie stanie.

• Zasłużeni forumowicze
Raczej nikt nie oczekuje tego ze f10 będzie wyścigowką. Chodzi przecież o to żeby jechać komfortową limuzyną i móc wyprzedzać 99,9 % aut bez żadnej zadyszki, a nie porównywać do sportowych aut.

Niekoniecznie, Aventador kosztuje chyba około bańki i ma 8 s do dwustu, podobnie jak Veron :) Chodziło mi tylko o to co już kiedyś mówiłem, że f10 ma jednak pewne ograniczenia i wyścigówką nigdy się nie stanie.

Ale to są przykłady topowych supercarsów a nie "samochodów sportowych". Sportowe F10 czyli M5 ma 11,7s od 0 do 200 km/h. Porsche Boxster S ma około 17.

• Zasłużeni forumowicze

No tak 535d ani 550d nigdy nie bedzie M5 takim prawdziwym - zobaczcie sami( dla tych ktorzy ciagle maja malo )

[link usuniety przez Moderatora, pkt I.6 regulaminu sie klania :duh: ]

to bylo podobno na A2 w Polsce:) - czy majac taki woz chce sie wiecej !!! :mad2:

• Zasłużeni forumowicze

Czy on nie był w stanie wyhamować i dlatego pojechał pasem awaryjnych z prawej?

Na polskich autostradach jazda powyżej 180 km/h to ciągła walka gaz Hamulec, a to co zrobił ten koleś to jak dla mnie bardzo duże ryzyko. Wyhamowanie z 200 do 100 jest trudne a z 300 do 100..

No tak 535d ani 550d nigdy nie bedzie M5 takim prawdziwym - zobaczcie sami( dla tych ktorzy ciagle maja malo )

[link usuniety przez Moderatora, pkt I.6 regulaminu sie klania :duh: ]

to bylo podobno na A2 w Polsce:) - czy majac taki woz chce sie wiecej !!! :mad2:

A ktoś powiedział, że 535 lub 550 ma być prawdziwym "M" ? 535d to 535d.

No bez przesady....Osiągi 535d są bardzo dobre...nawet świetne. Nie wiem jak można mówić o niedostatku mocy w przypadku wielkiej limuzyny, która jest niemal tak szybka jak E46 M3...

A jak chcesz mieć autko komfortowe i supersportowe w jednym to pozostaje jedna opcja Ferrari FF - kolosalna moc 660 KM i 10,5s od 0 do 200.

Aleś pojechał :D ....porównujesz supersportowe samochody najwyższej klasy do aut po prostu szybkich/bardzo szybkich...

Poza tym nie licząc pojazdów stworzonych do bicia rekordów (Veyron) jest ledwie kilka/kilkanaście superaut przyspieszających do 200 w poniżej 10 s ( Ferrari Enzo , Ferrari 458 Italia, Ferrari 599 GTO, Porsche 911 GT2 RS, Porsche Carrera GT, Aventador , Mclaren F1, Mclaren mp4-12c i może jeszcze kilka modeli)...

BMW 535d to auto bardzo szybkie , 550d to praktycznie samochód o sportowych osiągach...

Wystarczy powiedzieć jakie osiągi mają sportowe auta wysokiej klasy ("zwykła" 911, Camaro, Nissan 350z, Boxter, Cayman itp itd).

Należy rozróżnić auta szybkie-bardzo szybkie = sportowe i usportowione od supersportowych bolidów.

No bez przesady....Osiągi 535d są bardzo dobre...nawet świetne. Nie wiem jak można mówić o niedostatku mocy w przypadku wielkiej limuzyny, która jest niemal tak szybka jak E46 M3...

Normalnie. Skoro Audi A6 313km jest szybsze to brakuje mi tych 20km żeby jechało tak samo jak Audi. Co w tym dziwnego?