Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jadąc trasą, na światłach ruszając zmieniając na trzeci bieg nagle auto zgasło, sprzęgło twarde, spod maski zaczęło się lekko dymić. Światła działają, radio również ale auta nie da się odpalić. Może posiada ktoś jakiś schemat jak dostać się do sprzęgła? Może ktoś miał podobnie?
Opublikowano
Z radiem chodzi mi o to, że ono np działa ale nie da się odpalić auta jak by akumulator był rozładowany. Sprzęgło cały czas wcześniej "drgało".
Opublikowano

No niestety, drgało, drgało i się rozleciało. Pękło coś, i się zablokowało, nie wiem, tarcza, docisk. Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pytając jak dostać się do sprzęgła - skoro w ogóle pytasz na nic Ci się ta wiedza nie przyda. Na początek trzeba zatargać samochód do mechanika i skrzynie biegów wyciągnąć żeby zobaczyć co tam się w ogóle stało...

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
w kolektorze dolotowym masz klapki takie, 4 klapki, one sie luzują i wpadają ci do silnika robiąc tam mikser. Poczytaj tematy na temat klapek, kto ma to usuwa od razu po kupnie auta. Naprawa będzie droga bardzo jesli to to, zależy jak wpadła ale czesto trzeba wymienić silnik. Nie odpalaj go tylko do mechanika zawiez
szukam
Opublikowano

Hmm, sugerowałem się "twardym sprzęgłem" z opisu autora wątku - klapki nijak nie mogą tego spowodować. Na wcześniejsze wibracje "sprzęgła" też raczej mało klapki mają wpływ, chyba...

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

Weź pod uwagę, że silnik zgasł przy zmianie z 2 na 3 bieg - mogło się coś zblokować na tyle, że rozrusznik nie daje rady zakręcić silnikiem. Wydaje mi się, że to bardziej prawdopodobne niż kolektorowe klapki w cylindrach ale oczywiście bywa różnie. Tak czy inaczej, problem, przynajmniej moim zdaniem wygląda na dość poważny.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
Ale faktycznie, jeżeli pedał sprzęgła jest twardy tzn że "sloneczko" docisku padło i nie poddaje się sile nacisku. No ciekaw jestem bardzo co tam się stało z tym sprzęgłem. Mam nadzieję, że nie próbowałeś odpalać z popychu??
Opublikowano
Ale co dokladnie sie dzieje na tych czwartych cylindrach? Bo chyba nie klapka? kolega ma przedlifta(?)
Opublikowano

Obojętnie czy to sprzęgło, klapki, pęknięty wał czy jeszcze co innego... Współczuję :( Tym bardziej, że samochód zakupiony zdaje się niecały miesiąc temu...

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano (edytowane)
Ale co dokladnie sie dzieje na tych czwartych cylindrach? Bo chyba nie klapka? kolega ma przedlifta(?)

z jednej strony masz silnik żyjący własnym życiem, z drugiej masz układ przekazania napędu, który również charakteryzuje się własnymi kryteriami działania. Na wał korbowy działają siły ściskające, zginające, ścinające, rozciągające i skręcające. Okolice 4tego cylindra tj czop główny lub czop korbowy są najbliżej połączenia tych dwóch elementów i w tym miejscu dochodzi do najsilniejszych naprężeń w momencie wysprzęglania jak i zasprzęglania układu. Ze strony silnika ogromny moment obrotowy i moc, ze strony układu napędowego silne opory toczenia. W przypadku braku wytłumienia tych naprężeń/drgań etc dochodzi do poddania się - pękniecia najsłabszego ogniwa pracującego zespołu - drążonego wału korbowego (czop główny lub korbowy).

Edytowane przez yoshimura01