Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ale wróćmy do tematu.. czy możliwe jest, żeby hamownia oszukiwała? auto hamowałem w toruniu na majówce na mobilnej hamowni
Gdyby Bóg kochał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ;)
Opublikowano

http://i45.tinypic.com/2lvy360.jpg

dzisiejszy wynik. na pełnej serii uklad wydechowy i ssący

Opublikowano
Spadek o te 10km to może być stary lub niewłaściwy olej, przypominam, że masz 10W40 Mobila, który był najgorszym olejem jaki miałem w swoim aucie, zamiast pełnego syntetyka 5W i to lepszej marki. Jaki masz olej w dyfrze, kiedy wymieniałeś, podobnie w skrzyni biegów. Ponadto jakość paliwa, jak i inne warunki ciśnienia atmosferycznego, temperatury i wilgotności w stosunku do pomiaru wzorcowego. Ponadto przebieg silnika i nagar w komorze spalania. Uważam wynik za poprawny dla 20-sto letniego auta. Jest dołek na momencie, ale to może być błąd tego jednego pomiaru. Trzeba by dokonać z dziesięć próbek i uśrednić.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
jaki proponujesz olej zamias mobila? castrol? jakie oleje w skrzyni i moscie to nie wiem bo wymienialem w piotrkowie na polnej. wiem ze 60zl za litr zaplacilem. niebawem pozbede sie katalizatorow i zaloze sportową wkladke filtra. no ale jak na moje oko spadek tylko o 9 koni w 18 letnim aucie gdzie wszystko jest seryjne w napedzie to jest w zakresie tolerancji ;)
Opublikowano
co do paliwa to staram sie jezdzic na vpower albo vpower racing shella. pomiar byl zrobiony akurat na racing'u
Opublikowano
jaki proponujesz olej zamias mobila? castrol? jakie oleje w skrzyni i moscie to nie wiem bo wymienialem w piotrkowie na polnej. wiem ze 60zl za litr zaplacilem. niebawem pozbede sie katalizatorow i zaloze sportową wkladke filtra. no ale jak na moje oko spadek tylko o 9 koni w 18 letnim aucie gdzie wszystko jest seryjne w napedzie to jest w zakresie tolerancji ;)

Zaden polski kolego. Castrol to zwykly Lotos z rafinerii Gdanskiej plus uszlachetniacze. Kup na Allegro porzadny olej sprowadzony z zachodu.

U tego sprzedawcy kupisz pewniaka:

http://allegro.pl/listing/user.php/run?category=18903&us_id=5122823

Najlepiej LIQUI MOLY lub VALVOLINE Max Life. To swietne oleje do M50 nie spaczone polska rafinerią.

Opublikowano

Most bez szpery: GL5 75W90, może byc VALVOLINE DURABLEND

Jak masz skrzynię ręczną musisz zobaczyć jaki kolor masz naklejki:

pomarańczowa ATF 3

jak bez naklejki to 80W90 VALVOLINE HIGH PERFOMANCE GL5

zielona jakiś specjalny olej BMW, żółta MTF MT 1, MTF MT 2, zresztą na naklejkach powinieneś mieć napisane, są one obok korka wlewu oleju do skrzyni.

Ja mam w moście VALVOLINE DURABLEND 75W90 GL5

skrzynia VALVOLINE MAXLIFE ATF3

silnik VALVOLINE MAXLIFE SYNTHETIC 5W40

Opublikowano
mam jeszcze jedno pytanie. mam zamiar wyciac katalizatory. co lepiej w ich miejsce. strumienica czy kwasówka?