Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ktoś z was zauważył, żeby od czasu do czasu z nawiewów (gdy klimatyzacja nie pracuje, obieg powietrza na Auto) było czuć dziwny "octowy" zapach. Trwa to ok. 20s. po zapach jest już neutralny.

Zjawisko nie występuje, gdy działa klimatyzacja. Filtr kabinowy nie jest stary, żeby było czuć z niego... poza tym było by czuć (chyba) cały czas.

Jakieś pomysły co to może być ?

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Prawdopodobnie zbliża się czas, kiedy potrzebne będzie odkażanie klimatyzacji i kanałów nawiewów. Ja sobie raz na rok kupuję taki środek w spray'u za ok. 40 PLN. Polega to na tym, że ustawiam klimę na min. i dmuchawę na max., odbezpieczam ten specyfik, zamykam drzwi (silnik włączony). Po dziesięciu minutach jest gotowe. Może u Ciebie trzeba by było to powtórzyć dla wyłączonej klimie. Nie jest to oczywiście równoważne odkażaniu w profesjonalnej stacji obsługi, ale jest szybkie, tanie i co najważniejsze na długo znikają niemiłe zapachy. Mimo wszystko możesz przy okazji podpytać w serwisie, w końcu autko masz na gwarancji....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie zbliża się czas, kiedy potrzebne będzie odkażanie klimatyzacji i kanałów nawiewów. Ja sobie raz na rok kupuję taki środek w spray'u za ok. 40 PLN. Polega to na tym, że ustawiam klimę na min. i dmuchawę na max., odbezpieczam ten specyfik, zamykam drzwi (silnik włączony). Po dziesięciu minutach jest gotowe. Może u Ciebie trzeba by było to powtórzyć dla wyłączonej klimie. Nie jest to oczywiście równoważne odkażaniu w profesjonalnej stacji obsługi, ale jest szybkie, tanie i co najważniejsze na długo znikają niemiłe zapachy. Mimo wszystko możesz przy okazji podpytać w serwisie, w końcu autko masz na gwarancji....

A jak się ten środek nazywa i gdzie go zwykle kupujesz?

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Przejrzyj Allegro. Widziałem tam też takie środki z zawartością jonów srebra. Użycie jest co prawda bardziej skomplikowane, bo wymaga wymontowania i wymiany filtra kabinowego, ale chyba są bardziej skuteczne.
Opublikowano

Na popolarnych portalach z ofertami kuponów grupowych widziałem kilka razy oferty na ozonowanie wnętrza za około 50 PLN.

Podobno po nich wszelkie przykre zapachy znikają. Wykonuje się je na obiegu zamkniętym - podobnie jak przy odgrzybianiu klimatyzacji.

Opublikowano
Na popolarnych portalach z ofertami kuponów grupowych widziałem kilka razy oferty na ozonowanie wnętrza za około 50 PLN.

Podobno po nich wszelkie przykre zapachy znikają. Wykonuje się je na obiegu zamkniętym - podobnie jak przy odgrzybianiu klimatyzacji.

Witam. Robię to co roku przy przeglądzie klimy. Po diagnostyce i uzupełnieniu czynnika zostawiają auto odpalone z zamkniętym obiegiem, nawiewem ustawionym na maxa i najniższą temp. w środku z czterema urządzeniami do jonizacji na ok godz. Po tym czasie jak się wsiada do auta czuć zapach jak po wyładowaniu atmosferycznym (tzw. burzy), ale w końcu na podobnej zasadzie urządzenia jonizacyjne działają. Po takiej wizycie już nie powinno być więcej problemów z jakimiś zapachami czy grzybami w układzie nawiewu.

Opublikowano
Robisz to w BMW czy gdzieś indziej? Ile Cię to kosztuje?

W autoryzowanym serwisie BMW odgrzybianie klimatyzacji kosztuje 206 PLN, a w nieautoryzowanym serwisie BMW 70 PLN.

Widziałem dziś ofertę zakupu kuponu na usługę pełnego serwisu klimatyzacji samochodowej - odessanie, napełnienie (200 g czynnika w cenie kuponu), kontrola szczelności układu, odgrzybianie przez ozonowanie układu za 85 zł. Nie wiem, czy w przypadku naszych nowych samochodów jest to konieczne ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Robisz to w BMW czy gdzieś indziej? Ile Cię to kosztuje?

W autoryzowanym serwisie BMW odgrzybianie klimatyzacji kosztuje 206 PLN, a w nieautoryzowanym serwisie BMW 70 PLN.

Widziałem dziś ofertę zakupu kuponu na usługę pełnego serwisu klimatyzacji samochodowej - odessanie, napełnienie (200 g czynnika w cenie kuponu), kontrola szczelności układu, odgrzybianie przez ozonowanie układu za 85 zł. Nie wiem, czy w przypadku naszych nowych samochodów jest to konieczne ;)

Mi w INCHCAPE powiedzili 360PLN - chyba specjalna cena dla mnie :mrgreen:

Będziesz Miał Wydatki