Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolejny dzien kolejne zaskoczenie...

dzis zgasla kontrolka silnika... po przejechaniu 200 km od pojawienia sie jej. Auto dzis troche słabiej zapalilo i jakby czesciej "gasło" na światłach.Na zimnym silniku obroty troche faluja a na cieplym gasnie........

Czym to moze być spowodowane? ma ktoś jakis pomysl. zajme sie tym dopiero po powrocie pewnie w przyszlym tygodniu ale chetnie poslucham waszej opinii na ten temat.

BUNIA :)
  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 190
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
dzis rano jak odpalilem zauwazylem jedna rzecz ... jak zapalil to byl taki dzwiek jakby wentylator mu sie uruchomil... tylko na zimnym silniku??? co to moze byc
Opublikowano

Temperatura silnika, cieczy, oleju masz 150-170*C :shock: Czy tam nie są przypadkiem stopnie F ??

Przepływomierz na wolnych obrotach wskazuje prawidłowo.

Adaptacje paliwowe długoterminowe wszystkie na zero, pływają tylko krótkoterminowe. Wygląda to tak jakbyś przed chwilą skasował adaptacje. Jeśli nie kasowałeś to coś jest bardzo nie tak.

Pokaż jeszcze adaptacje vanosa.

Opublikowano

tak skasowalem te adaptację nie chcący. ale to nic groźnego?

vanosa źle zapisałem ... poprawie się. czyli narazie nic z tego nie wynika.

co do oleju to mam czujnik walniety.. a stopnie są chyba w F

Opublikowano
Temperatura silnika, cieczy, oleju masz 150-170*C :shock: Czy tam nie są przypadkiem stopnie F ??

Przepływomierz na wolnych obrotach wskazuje prawidłowo.

Adaptacje paliwowe długoterminowe wszystkie na zero, pływają tylko krótkoterminowe. Wygląda to tak jakbyś przed chwilą skasował adaptacje. Jeśli nie kasowałeś to coś jest bardzo nie tak.

Pokaż jeszcze adaptacje vanosa.

wiesz dzis sporo jezdzilem (120km dzis zrobilem) i auto jakby inne ... tzn rowniutko chodzilo, nie gaslo, i kontrolka nie wrocila(tfu tfu ) czy usuniecie adaptacji moglo to spowodowac??? ja w tym roku wymienilem wszystkie sondy, swiece i odme. Ten check zaczal wyskakiwac jak zaczelem sondy wymieniac... Masz moze wiedze na ten temat?

Opublikowano

Jeśli chodzi o sondy to można je łatwo sprawdzić. Na ciepłym silniku przełącz na zakładkę ze wskazaniami napięcia na sondach i obserwuj - powinny się szybko zmieniać w zakresie od 0,15V do 0,8V. Najlepiej zrób filmik, minutka pracy na wolnych obrotach.

Pokaż jeszcze zakładkę vanosa na ciepłym silniku podczas pracy na wolnych obrotach.

Ogólnie to wszystko wygląda dokładnie tak jakbyś miał źle wystrojoną instalację gazową.

Opublikowano

ostatnie zdjecie ktore załączyłem .. "rough"

Generalnie od czasu wyskasowanie i tej adaptacji auto chodzi jak nowe bez zarzutow....

Opublikowano

a powiedz mi o co chodzi z tym visco? warto to wymienic? Generalnie auto szybko nabiera temperatury, jest sens wymiana tego? tylko czemu uruchamia sie na zimnym silniku. Patrzylem na allegro to zakup tego to kwestia ok 100-200 zł.

Opublikowano

czyli z tym visco mozna smigc... czytalem to co mi podeslales ale tak ciezko z tego cos wywnioskowac.

Autko naprawde po usunieciu tych adaptacji jezdzi jak nowe ... plynnie i rowno i nie gasnie... chyba one byly u mnie zdrowo porozjezdzane. Ale kontrolka dzis wrocila :( czy jazda z nia spowoduje ze te adaptacje znow sie rozjada?

Opublikowano
Opublikowano

Błędy 227/228 wynikają z wyjechanych w kosmos adaptacji długoterminowych. Takie wartości są niedopuszczalne i świadczą o uszkodzeniu któregoś z czujników - najprawdopodobniej przepływomierz.

Coś jest nie tak ze ssącym vanosem - będzie do roboty. Może wystarczy zmienić uszczelki na tłoczkach.

Opublikowano
czyli mówisz przepływa i uszczelki vanosa. a dokładnie na których zdjęciach jakie parametry? przepływie to można samemu zmienić tylko później jej adaptacja. gorzej z uszczelkami