Skocz do zawartości

[540iA] Wymiana konwertera - zrób to sam?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Troszkę obawiam się o specjalistów od skrzni biegów, złych rzeczy można się nasłuchać. Czy jako amator jestem w stanie wymienić konwerter od 5hp24? Są osoby, które twierdzą, że nawet skrzyni nie trzeba zdejmować, tylko ją otworzyć. Mam błąd "converter - too much slip" i planuję zakup nowego konwertera. Pytam Was drodzy koledzy i proszę o ewentualną poradę i instrukcję. Temat może być cenny dla również przyszłych użytkowników.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Czy jako amator jestem w stanie wymienić konwerter od 5hp24? Są osoby, które twierdzą, że nawet skrzyni nie trzeba zdejmować, tylko ją otworzyć. Mam błąd "converter - too much slip" i planuję zakup nowego konwertera.

Mysle , ze wszystyko mozna zrobic samemu ale wielokrotnie jest to nieoplacalne.

Ja w swoje 5HP19 mialem dokladnie ten sam blad , co skutkowalo podwyzszona pred obr silnika na najwyzszym biegu. PO porstu lock up nie trzymal.

I tez sie przymierzalem do samodzielnej wymiany konwertera ale po dluzszym zastanowieniu dalem szanse mechanikowi polecanemu na forum.

Konwerter byl regenerowany ( uszczelnienie w konwertrze do wymiany ale trzeba do tej operacji go rozcinac) i do dzis smiga wszystko ladnie a przejechalem po naprawie ok 35 tys km.

Za calosc : wymontowanie / zamontowanie skrzyni, naprawa konwertera ( z tym , ze byl wyslany do firmy w tym sie specjalizujacej) , swiezy olej - zaplacilem 1800 zl.

Robiac wszystko samemu , pewnei cos bym mogl zaoszczedzic jesli chodzi o pieniedze. ale na pewno nie jesli chodzi o czas.

No i nie wiem w jakis sposob wyciagnac konwerter bez siaganai skrzyni? Przeciez konweretr jest w "kielichu" jak na rys http://www.atb-berlin.com/images/zf5hp24_detail.jpg wiec trzeb fizycznie go odkrecic od silnika, bo inaczej sie chyba nie da?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jednorazowy koszt nie jest taki straszny... Kupuję nawet nowy konwerter, ale obawiam się, aby skrzynia nie stała się nagle studnią bez dna. Któremu mechanikowi powierzyłeś swojego ZFa?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Jednorazowy koszt nie jest taki straszny... Kupuję nawet nowy konwerter, ale obawiam się, aby skrzynia nie stała się nagle studnią bez dna. Któremu mechanikowi powierzyłeś swojego ZFa?

Skrzynie naprawial Kwiatkowski z Robakowa.

Opinie o nim zamiescilem w watku Polecane Warsztaty. viewtopic.php?f=10&t=5730&start=225

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Będę miał 2 znajomych mechaników w kanale, + 3ci z doskoku ;). Kupiłem podnośnik hydrauliczny, narzędzia i inne pierdoły... Wymieniam wszystkie możliwe uszczelki i śruby po drodze, ale natknąłem się na problem: http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/06/45/77 - 150pln, ale czas realizacji zamówienia w aso do 2 tygodni :duh: ... Chyba będę musiał szukać po warsztatach i liczyć, że ktoś pożyczy, tudzież odsprzeda.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
OK, jednak oddaję w ręce człowieka, który zajmuje się dokładnie tymi skrzyniami kilka już lat http://www.broomer.pl/firmy/auto-serwis-daniel-buda--mechanika-pojazdowa,-naprawa-automatycznych-skrzyn-biegow--182228.html . Zbyt długi czas oczekiwania na narzędzia specjalistyczne, które okazują się - nie potrzebne w/g Pana Daniela. Napiszę jak skończy.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawnie i profesjonalnie. Napisałem po kilku miesiącach jazdy. Polecam! :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik