Skocz do zawartości

E 46 320d automat pali 12 ,13litrow miasto prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam Bmw 320d 2000rok 136km kombi automat auto w miescie pali 12,13litrow auto po wymianie oleji i filtrow BARDZO PROSZE O POMOC lub jesli ktoś zna w poznaniu mechanika znajacego się pozdrawiam Bartek
Opublikowano
spalanie zdecydowanie za wysokie, nawet jak na automat. Wiecej jak litr nie powinna łykac z racji automatu. Diagnoza komputerowa to podstawa. Spalanie masz benzyny 3l jeżdzonej delikatnie :) a nie 2l diesla który mi w mieście łyka ponad 7 i na baku robie pod tysiac km w mieście.
szukam
Opublikowano

Spalanie 11-12l po mieście w automacie to norma przy normalnej dynamicznej jeździe...

Czego oczekujecie ?? mi 320d 136km w sedanie i manualu pali 8l -10l po mieście to 12l w kombi i automat to norma :)

Opublikowano
Sam producent podaje dla silnika 150 km automat w kombiaku spalanie w miescie 9,9 wiec nie ma co sie dziwić.Moja tyle spala latem jak jezdże delikatnie a zimą przy dojazdach 3-4 kilometry do pracy komp pokazywał prawie 14 ;).
Opublikowano

Moim zdaniem, jak na 320 to Ci spala za dużo. W każdym razie więcej niż moje 3 litry z automatem przy spokojnej jeździe. Co do mechanika w Poznaniu, polecam Mikołajczaka na Strzeszyńskiej - serwisuję u niego samochody (wyłącznie BMW) już ponad 20 lat i praktycznie bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
Witam auto nie dymi ,normalnie jedzie wymieniony filtr odmy zresztą wszystkie filtry i płyny wymienione teraz nawet 14l a inni piszą że ich BMW 136 KM 2000R PALĄ PO 7,8 LITROW MIASTO O CO TUBIEGA
Opublikowano

Biega o to, że większość ma manualną skrzynię (automaty jednak palą więcej), do tego część opiera się na wskazaniach komputera (który bezczelnie kłamie), a część nie potrafi prawidłowo zmierzyć spalania (np. sprawdzają "od rezerwy do rezerwy"). Ludzie w różnym też stopniu używają mocy silnika, miasta też są różne, nawet trasy do pracy ludzie mają czasem inne ;)

Właśnie, skąd Ty wiesz ile Ci samochód pali?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

Ja wiem stąd, że leję do pełna, robię po mieście 100, 200, 313, 581 czy ile mi się tam chce kilometrów, leję znowu do pełna i wiem ile auto spaliło litrów na te przejechane km.

Sto razy dokładniejsze niż od rezerwy do rezerwy i jadę tankować kiedy chcę, a nie, kiedy się rezerwa zapali :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój automat 320d 150KM na trasie do roboty przez miasto zimą palił koło 12-13 litrów. Teraz latem ta sama trasa zbiornik starcza na 650-700 kilometrów, także kolo 9-10 litrów. Diesle sa na długie trasy a nie na takie jak ja robie:(. W trasie pali 5-6 litrów, także moim zdaniem wszystko jest ok:)
Opublikowano
Moim zdaniem, jak na 320 to Ci spala za dużo. W każdym razie więcej niż moje 3 litry z automatem przy spokojnej jeździe. Co do mechanika w Poznaniu, polecam Mikołajczaka na Strzeszyńskiej - serwisuję u niego samochody (wyłącznie BMW) już ponad 20 lat i praktycznie bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam,

ecml

Dziękuje podjadę do niego może coś poradzi ......

Opublikowano
komputer kłamie jak tusk!! pokazuje 8L a wg tankowania wychodzi 10L - stary problem w E46. w zimie -24stopnie trasa po miescie 1,5km postój i z powrotem to wyszło mi 16L. w takich samych warunkach mały benzyniak w manualu też mi palił 16L benzyny. wszystko zależy. może masz termostat walnięty, leją wtryski może być dużo przyczyn.
Opublikowano

moj tez kłamie, pokazuje 7.6 a spalanie wychodzi 7.4 metodą najdokładniejszą czyli tankowanie pod korek, resetowanie przebiegu i potem znowu pod korek i przeliczenie. Aktualnie od pełnego baku mam zrobione ponad 700km a jeszcze 1/4 baku jest :) wiadomo mam manuala i słabsze auto ale polifty chyba nawet oszczędniejsze niz m47.

według mnie stanowczo za dużo pali, automat nie podwyższa o 3l spalania !!

szukam
Opublikowano

Witam,

Mnie 320d po fl. pali we wroclawiu w chwilach najwiekszych korków ok 9-10 l. Jak jest niedogrzany to spali litr-dwa więcej.

Mam skrzynie manualną.

Mysle ze spalanie na poziomie 12l. w w-wie w godzinach szczytu + niedogrzany silnik to normalny wynik.

Na trasie moje auto schodzi ponizej 6l.

Opublikowano
moj tez kłamie, pokazuje 7.6 a spalanie wychodzi 7.4 metodą najdokładniejszą czyli tankowanie pod korek, resetowanie przebiegu i potem znowu pod korek i przeliczenie. Aktualnie od pełnego baku mam zrobione ponad 700km a jeszcze 1/4 baku jest :) wiadomo mam manuala i słabsze auto ale polifty chyba nawet oszczędniejsze niz m47.

według mnie stanowczo za dużo pali, automat nie podwyższa o 3l spalania !!

Witaj moje takie samo jak twoje BMW 136km 2000r

Opublikowano

Pozdrawiam,

ecml

Dziękuje podjadę do niego może coś poradzi ......

Kolego auto trzeba podpiąć pod komputer i sprawdzić przepływomierz po pierwsza a wtryski resztę po drugie.

Auto rzeczywiście pali trochę więcej ale to tez zależny od dynamiki jazdy, jak masz coś walnięte to ciśniesz bardziej o ci mocy brakuje. Komputer średnie spalanie przekłamie wiec na tym niema co polegać.

Na forum jest działa diagnostyka zajrzyj tam i znajdź kogoś z Poznania i do niego podjedź, na pewno będzie taniej niż u mechaników.

Diagnostyka to podstawa.

Opublikowano

Wtam Wszystkich podłączam sie pod temat posiadam BMW 320D 150km 2002r Sedan

takze chciałem prosic o pomoc fachowców auto przy delikatnej jeździe pali 10-11l i kopci na czarno i komputer pokazuje 5.8 olej wszystkie filtry wymienione bez zmian

dziekuje za wszystkie odpowiedzi Łukasz

Opublikowano
12 litrów gnojówki na 100 to rzeczywiście dużo, z drugiej strony, nie musisz wajchować co jest plusem i tak bilans wychodzi na zero