Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem z nawiewem. Przy włączonej klimatyzacji z kratek po lewej stronie (tzn z kratki obok szyby kierowcy i prawej kratki umieszczonej na środku) wieje zimne powietrze natomiast po prawej stronie wieje zdecydowanie cieplejsze powietrze. Nie mierzyłem temperatury ale różnica jest wyczuwalna gołą ręką. Podobnie jest jak ustawie nawiew na szybę czy nogi z lewej strony zimne a z prawej wieje ciepłe powietrze. Dodam ze mam manualna klimatyzacje z pokrętłami. A pokrętło miedzy kratkami ustawione na 3 niebieskie kropki, Nawet jak dam na czerwone kropki różnica jest dalej wyczuwalna. Może ktoś miał podobny problem i wie w czym tkwi usterka??

Pozd

Opublikowano

myslalem ze to moze tzw jeż, ale on jak by był nie sprawny to problem bylby z obrotami dmuchawy, a dmuchawa chodzi bez zarzutu na kazym biegu

Pozdrawiam

Opublikowano

dzięki kolego za info myślałem że skoro z jednej strony chłodzi to znaczy że czynnika nie brakuje a problem jest gdzie i

ndziej np w sterowaniu nadmuchem. ale może masz racje ponieważ ostatni serwis był w 2010 a może w 2009 nie wiem ponieważ mam go od roku a przez przypadek usunelem kartkę od serwisu klimatyzacji. pozdrawiam

Opublikowano
A ja myślę że to coś innego. Roger Nysa kiedyś poruszał ten problem i się okazało że wiele ludzi tak ma. Dotyczy to również samego nawiewu z wyłączoną klimą. Nie padło w końcu jakieś ostateczne rozwiązanie z tego co pamiętam
Opublikowano

Witam

Problem rozwiązałem , po testach ciśnień w serwisie ,wychodziło że są one Ok ..nikt by nie przypuszczał że problem faktycznie tkwił w czynniku (razem z nim było powietrze) Po wypuszczeniu gazu z układu i nabiciu nowego problem zniknął.

Wnioski ... jeśli z kratek po stronie kierowcy dmucha zimnym a po stronie pasażera zdecydowanie cieplejszym , odpowiada za to słabe (szronienie na wskutek małej ilości czynnika lub w układzie jest czynnik wraz z powietrzem.

Należy wypuścić zawartość układu , stworzyć w nim próżnię około -1 bar i nabić świeżego czynnika.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
A ja myślałem, że posiadam dwustrefową klimatyzację, bez możliwości zaprogramowania. Jutro jadę na zmianę czynnika
Opublikowano

Witam

Tak wiec podjechałem do gościa który od niedawna napełnia klimy, ale i ich nie naprawia. Odzyskał ok 300 g, wytworzył próżnia i wpuścił tylko ok 250 g i dalej się zawiesiło, nie chciało się nabić. W czym może być problem ? czy to wina może osuszacza? Po tym zabiegu klima już praktycznie wcale nie chłodzi, cały czas syczy z kratek, ze środkowego nawiewu dmucha tylko ciepłe powietrze a z lewego przy drzwiach chłodniejsze ale tylko troszkę. Ogólnie jest gorzej jak było.

Opublikowano

Witam

Na naklejce pod maską jest napisane 740mg +-20mg ,jeśli wpuścił tylko 250 to znaczy że nie masz nadal czynnika.

Może zmień serwisanta , dlaczego jest gorzej nie trzeba pisać.... to oczywiste.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
u mnie jest 680 g +/- 10 g. w tygodniu odwiedze inny serwis. Myslalem ze złapałem byka za rogi i zaoszczedze na nabiciu klimy a okazuje sie ze bedzie odwrotnie :)
Opublikowano
dzisiaj bylem na serwisie klimatyzacji, chłodzi ze wszystkich nawiewów :) temperatura z wylotu ok 7 stopni, wydaje mi sie to ok, chociaz na moj gust powinno byc troszke mniej. Przy okazji odbrzybilem i wymienilem filtr. Pozdrawiam
Opublikowano
dzisiaj bylem na serwisie klimatyzacji, chłodzi ze wszystkich nawiewów :) temperatura z wylotu ok 7 stopni, wydaje mi sie to ok, chociaz na moj gust powinno byc troszke mniej. Przy okazji odbrzybilem i wymienilem filtr. Pozdrawiam

ale co wyszło ,co było nie tak?

• 2 tygodnie później...