Skocz do zawartości

520D wentylator klimy 3pin - zamiennik i różnice w obudowach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

lato się zbliża więc zaczynam temat wentylatorów klimy

cztery lata temu zakupiłem nówkę ori wentylator i w tym roku już się nie kręci więc pora na kolejny zakup (model 3pin sterowany elektronicznie) - mam wyrobioną pewną opinię na temat tych wiatraków siemensa ale jednak powstrzymam się od pisania

pytanie pierwsze - czy ktoś montował u siebie w aucie zamiennik dostępny na rynku za ok 500 zł ze sterownikiem wyprowadzonym na zewnątrz silnika ?

ciekawy jestem jak się sprawdza i czy faktycznie pali bezpieczniki tak jak to można wyczytać na forum

druga kwestia - czy obudowa wersji od benzyniaka (a tylko takie widzę w sprzedaży) ma taki sam rozstaw otworów jak ta do diesla ?

najprościej byłoby przełożyć silnik z zamiennika do ori obudowy ale jak oglądam fotki to ciężko stwierdzić czy będzie pasował - a może ktoś tego próbował ?

Edytowane przez fituła
http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

cztery lata temu zakupiłem nówkę ori wentylator i w tym roku już się nie kręci więc pora na kolejny zakup (model 3pin sterowany elektronicznie)

Dziwna sprawa, moj wiatrak , tez 3 pinowy ma 11 lat i kreci bardzo ochoczo.

Moze moje obserwacje nie sa wiarygodne, ale mam wrazenie, ze uzywki z diesla sa bardzo czesto oferowane jako uszkodzone., w benz na ogol sa w sprzedazy sprawne.

druga kwestia - czy obudowa wersji od benzyniaka (a tylko takie widzę w sprzedaży) ma taki sam rozstaw otworów jak ta do diesla ?

najprościej byłoby przełożyć silnik z zamiennika do ori obudowy ale jak oglądam fotki to ciężko stwierdzić czy będzie pasował - a może ktoś tego próbował ?

Same obudowy sa identyczne w benz i dieslu co do otworow mocujacych do pasa przedniego.

Natomiast trzeba zwrocic uwage na to, jak jest mocowany silnik wiatraka bo byly dwie wersje: silnik mocowany byl na trzech LUB czterech punktach i to jest punkt najwazniejszy (od strony montazowej) przy szukaniu uzywki do przekladki.

Samo przekladanie silnika tez jest nieco destrukcyjne do wiazki kabli bo trzeba ja przeciac i pozneiej lutowac bo inaczej nie da sie przeciagac wtyczk przez waskie gardla , no ale to juz najmniejszy problem.

Z tematem jestem prawie ze na biezaco gdyz 5 dnie temu taka operacje wykonywalem : przekladalem obudowe wiatraka od diesla do mojej benzyny.

Opublikowano
Witam,kupiłem taki wentylator(moduł na zewnątrz) za 499zł. zamontowałem i wszystko działa jak należy. :cool2: