Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czołem,

Pytanie do wszystkich, a w szczególności do tych co jeżdżą na felgach 17" z oponami letnimi Pirelli Cinturato.

Zwróciłem uwagę, jadąc stałą prędkością, bez radia - na nieprzyjemne dźwięki (ni to "borowania" ni to "buczenia" - najbliższe do jechania po białej linii [z wybrzuszeniami] odgradzającej pobocze - ale znacząco cichsze) słyszalne w zakresie prędkości 80 km/h (ledwo co) do 110 km/h (wtedy są już zagłuszane przez powietrze opływającej karoserie). Najlepiej słychać to co "coś" utrzymując 100 km/h.

Jak gra radio to ten odgłos jest niesłyszalny. Jak się zwolni (poniżej 80km/h) to go w ogóle nie słychać, powyżej 110 już też nie.

Pytania do Was są dwa:

1. Czy ktoś TO zaobserwował u siebie (w szczególności Ci, którzy jeżdżą na Pirelli 17") ? Jak jeszcze nie to przysłuchajcie się proszę.

2. Jak nie macie takiego "objawu" to może ktoś się z Was wypowie, co to może być?

Mojej podejrzenie to, że Pirelli tak "pięknie grają" :duh: (z zimówkami Dunlopa tego nie było) - w kilku testach opon Cinturato była wzmianka, że jedną z jej wad (nielicznych skądinąd) była jej hałaśliwość.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
U mnie powyzej 80 slychac taki dzwiek, podobno sa to szumy powietrza pochodzace z głębi nerki (wlotu powietrza) gdzie wystaje blaszka i powoduje hałas. Najbardziej drazniace jest to w przedziale 80-120. Problem byl opisywany bodjaze w temacie "Wady, błędy i usterki modelu (choroby wieku dziecięcego)"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie powyzej 80 slychac taki dzwiek, podobno sa to szumy powietrza pochodzace z głębi nerki (wlotu powietrza) gdzie wystaje blaszka i powoduje hałas. Najbardziej drazniace jest to w przedziale 80-120. Problem byl opisywany bodjaze w temacie "Wady, błędy i usterki modelu (choroby wieku dziecięcego)"

Dzięki za info.

Wg mnie ten odgłos nie występuje / występował w zimówkach Dunlopa.

Powiewy powietrza to ta sprawa, o której pisano w "chorobach" - ale mnie się wydają zupełnie inną sprawą. Zresztą jeżdząć na DUNLOPach podmuchy słyszałem a tego odgłosu nie.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano

Dzięki za info.

Wg mnie ten odgłos nie występuje / występował w zimówkach Dunlopa.

Powiewy powietrza to ta sprawa, o której pisano w "chorobach" - ale mnie się wydają zupełnie inną sprawą. Zresztą jeżdząć na DUNLOPach podmuchy słyszałem a tego odgłosu nie.

Właśnie mi się przypomniało i sprawdziłem u siebie. Koła i opony takie jak Twoje tj 17 Cinturato. Rozpędziłem auto do 110 i puściłem pedał gazu, radio wyłączone. Żadnych niepokojących dźwięków, ani różnicy na ucho aż do 60 km/h. Wolniej, to już zupełna cisza.

Może trzeba w trakcie otworzyć szyby/szybę żeby to usłyszeć? Tak na marginesie, zauważyłem, że dziwne efekty dźwiękowe występują przy delikatnie niedomkniętej nawet jednej szybie (w różnych autach różnie). Jeśli sądzisz, że to jednak opony to możesz jeszcze sprawdzić czy masz równy bieżnik i ew. odpowiednie ciśnienie.