Skocz do zawartości

Problem z E46 330d 2000r Świeca kontrolki ABS i ASC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś dłuższego czasu(ponad rok) mam problem ABS i ASC. Kiedyś już uporałem się z tym problemem po wymianie czujnika ABS przy prawym przednim kole> jakiś czas miałem spokój ale od pewnego czasu znowu zaświecały mi się te kontrolki po zgaszeniu,ponownym włączeniu silnika i przejechaniu kilkunastu metrów kontrolki gasły.

Ale od wczoraj już nie gasną zaświeciły się podczas jazdy i ponowne uruchomienie silnika nic nie daje;/ a w dodatku wydaje mi sie ze słysze w aucie jakiś dziwny pisk nie wiem czy może to powodować pompa ABS czy coś innego??

Może to powodować przerwa na przewodach biegnących do prawego koła?? czy coś innego?

Jak podłączałem pod kompa to wyświetlił się błąd czujnika prawego przedniego koła i brak komunikacji can.

Poradźcie co mam z tym zrobić, wymontować tą pompę i jechać do elektryka? czy ja otworzyć i samemu sprawdzić czy nie ma jakiegoś uszkodzenia na płytce

Opublikowano

Sam nie otwieraj bardzo cienkie przewody które na 100% uszkodzisz.

Sprawdz inpą live data predkości obrotowe poszczególnych kół jak któreś odstaje to wymontuj czujnik przeczyść.

Czujniki abs są bardzo prostymi czujnikami magnetycznymi jak sie do nich opiłki przyczepią potrafią fałszować wskazania i powodować błąd.

Opublikowano
może to być spowodowane zanieczyszczeniem czujników?? raz mi się pokazywały kontrolki i gasły a teraz świecą non stop;//
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może tak być, u mnie stało się tak ze 2-3 razy a po jakimś czasie zapliły się na stałe, miałem już sprawdzać na kompie, ale wcześniej powyjmowałem i powpinałem bezpieszniki od DSC, jest ich 5, każdy po kolei, zapłon i wpinałem z powrotem i zapłon, po trzecim problem z głowy od 3 miesięcy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Miałem ten sam przypadek po wjechaniu w kałuże. Po resecie Inpą nic ponownie się nie pojawiło.
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano
ja też maiłem ten przypadek że kontrolki gasły i się zapalały, problem polegał na tym że umierał czujnik ale jak już się zaświeciły na stałe to okazało się że umarły dwa w przednich kołach, koszt jednego 255zł ate, podobno tylko te proponują
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
hmm ja kupiłem oryginalny czujnik prawego przedniego kola wszystko było ok ale jakiś czas teraz znowu świeci ale cały czas;/ będe musial coś z tym zrobic przed zimą