Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
KOLEDZY MAM PYTANIE W JAKI SPOSÓW ZAMONTOWAC GŁOSNIKI ELIPSOWE NIE WYZYNAJAC TYŁU WIEM ZE JEST MOZLIWOSC NA TAK ZWANE DYSTANSE ALE NIGDZIE NIE MOGE TAKICH ELIPSOWANYCH ZNALEZC JEZELI KTOŚ WIE I MA JAKIS POMYSŁ PROSZE O KONTAKT ZE MNA GG 1012001 -- :D E-MAIL [email protected]
Opublikowano
KOLEDZY MAM PYTANIE W JAKI SPOSÓW ZAMONTOWAC GŁOSNIKI ELIPSOWE NIE WYZYNAJAC TYŁU WIEM ZE JEST MOZLIWOSC NA TAK ZWANE DYSTANSE ALE NIGDZIE NIE MOGE TAKICH ELIPSOWANYCH ZNALEZC JEZELI KTOŚ WIE I MA JAKIS POMYSŁ PROSZE O KONTAKT ZE MNA GG 1012001 -- :D E-MAIL [email protected]

Po pierwsze nie krzycz,

po drugie szukaj...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81401279

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82113431

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81596711

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
BartekCh ma racje. Kup sobie dystanse na allego i będziesz miał wszystko ok. A jak nie masz co z czasem zrobić to wycinaj sobie z płyt elipsy :mad2: Kiedyś też nie wiedziałem, że są takie dystanse więc musiałem wyciąć z mdfu. Elipsy wyciąć to mały problem, gorzej wyrzeźbić je do wyprofilowań metalowej półki :duh: Jak miałbym rozważać te dwie możliwości to kupił bym dystanse na allegro. Pozdrawiam
Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

Cześć,

gonczy, zamontowałeś już te głośniki owalne na redukcji?? Jeśli tak to proszę podeślij na mojego maila fotkę jak to wygląda na półce pod szybą. Czy obudowę (siatkę) daje się z markowych głośników czy pozostawia oryg. z bmw??

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
Cześć,

gonczy, zamontowałeś już te głośniki owalne na redukcji?? Jeśli tak to proszę podeślij na mojego maila fotkę jak to wygląda na półce pod szybą. Czy obudowę (siatkę) daje się z markowych głośników czy pozostawia oryg. z bmw??

Patrzac z gory nic nie widac, zostaja oryginalne maskownice. Glosniki mozesz zobaczyc tylko od strony bagaznika, tam gdzie wczesniej byly te plastikowe "pudelka" z glosnikami fabrycznymi.

Głośnik w tej redukcji z allegro podczepiony jest pod półkę i jak jest większy to półka zasłania część membramy(bo dziura po poprzednim jest mniejsza) a przecierz najlepszy efekt jest jak cała membranka pracuje na zewnątrz a nie blokuje się o półkę.

To ze membrana jest czesciowo zaslonieta nie ma znaczenia. Membrana daje basy, nie musi byc odslonieta. Zaleta jest fakt, ze wykorzystuje bagaznik jako pudlo, wiec basior jest. U ciebie natomiast glosnik jest czesciowo nad blacha, wiec moze nie osiagac 100% sowich mozliwosci. Wczesniej mialem glosniki JBL 16,5 cm w innym aucie, zamontowane na zewnatrz w polce, a pod nimi byla blacha. To ze membrana byla na wierzchu nic nie dawalo i bas byl slabiutki.

Wracajac do BMW, przy glosnikach wspolosiowych zamontowanych przez adaptery gwizdki wypadaja pod siateczkami fabrycznych glosnikow, wiec duzych strat w sopranach nie ma.

Z reszta na nastepnym spocie porownamy jak to gra ;)

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
BartekCh dzięki za odp. Czyli kupić głośniki 6"x9" oraz dystanse z allegro; dystanse przykręcamy do blachy bagażnika, wkładamy w nie głośniki i przykręcamy je do dystansów. Tak to wygląda, tak?

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
BartekCh dzięki za odp. Czyli kupić głośniki 6"x9" oraz dystanse z allegro; dystanse przykręcamy do blachy bagażnika, wkładamy w nie głośniki i przykręcamy je do dystansów. Tak to wygląda, tak?

Dobrze myslisz, ale kolejnosc troche inna :)

Najpierw przykrecasz glosniki do dystansow, bo potem nie bedziesz mial podejscia. Nastepnie dystanse juz z glosnikami przykrecasz do blachy, sruby wkreca sie od srodka auta. Ja miedzy blache a dystans dalem jeszcze uszczelke piankowa taka jak na okna. Chcialem uniknac dodatkowych wibracji, nie wiem czy to potrzebne, ale uszczelka kosztuje grosze.

Glosniki mam JBL cs396. Jak nie planujesz wzmacniacza to dobry wybor. Jak bedzie wzmacniacz to GTO 936. Ceny sa podobne.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
Jeśli nie wiecie o co chodzi to to jest link jak to wyglada,ale mam zamiar kupic u siebie w miejscowosci w sklepie.

http://www.bartex-caraudio.com.pl/product_info.php?cPath=27_97&products_id=1737&osCsid=18f6100de7d97618cc6ea448589d731c

Jesli nie chcesz ingerowac w tylna polke, to te adaptery beda ok. Poprawa dzwieku bedzie zauwazalna, daj tylko dobre glosniki 16,5 cm.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Jeśli chodzi o głośniki to myśle nad PIONEERem, miałem kiedyś elipsy w POLONEZIE i bardzo ładnie grały,ale nie stety,ktoś sobie porzyczył i nie oddał razem z radiem.Teraz mam tam ALPINY troche słabiej grają,no ale mają one 90WAT,PIONEERY mjały 130WAT,ale i tak ALPINY lepiej grają od MACAUDIO które mają 150WAT.Tylko wraz mysle,ze nie bedzie takiego basu jak zaloże 16,5cm,poniewaz nie ma dostepu do bagaznika jak sie wrzuci te glosniki.Chyba,ze cos jeszcze pokombinuje.

Dzieki za odpowiedz.

Opublikowano
Jeśli chodzi o głośniki to myśle nad PIONEERem, miałem kiedyś elipsy w POLONEZIE i bardzo ładnie grały,ale nie stety,ktoś sobie porzyczył i nie oddał razem z radiem.Teraz mam tam ALPINY troche słabiej grają,no ale mają one 90WAT,PIONEERY mjały 130WAT,ale i tak ALPINY lepiej grają od MACAUDIO które mają 150WAT.

To jak graja glosniki duzo zalezy od tego pod co sa podpiete. Jak kupowalem swoje JBL to specjalnie wzialem nizszy model, bo lepiej sie sprawdza podlaczony do radia. Wyzszy model lepiej dziala, ale ze wzmacniaczem.

Tylko wraz mysle,ze nie bedzie takiego basu jak zaloże 16,5cm,poniewaz nie ma dostepu do bagaznika jak sie wrzuci te glosniki.Chyba,ze cos jeszcze pokombinuje.

Pod glosnikami masz balche?? Jesli tak, to faktycznie moze nie grac dobrze. W poprzednim aucie tak mialem. W e36 jest tak, ze jak wyjmiesz oryginalne glosniki to masz dziury do bagaznika. Nowe glosniki w adapterach sa pomiedzy wnetrzem i bagaznikiem.

Pozdrawiam,

Bartek