Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu pytałem czy skoki obrotów /nie zawsze/ przy zasprzęglaniu agregatu klimy to norma bo miałem wrażenie, że wcześniej tak nie było. Wtedy głosy przeważające, a w sumie nawet niektóre tematy na forum, wskazywały, że tak może być. Tydzień temu zrobiłem pełny serwis u znajomego, widziałem ile, jaki i co się dzieje podczas wymiany czynnika. Okazało się, że po 18 miesiącach wyparowało /albo i nie/ ~230g czynnika. /prawie 1/3 /Po dobiciu do wartości fabrycznej i tygodniowej eksploatacji klimy stwierdziłem, że problem się rozwiązał sam. Podejrzewam, że poprzedni serwis robiony 'przy okazji' jako rekompensata za spieprzenie roboty /na szczęście nie na moim aucie/ zamiast przysłużyć się autu zrobiło mu krzywdę bo specjaliści przyoszczędzili na czynniku. :duh: Układ jest szczelny bo był sprawdzony barwnikiem i maszynowo.

Kolejny przykład na to, że jak nie patrzysz na ręce albo nie zrobisz sobie sam to zamiast sobie polepszyć sobie pogorszysz.

Opublikowano

BaX, to że musiałeś dobić czynnika to norma kolego. Czynnik wyparowuje podczas nieużyteczności zimowej :)

Do uszczelnienia układu służy olej dodawany do czynnika. Jeśli podczas zimowego przestoju nie używasz sprężarki klimatyzacji, wówczas cały olej siłą grawitacji gromadzi się w dolnych partiach układu. A w górnych jest gaz... I nie ma tu znaczenia czy masz szczelny układ czy nie. Zawsze coś wyparuje. To, że klimiarz nie nabił tyle ile potrzeba to też inna rzecz. Ja zawsze serwisuję klimę w warsztacie gdzie klimatyzację naprawiają, a nie tylko napełniają.

I sprężarka podczas zasprzęglania przy nabitym układzie ZAWSZE spowoduje wahnięcie obrotów :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BaX, to że musiałeś dobić czynnika to norma kolego. Czynnik wyparowuje podczas nieużyteczności zimowej :)

Zakładając, że system nie pracuje poniżej pewnej temp. tak jest, inaczej chodzi jak może - pozwoli mu elektronika. /śnieżynke mam cały czas ON/

I sprężarka podczas zasprzęglania przy nabitym układzie ZAWSZE spowoduje wahnięcie obrotów :)

Heh, no i właśnie. Niby tak ale nie do końca. Z obserwacji u mnie i w X5 wychodziło, że w momencie włączenia sprężarki następowało automatyczne podniesienie obrotów aby skompensować większe obciążenie. U mnie od jakiegoś czasu było tak, że niby auto podnosiło obroty ale nie na tyle, żeby dać rade skompensować obciążenie sprężarką i stojąc nawet obok było słychać jak silnik schodzi z obrotów po czym jak sprężarka zaskoczy i pracuje obroty się wyrównywały. Nie mówię tu o telepnięciu wskazówka obrotomierza tylko efekcie wyraźnego wahadełka. /wrażenie było takie jak by sama sprężarka się zacierała i odpalenie jej powoduje za duży opór/ Teraz po uzupełnieniu czynnika nie ma tego, silnik /obroty/ nie zmieniają się, podepnę się kompem przez weekend i popatrzę po obrotach ale wcześniej to były skoki rzędu 200-300 obrotów - co ciekawsze nie zawsze problem występował ale jak teraz kombinuje mogło to być zależne od temp. otoczenia.

Opublikowano
A no to widzisz. Coś musiałeś mieć nie halo. Albo za mało czynnika, albo masz powoli zacierającą się sprężarkę. U mnie nawet nie widać w sumie by obroty miały jakiś problem podczas włączenia sprężarki - jest to bardzo delikatne. Auta o mniejszej pojemności moment włączenia sprężarki mają bardziej zaznaczony i wahnięcie obrotów jest znaczące, ale trwa to ułamek sekundy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wychodzi, że za mało czynnika albo :shock: nie dodali 'oliwy' do czynnika przy wymianie o ile taka ewentualność w ogóle istnieje. /coś mi się kojarzy, że maszyna której działanie obserwowałem pytała o uzupełnianie olejem/
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ostatnio jak bylem na uzupelnianiu (po 2 latach ucielko 190g czynnika). To maszynka napisala, ze wpuscila 10ml oleju.