Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że to mój pierwszy post to witam wszystkich serdecznie :)

Chciałem się podzielić z wami moimi spostrzeżeniami odnośnie f30. Posiadam f30 320d wersja Modern. Auto użytkuję od 9 miesięcy i ma przejechane 16.000 km. Jak dotąd nie miałem z nim żadnych większych problemów. W tym czasie zaliczyłem 2 akcje serwisowe: przeprogramowanie komputera pokładowego (grudzień 2012) i zabezpieczenie antykorozyjne (marzec 2013).

W kwietniu zamontowałem M Performance Power Kit, zmieniłem atrapę na czarną i zamontowałem nowy wydech. Co ciekawe to auto po power kit'cie powinno mieć 420Nm a ma 432Nm i ilość koni też wzrosła do 211. Całe szczęście że poszło w górę, a nie w dół :)

Silnik, układ jezdny

mam sportową automatyczną skrzynię biegów i powiem że warto dopłacić do niej. Jeździłem zwykłym automatem i moim zdaniem jest większa frajda. Jedynie co to mi łopatki przeszkadzają i uważam że są zbędne - skrzynia i tak reaguje na nie z wyczuwalnym opóźnieniem. Porównując do mercedesowskiej skrzyni to czuć zmianę biegów, w mesiu było to nieodczuwalne.

Dźwięk silnika jest bardzo fajny i przy mocniejszym depnięciu podczas wyprzedzania ryczy a nie wyje jak w mesiu :)

Funkcja start-stop w samochodzie z dieslem to nieporozumienie. Próbowałem z tym żyć ale się nie da. Szczególnie upierdliwe jest to ciągłe wyłączanie silnika jak się stoi w korku. Zatrzymanie na 10 sek., silnik wyłączony, jazda 5 sek., silnik wyłączony. Teraz mam już nawyk wyrobiony włączam silnik, to automatycznie wyłączam start-stop :)

Audio, nawigacja

Mam zestaw HIFI i gra całkiem przyjemnie. Polecam dołożyć do niego bo różnica z wersją podstawową jest słyszalna chyba przez każdego. Co do wersji BO to nie widziałem sensu dokładania do niej.

Nawigacja (ja mam wersję Professional na dużym wyświetlaczu) w naszym kraju sprawdza się dopiero chyba po ostatniej aktualizacji na 2013, mamy resztę A2 do granicy, obwodnicę Wrocławia i co ciekawe to pojawiło się sporo budynków w 3D i teksturami np. stadiony :) Jedyne czego mi brakuje to żeby navi pokazywała jakie jest ograniczenie prędkości i fotoradary. Z tego co widziałem u kolegi w starszym bmw to miał takie coś ale mówił że to mu wgrywał jakiś koleś razem z językiem polskim.

Mam u siebie deskę rozdzielczą o rozszerzony zakresie. Szczęka mi opadła jak pod obrotomierzem pojawił mi się znak z wywróconym samochodem i info o wypadku na drodze. Niestety u nas to nie działa ale za zachodnią granicą jak najbardziej. Nawet zdjęcie zrobiłem bo mi brat nie wierzył :) Ogólnie bardzo podoba mi się pełna integracja wyświetlacza głównego z deską - robi wrażenie. Mercedes niestety jest trochę w tyle.

Bluetooth i połączenie kabelkowe z iphonem działa rewelacyjnie. Można nawet sterować spotify z koła kierownicy - dla mnie bomba. Bardzo fajna sprawa to 2 gniazda USB, w podłokietniku i schowku z opcją ładowania.

Bajery

- Czujniki deszczu działa rewelacyjnie,a to dzięki ustawianiu czułości. W mesiu miałem tak że albo czujnik działa albo nie :)

- Podgrzewane fotele - bez tej opcji nie kupuję auta - w zimie niezastąpione. W mesiu fotele podgrzewały się znacznie dłużej. Duży plus dla bmw.

- Sportowe fotele uważam za bardzo wygodne - szczególnie na dłuższych trasach ale prawidłowe ustawienie ich to prawdziwy wyczyn :)

- Czujniki parkowania - działają czule i pokazują realne odległości. Zastanawiałem się czy nie wziąć kamery cofania ale ostatecznie zrezygnowałem. W ASO mówił mi kierownik serwisu że można dołożyć jak będzie potrzebna.

- Lusterka przyciemniane i składane - przyciemnianie działa całkiem dobrze. Za to składanie jest trochę wkurzające - myślałem że będzie jak w mesiu - wysiadasz i się lusterka składają. W bmw trzeba wcisnąć przycisk żeby się złożyły/rozłożyły. Udogodnieniem jest to że przełączenie przycisku sterowania lusterkiem prawym i włączenie wstecznego powoduje automatyczne obniżenie lusterka prawego - przy parkowaniu przydatne.

Jako ciekawostkę podam że wybór auta był dość przypadkowy i opierał się na tym co mi się zmieści w garażu biorąc pod uwagę promień skrętu (wąski wjazd) i bez jego przerabiania (regały). F30 wpasowało się idealnie, skręt rewelacyjny i na długość jest akurat - zostaje zapas 20 cm :) Aha i ważne że reszta rodziny też była za :)

• Odpowiedzi 751
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Cześć rfx.

Mam pytanie o m performance.

Tez mam 320d i zastanawiam sie nad zamontowaniem power kit.

Czy roznica w przyspieszeniu jest odczuwalna i czy wzroslo mocno spalanie?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Jak i gdzie sprawdzales moc?

Pozdrawiam

Opublikowano
A ja zapytam w tym temacie (czytałem odpowiedni wątek na forum, ale nikt nic tam o tym nie wspomina), czy jest dostępna aktualizacja map do F30? Nawigacja Professional z dużym ekranem.
Opublikowano

Wojtek:

Ja aktualizowałem mapy w ASO w marcu (wersja 2013) - 772 zł netto. Tak jak pisałem doszły nowe odcinki A2, sporo nowych dróg i budynki 3D. Jest więcej krzyżówek z asystentem pasa ruch np. w Kurniku koło Poznania :)

Surmi1:

Spalanie nie wzrosło. Od kwietnia zrobiłem 4.000 km i mogę powiedzieć że pakiet pomaga szczególnie przy jeździe po autostradzie. Byłem autem w Holandii i Niemczech kilka razy i wg mnie auto żwawiej reaguje od 130km/h i bez problemu przyspiesza do 200km/h. Na tym mi najbardziej zależało, bo nie należę do kierowców którzy muszą być pierwsi spod świateł :)

Co do przyspieszenia to ciężko mi powiedzieć. Nie mam żadnego profesjonalnego sprzętu ale wg stopera wychodzi mi 6.9s do 100km/h. Jeśli macie jakiś pomysł jak to zmierzyć dobrze ale amatorsko to z chęcią przetestuję.

Opublikowano
Wojtek:

Ja aktualizowałem mapy w ASO w marcu (wersja 2013) - 772 zł netto. Tak jak pisałem doszły nowe odcinki A2, sporo nowych dróg i budynki 3D. Jest więcej krzyżówek z asystentem pasa ruch np. w Kurniku koło Poznania :)

Surmi1:

Spalanie nie wzrosło. Od kwietnia zrobiłem 4.000 km i mogę powiedzieć że pakiet pomaga szczególnie przy jeździe po autostradzie. Byłem autem w Holandii i Niemczech kilka razy i wg mnie auto żwawiej reaguje od 130km/h i bez problemu przyspiesza do 200km/h. Na tym mi najbardziej zależało, bo nie należę do kierowców którzy muszą być pierwsi spod świateł :)

Co do przyspieszenia to ciężko mi powiedzieć. Nie mam żadnego profesjonalnego sprzętu ale wg stopera wychodzi mi 6.9s do 100km/h. Jeśli macie jakiś pomysł jak to zmierzyć dobrze ale amatorsko to z chęcią przetestuję.

Na telefony masz aplikacje, które za pomocą gpsa mierzą sprint do 100, 200 itd. - wynika podają całkiem dokładne.

Opublikowano
kilka lat temu uzywalem g-tech pro do mierzenia przyspieszen, czasu na 1/4 mili itp. Po skalibrowaniu bardzo dokladne i co wazniejsze powtarzalne wyniki.
Opublikowano
Nie sądzę, aby komórka zrobiła to precyzyjnie.

Wiadomo, że nie precyzyjnie, ale dla zabawy i zawsze bardziej precyzyjniej niż stoper.

Ze 2 lata temu mierzyłem własnie jakimś programem na Symbiana Nokii + RaceLogicem - robieżoność wahała się w 0,1-0,2.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jako że mam 23kk przejechane, komp wskazuje 2kk do przeglądu a za pasem wyjazd wakacyjny i w planach jakieś 5kk myślę trzeba pojechać do serwisu i zrobić przegląd, a przede wszystkim wymienić olej tym bardziej że i tak trochę za dużo na nim zrobiłem. :oops:

I tu panowie w serwisie rozłożyli mnie na łopatki, a mianowicie: dowiedziałem się że olej mam dopiero do wymiany za 10kk!!!!!!!!! a za 2kk co wskazuje komp to klocki, ale z jego doświadczenia wynika że to na pewno jest tylko błąd i można dalej jeździć. :duh:

Kiedy stwierdziłem że chcę ażeby przeglądnęli samochód i wymienili olej to usłyszałem, ale po co skoro jeszcze wg kompa nie trzeba. Ale jak chcę to to zrobią, ale nie w ramach pakietu tylko trzeba samemu za to zapłacić.

Pakiet serwisowy to jakaś porażka, płacimy za coś co jest niewykonalne jeżeli chcemy mieć samochód w dobrym stanie.

Jak dla mnie serwis co 30kk na pewno tego nie gwarantuje. Gwarantuje natomiast co innego, że po 2 latach będzie trzeba zmienić sprzęt i wtedy będzie w dobrym stanie bo nowe (chociaż nie zawsze)

Opublikowano
U mnie system wskazał wymianę oleju po 28 kkm i nie było problemu. Z kolei klocki rzeczywiście sygnalizował zbyt wcześnie.
Primator
Opublikowano
U mnie system wskazał wymianę oleju po 28 kkm i nie było problemu.

A ten czujnik to jakieś wymyślne laboratorium, czy jakiś wynik obliczeń kompa pokładowego?

Wiesz co to średnia?

Człowiek ma dwie nogi a pies cztery.

Średnio oba osobniki maja trzy.

To jest średnia.

Kręcony motor 5-7kkm, inny, nie upalany, jeżdżony w kapeluszu około 20kkm

W inne cuda nie wierzę.

Opublikowano
Deptane auto, to IMHO, serwis olejowy co 5-7kkm

Nie no bez jaj. Nie mowimy tu o setkach km przejechanych po torze walczac kolo w kolo z przeciwnikiem z wyjatkiem niedzielnych wypadow do kosciola z kapeluszem na glowie.

Zgadzam sie ze 30 kkm to duzo ale wymiana co 5 kkm to hardcore.

Opublikowano
Co 5k km to się zmienia w motocyklach, które mają 200KM z litra(wolnossące) i nikt nimi do kościoła ani po zakupy do Tesco raczej nie jeździ... Bez przesady(w żadną ze stron) :wink:
Opublikowano
...

Pakiet serwisowy to jakaś porażka, płacimy za coś co jest niewykonalne jeżeli chcemy mieć samochód w dobrym stanie.

Jak dla mnie serwis co 30kk na pewno tego nie gwarantuje. Gwarantuje natomiast co innego, że po 2 latach będzie trzeba zmienić sprzęt i wtedy będzie w dobrym stanie bo nowe (chociaż nie zawsze)

dokładnie, aby dbać o auto i nie narażać się ASO:

- co ~15k jedziesz do swojego mechanika na wymianę oleju, filtra olejowego i silnikowego, płacisz 500zł brutto, następnie NIE robisz inspekcji (czyli nie kasujesz komputera), nie robisz zapisu w książce (kopię rachunku/faktury trzymasz jedynie dla siebie/przyszłego nabywcy/rzeczoznawcy) i jeździsz do wskazań samochodowego kompa,

- są wskazanie kompa, ASO wymienia olej i filtr oleju, robi inspekcję z interwałem 30k a Ty po 15k znowu do mechanika na olej i filtr powietrza (filtr powietrza ASO wymieni Ci w pakiecie dopiero po ~60-90k km)...

masz pakiet, masz gwarancję, masz ZDROWE auto :cool2:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Hmm...

Tak tylko się zastanawiam... w jakim celu? Czy ten, który skonstruował ten silnik, nie zna go lepiej?

Kiedyś wymieniało się olej raz na 10 tys (duże fiaty, łady) a teraz co 30 tys, bo są bardziej dopracowane. Po co częściej? Dla własnego dobrego samopoczucia? Myślę, że od tego mu sie nie pogorszy (chyba, że ktos wleje niewłaściwy olej) ale czy polepszy? Wątpię.

Nie zdziwię się, gdy wkrótce silniki będą miały olej dożywotnio (tak jak dzis niektóre skrzynie biegów) tylko ew jakiś filtr będzie sie wymieniało który wyłapuje zużyte cząsteczki.

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
A wiesz co znaczy dożywotnio wg BMW? 160 tys. km. Po tym przebiegu producent skrzyni zaleca jego wymianę, dla bmw takie auto już skończyło swój żywot. I oczywiście do tych 160 tys. km bez problemu wytrzyma silnik przy wymianie co 30 tys. km.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Z tego co wiem mozna wymienić oleju w BMW w pakiecie serwisowym jeżeli komputer pokazał ze do wymiany jest 5000km (i oczywiście mniej) już wtedy są skłonni do wymiany. Przynajmniej mnie tak w X1 18d wymieniali. Ale zakładam ze to normalna polityka
Opublikowano
A wiesz co znaczy dożywotnio wg BMW? 160 tys. km....

tyle to jest dla naszych skrzyń z aut serii E czyli skrzynia seria 6ZF...

w autach F skrzynie są z serii 8ZF a tu już producent zmniejszył interwał do 120k

ale ASO oczywiście pisze, że ojej jest "dożywotni"...

Hmm...

Tak tylko się zastanawiam... w jakim celu? Czy ten, który skonstruował ten silnik, nie zna go lepiej?

Kiedyś wymieniało się olej raz na 10 tys (duże fiaty, łady) a teraz co 30 tys, bo są bardziej dopracowane. Po co częściej? Dla własnego dobrego samopoczucia? Myślę, że od tego mu sie nie pogorszy (chyba, że ktos wleje niewłaściwy olej) ale czy polepszy? Wątpię.

Nie zdziwię się, gdy wkrótce silniki będą miały olej dożywotnio (tak jak dzis niektóre skrzynie biegów) tylko ew jakiś filtr będzie sie wymieniało który wyłapuje zużyte cząsteczki.

w skrzyni masz magnes, który wyłapuje właśnie te cząsteczki, jak kiedyś zmienisz olej to po magnesie zobaczysz czy skrzynia jest do wymiany czy wystarczy tylko wymiana pakietu olejowego...

Kolego znasz się na nagłośnieniu :cool2: , nie znasz się na konstrukcji/olejach nic złego, forum jest od pomagania, ja "zawodowo" znam się na konstrukcji i materiałowo na olejach, sugeruję wymianę dla jazd "emeryckich" nie rzadziej niż co do 2 lata lub co 20tys. km, osobiście robię to częściej...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Z tego co wiem mozna wymienić oleju w BMW w pakiecie serwisowym jeżeli komputer pokazał ze do wymiany jest 5000km (i oczywiście mniej) już wtedy są skłonni do wymiany. Przynajmniej mnie tak w X1 18d wymieniali. Ale zakładam ze to normalna polityka

To normalna polityka. Jest tolerancja na minus, nie ma na plus.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

co to znaczy ze nie ma na plus?

ze jak przekrocze serwis olejowy to mi nie wymienia w ramach pakietu ? bez zartów :D