Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie sądzę, chyba że w nocy na pusto, śmigając ponad 100 w terenie zabudowanym i wcześniej cisnąc na maxa na autostradzie.
  • Odpowiedzi 751
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja zrobilem kiedys kiedys trase siedlce-wawa w nocy w niecale 50min. Byloby i jeszvze chwile szybciej gdybym nie zwalnial w miastach (a raczej wsiach). Caly odcinek mial lekko ponad 100km i nie bylo jeszcze tych zasranych wysepek na calej trasie.. Dac sie da ale czy to rozsadne? - chyba nie konca :-)
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano
Nic mi nie mów o tej trasie, pokonuję ją codziennie (odcinek Mińsk-Wawa). Prędkość w tempie najwolniejszego pojazdu (często traktora lub furmanki- nie żartuję). Ale za to w takich warunkach 2,0d można zejść poniżej 5l :)
Opublikowano
Dac sie da ale czy to rozsadne? - chyba nie konca :-)

Rozsądne i mądre na pewno nie nie ale to nie zmienia faktu, że jak najbardziej wykonalne... :wink:

Opublikowano
Wkleiłem u siebie w galerii wynik z trasy Poznań ul. Wł. Jagiełły - Warszawa, Ursus. Jakieś 20 km to miasto wieczorem po 20, a reszta autostrada 180-200, z tankowaniem na stacji, gdzie auto chwile chodziło.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czytam tutaj o super spalaniu w 328i , w ktore sam poczesci uwierzylem ale ... moje odczucia po jezdzie testowej tym samochodem sa troche inne. Wiadomo troche sie cisnie jak sie chce auto przetestowac ale nie upallem go a wynik oscylowal w granicach 17l/100km . Srednia byla w granicach 14l/100km (z 4tys km). Fakt to bylo 328xi ktore pewnie wezmie ten 1l-1.5l max wiecej .

Jak czytam ze to pali 8-9l srednio po Krakowie to sie zastanawiam jak to mozliwe. ... Jak tym autem musi byc jezdzone zeby tyle spalalo... Nie mowie ze to nie jest niemozliwe, ale chcialbym przejechac sie ztaka osoba zeby zobacyzc jak tym autem jezdzi , czy ma ECO Pro , jakie ma opony itp itd ,i ile frajdy z jazdy ma osiagajac taki wynik - tu co druga osoba pisze ze pare sprintow od swiatel i generlanie nie oszczedza... Ja nie cisnolem az tak bardzo a po 25min jazdy wynik byl okazaly.

Aha i pytanie do osob ktore maja aktywne zawieszenie sportowe... Jak sie ztym jezdzi ? Co to jest warte? Czy da sie osiagnac komfort a w razie potrzeb przejsc na taczke ?

Opublikowano

Wiesz... o tym spalaniu w 328...

To trochę tak jak w dziale o F10 nt. czy warto kupić F10 520d...

Takie koło wzajemnego pocieszania tych co już kupili i zostali z ratami za auto/leasing, piszą ,że F10 to rewelacja :norty:

Opublikowano
11 litórw to jest minimum w mieście, według mnie. 8-9 to ja mam na trasie jak jadę w miarę spokojnie. Wszystko zależy od jazdy to pierwsza i podstawowa kwestia. Dziadkowałem i bak był na 800 km, normalna jazda z przełączaniem na sport zmniejsza zasięg do 500-400 km
Opublikowano
no domyslam sie F10 520d to nieporozumienie... Jezdzilem 530d i jest wmiare . jak ktos ma 60lat i jezdzi do wnuczkow to 520d jest najbardziej na miejscu. CHyba ze ktos ma lat 30 i czuje sie na 50 jezdzi wolno i dostojnie.
Opublikowano
Spalanie, a spalanie. Mnie komp pokazuje niby 8,5L, a na trasę o długości 440km zużyłem 60L benzyny. Wynik jest prosty = 13,6L. Ale komputer dalej pokazuje 8,5L. :) Więc spokojnie, to nie jest kółko wzajemnej adoracji, tylko przekazywanie informacji nt wskazań komputera i tyle.
Opublikowano

ja z ręką na sercu napisze :

328i automat. tryb eco , trasa 5 km po mieście i 10 po obwodnicy. Jazda po mieście przepisowa, po obwodnicy tempomat i 130-140. Pokazało 7.6 l/100.

czyli to jest nie do końca prawda i pod dystrybutorem mi wyjdzie zupełnie inna wartość ? Np. 9 litrów ?

Dane ze sprirmonitor pokazują że niemcom to pali przy spokojnej jeździe z 8- 9 litrów na 100 km.

Opublikowano
Komputer pokazuje domyśłnie zużycie średnie z dłuższego okresu, o ile go nie wyzerujemy. Stąd też sprzeczne dane.
Primator
Opublikowano

Panowie przy normalnej jezdzie 50/50 miasto i poza nim średnio komputer pokazuje ok. 9,2 - 9,6 l i to się sprawdza pod dystrybutorem

gdyż na baku robię do 600 km.

Dodam jazda zupełnie normalna czyli tryb comfort, kiedy czasem mocniejsze depnięcie po gazie ale na ogół średni zakres obrótów i prędkości :)

Opublikowano
Komputer pokazuje domyśłnie zużycie średnie z dłuższego okresu, o ile go nie wyzerujemy. Stąd też sprzeczne dane.

Dokładnie tak jest, dlatego wg mnie wyrokowanie, że gadamy głupoty nt spalania nie jest do końca słuszne. Po prostu, jedni jako spalanie podawają wynik, na składają się wskazania komputera który nie był resetowany przez rok (np ja), a inni realnie mówią ile auto spaliło wg wskazań dystrybutora i tyle.

Opublikowano (edytowane)

w mieszanej jak widac w trybie komfort auto pali 10l .

jako "kolejna wade" f30 moge podac ze 25d bedzie niedostepne(na ten rok i co dalej nie wiadomo) z automatem ... :duh: :duh: :duh: co za fack-up. Ten motor wydawal sie idealny do tego samochodu wraz z zestawieniem z automatem .

Edytowane przez mmcv
Opublikowano

FUX tu nikt się nie żre, a forum jest po to, żeby ludzie którzy chcą kupić mogli poczytać co nieco, a Ci którzy już mają, żeby mogli wymienić się opiniami.

Idąc Twoim tokiem myślenia, to ktoś kto kupuje auto za np 200K nie szanuje kasy i rozrzuca ją na lewo i prawo

Opublikowano

dla mnie to ważne bo wóz kupuje prywatnie i paliwa w koszty nie wrzuce. Do tego paliwo za 2 lata bedzie po 6 - 7 zł. Bak jest mały. Jak mam robić pitstopy przy spokojnej jeździe w trasie co 650 km albo jeśli n20 pali tyle co moja aktualna benzyna to jest to istotne i pewnie kupie 320d lub 520d a zostawie sobie obecny wóz.

spodziewałem się że to pali przy przepisowej jeździe w trasie z 6.5

Opublikowano
Tyle się tniecie na temat spalania. :roll:

Gdyby Was nie było stać na paliwo, to byście bawarkami i innymi nie jeździli.

Skończcie już ten aspekt, bo to żenujące jest... :duh:

Brawo!

Sam właśnie miałem to napisać.

Na początku miałem kupić albo Mustanga albo Challenger'a, ponieważ są najbliższe mojemu: JA. W Wwie zapewne paliłby 20-22l/100km, ale Żona przemówiła mi do rozsądku w efekcie czego, drogą kupna nabyłem 320D. I co? I fajnie, że komputer pokazuje miejskie spalanie na poziomie 7,5l/100km, ale... jak ktoś jedzie Challengerem, to wszystkie majtki spadają a jak F30, to żadne. Coś za coś.

Poza tym, co to za wariactwo z tą mocą? "520D dziadek 60 lat itd". Zapraszam z Waszymi wielokonnymi brykami do 100licy. Albo będziecie w korku posuwać się 5km/h za tym dziadkiem w 520D albo jak przyciśniecie, to skończycie z 6ma fotografiami od Straży Miejskiej). Powiedzcie mi, gdzie tak można polatać. żeby dopieprzyć np 320D. Żeby skopać mu dupsko? Na "trasie" pod Jeżewem?!?

Jeżeli chcę, by mi gały wcisnęło w czachę a adrenalina zalała mózg, to siadam na swojego choppera. 3,5s do 100km/h. Pęd wiatru gniecie klatę i usiłuje mnie zepchnąć z maszyny. Z pomiędzy nóg :mrgreen: wydobywa się ryk widlastej, rozgrzanej do kilkuset stopni V-ki 1900ccm (nad którą niemal bezpośrednio siedzę). 10cm pod stopami, z prędkością 160-200km/h przewija się asfalt... Jeżeli jadę wolno to wszystkie panny w zasięgu wzroku mdleją.

I to są emocje!

A jaka jest frajda z nawet 5,5s do 100km/h w aucie, skoro siedzisz w fotelu jak emeryt przed TV? Coś tam czasami może i wciśnie w kanapę, ale nie za wiele. Pędu powietrza nie czujesz, chyba że otworzysz boczną szybę.... Silnik ledwo słychać.... :mad2: :mad2: :mad2:

Nie rozumiem Waszej bajki. :D :norty:

Sorrki za ten tekst, ale mam nadzieję, że zrozumiecie, że wszystko zależy od... PERSPEKTYWY. :twisted:

Dla jednych 520D to demon prędkości a dla innych BMW Mka to muł bez emocji. A skoro tak, to czy ma 300 czy tylko 180KM to jakby jedno i to samo.

http://img46.imageshack.us/img46/8752/img10ng.jpg http://img194.imageshack.us/img194/3010/bmw320df30modernlineext.jpg

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
wracając do spalania 328i, to teraz się zastanawiam czy jak będę sobie spokojnie jechał do pracy w trybie eco to ile toto w końcu spali ? bo wartości maksymalne to już znam,
Opublikowano
Tyle się tniecie na temat spalania. :roll:

Gdyby Was nie było stać na paliwo, to byście bawarkami i innymi nie jeździli.

Skończcie już ten aspekt, bo to żenujące jest... :duh:

Brawo!

Sam właśnie miałem to napisać.

Na początku miałem kupić albo Mustanga albo Challenger'a, ponieważ są najbliższe mojemu: JA. W Wwie zapewne paliłby 20-22l/100km, ale Żona przemówiła mi do rozsądku w efekcie czego, drogą kupna nabyłem 320D. I co? I fajnie, że komputer pokazuje miejskie spalanie na poziomie 7,5l/100km, ale... jak ktoś jedzie Challengerem, to wszystkie majtki spadają a jak F30, to żadne. Coś za coś.

Poza tym, co to za wariactwo z tą mocą? "520D dziadek 60 lat itd". Zapraszam z Waszymi wielokonnymi brykami do 100licy. Albo będziecie w korku posuwać się 5km/h za tym dziadkiem w 520D albo jak przyciśniecie, to skończycie z 6ma fotografiami od Straży Miejskiej). Powiedzcie mi, gdzie tak można polatać. żeby dopieprzyć np 320D. Żeby skopać mu dupsko? Na "trasie" pod Jeżewem?!?

Jeżeli chcę, by mi gały wcisnęło w czachę a adrenalina zalała mózg, to siadam na swojego choppera. 3,5s do 100km/h. Pęd wiatru gniecie klatę i usiłuje mnie zepchnąć z maszyny. Z pomiędzy nóg :mrgreen: wydobywa się ryk widlastej, rozgrzanej do kilkuset stopni V-ki 1900ccm (nad którą niemal bezpośrednio siedzę). 10cm pod stopami, z prędkością 160-200km/h przewija się asfalt... Jeżeli jadę wolno to wszystkie panny w zasięgu wzroku mdleją.

I to są emocje!

A jaka jest frajda z nawet 5,5s do 100km/h w aucie, skoro siedzisz w fotelu jak emeryt przed TV? Coś tam czasami może i wciśnie w kanapę, ale nie za wiele. Pędu powietrza nie czujesz, chyba że otworzysz boczną szybę.... Silnik ledwo słychać.... :mad2: :mad2: :mad2:

Nie rozumiem Waszej bajki. :D :norty:

Sorrki za ten tekst, ale mam nadzieję, że zrozumiecie, że wszystko zależy od... PERSPEKTYWY. :twisted:

Dla jednych 520D to demon prędkości a dla innych BMW Mka to muł bez emocji. A skoro tak, to czy ma 300 czy tylko 180KM to jakby jedno i to samo.

No to brawo dla Ciebie. Piszesz, że też miałeś napisać że ta rozmowa jest żenująca, czyli jaki jest powód tego, że nie kupiłeś auta które spala 20L? Rozsądek? Skoro tak, to co żenującego jest w tym temacie?

A o motocyklu już chyba kilka razy pisałeś na tym forum (jeśli to nie Ty, to sorki).

Wiesz, ja też używam motocykla, w bardziej ekstremalnych niż Ty warunkach (tor wyścigowy tylko i wyłącznie) i wcale nie uważam, że auto nie daje funu... Ale tak jak napisałeś, wszystko zależy od PERSPEKTYWY i do tego jeszcze bym dodał, od możliwości i umiejętności kierowcy...

Pozd

Opublikowano

A tu podzielam Twoje zdanie w 100%. Podniecanie się nadmierne "sportem" i " frajdą z jazdy" przy obecnym natężeniu ruchu to fikcja.

Primator
Opublikowano
A ja się nie zgodzę. Jeżdżę regularnie służbowo z W-wy do Katowic czy Gdańska i obie trasy dają dużo przyjemności jak się jedzie fajnym cywilnym autem, które się prowadzi i ma osiągi. Dla mnie przynajmniej jest to relaksujące po dniu trudnych spotkań jak TIR się w końcu usunie z lewego pasa, depnie się prawy pedał i po Octavii siedzącej na zderzaku zostają tylko światła w oddali. Są yanosiki, inni stosują CB, stacjonarne fotoradary są dobrze oznakowane a nieoznakowane radiole charakterystyczne. I podobnie jak Wy macie Swoje motocykle ja też mam swoje czterokołowe zabawki ale na codzień też chcę czymś ciekawym jeździć.