Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś wyciągnąłem zawór DISA w celu sprawdzenia go, okazało się że jest dobry ale gdy go wyciągnąłem to cały był w oleju??? Co to może oznaczać??? Odma skończyła swój żywot??? dodam zagrzaniu się silnika i krótkim postoju przez chwilę falują obroty
Opublikowano
Kiedys w oplu widzialem jak babka zalała nie ten olej co trzeba z mineralnego na syntetyczny rozwalilo wszystkie uszczelki i wlasnie w przepustnicy był olej i w calym dolocie. Pewnie nie to jest u ciebie problemem
Opublikowano
a robisz jakies dolewki pomiędzy wymianami - ubywa oleju ?

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Pierwsze co zrób to wyczyść tą przepustnice wymien olej i filtr powietrza. Jesli zbiera sie tam olej tzn ze cos jest przytkane ale co...
Opublikowano
jeżeli oleju nie ubywa to nie przejmuj się, wiodocznie dolot nie był czyszczony od lat :). Wymyj wszystko i za jakiś czas sprawdź.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Jeżeli kolektor (w dolnej części) i DISA jest wilgotna, tzn ma na sobie delikatną mgiełkę olejową to nie trzeba się przejmować. Zdemontuj przepustnicę (tą główną) i wyczyść, to samo zrób z silnikiem krokowym. Skontroluj gumę przepływomierza i wąż idący od czapki do odmy. Nie mogą mieć dziur i przetarć. Co do odmy to możesz ją odkręcić (dwie śrubki od spodu) i zobaczyć co tam się dzieje. Jeśli bierze 200ml to nie ma co się głowić tylko lać dobry olej oraz paliwo i jeździć.
Opublikowano
Dziś wyciągnąłem zawór DISA w celu sprawdzenia go, okazało się że jest dobry ale gdy go wyciągnąłem to cały był w oleju??? Co to może oznaczać??? Odma skończyła swój żywot??? dodam zagrzaniu się silnika i krótkim postoju przez chwilę falują obroty

jeżeli olej jest w dolocie,to sprawdż odmę

Opublikowano

jeżeli olej jest w dolocie,to sprawdż odmę

jak ją sprawdzić??? Kiedy ją wyjąłem (...i wymyłem cały dolot) i dmuchnąłem z jednej czy drugiej to powietrze przelatuje swobodnie, chyba że zatkam palcem malutki otwór u góry zaworu to trochę ciężej. z kolei jak zdjąłem wąż z zaworu to silnik odpalił ale po chwili gasł, a jak zatkałem wlot do zaworu to silnik pracował normalnie a z węża dmuchało powietrze. czy normalne jest że po odkręceniu korka wlewu oleju bryzga olejem (a gdy zdjąłem wąż odmy to bryzgało jeszcze bardziej)??? Zauważyłem też że jak odpaliłem autko to chodziło normalnie, a gdy włączyłem światła i obroty lekko spadły i po przegazówce pojawiało się lekkie falowanie, zgasiłem światła spokój, więc włączyłem światła halogeny i podgrzewanie szyb i obroty bardziej falowały niż wcześniej i po krótkiej przejażdżce było już ok. Co to może być???