Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeszukałem forum, lecz nikt nie poruszył takiego tematu, a uważam, że odpowiedzi przydadzą się każdemu. Mam zamiar zmienić w swoim BMW felgi, dowiedziałem się już, iż do wersji xDrive "offset" felg musi wynosić ET43, a nie tak jak w tylnym napędzie ET20, pytanie moje jednak dotyczy trochę czegoś innego.

Rozmyślam nad felgami tylko w rozmiarach 17" bądź 18". Z kim bym nie rozmawiał słyszę inne opinie i ostrzeżenia, a prawdy nadal nie znam. Może ktoś z Was mi udzieli informacji jaki wpływ na szybsze zużycie zawieszenia ma felga w rozmiarze 18" od 17" (bierzemy pod uwagę polskie drogi, dokładnie miejskie i taki sam styl jazdy). Nie chcę mówiąc szczerze przedkładać wyglądu nad szybszym zużyciem zawieszenia (nie należy do tanich w BMW). Nie jestem osobą, która robi ogromne ilości kilometrów rocznie, więc jeśli dostałbym od Was jakieś informacje mógłbym wtedy podjąć decyzję ostateczną czy wkładam 17stki czy 18stki. Nie ukrywam, że chce kupić 245/40/18 z felgami od Mki i wiem, że wygląda to na prawdę fajnie a zarazem jeszcze w miarę można na tym jeździć, bo 19" to już hard core i jazda 5km/h, a Warszawie czasem dziur wręcz nie da się ominąć, zwłaszcza na bocznych drogach zaraz po zimie...

Z góry dzięki za informacje!!!

Pozdrawiam

Robert

Jeździłem wieloma samochodami, ale tylko BMW daje przyjemność, komfort i powoduje uśmiech na twarzy...
Opublikowano

Nikt nic nie powie? Na pewno sa wsrod Was uzytkownicy E60 jezdzacy na 17" kolach jak rowniez na 18". Moze z autopsji wiecie po prostu jak sprawa wyglada? Slyszalem rozne opinie dlatego postanowilem napisac na forum. Sklaniam sie coraz bardziej do kupna 18" (oczywiscie oryginalne felgi), lecz jesli uslysze od Was ze nie jest to zbyt dobry pomysl to zaniecham poszukiwan i zostane z moimi krowkami 225/50/17 i smiesznym troszke wygladem auta:p

Pozdrawiam i czekam na jakies posty i sugestie, kazda podpowiedz bedzie dla mnie znaczaca:)

Robert

Jeździłem wieloma samochodami, ale tylko BMW daje przyjemność, komfort i powoduje uśmiech na twarzy...
Opublikowano
Witam. Nie mam e60 ale mam 18 w e46. Jeździ się bardzo dobrze. Mam je na aucie 2 rok i z zawieszeniem wszystko ok. Jedyne utrudnienia to to, że trzeba bardzo uważać na dziury itp. Co do komfortu to się nie wypowiem bo mam zawieszenie gwintowane.
Opublikowano

Jezeli w E46 daje rade to tym bardziej w ciezszej E60 sie sprawdzi. Uwazanie na dziury biore pod uwage, na Volvo S60 mialem 16" i i tak je omijalem, nie lubie sam sobie strzelac w kolano zaliczajac wszytkie dolki i studzienki:p

Dziekuje 4devil!!!

Czekam na dalsze sugestie, choc nie ukrywam, ze decyzja juz jest prawie podjeta:)

Opublikowano
Bierz 18 cali, ale opony zwykłe, nie RSC. Ja doświadczyłem zmiany z 17 cali 225/50 RSC na 18 cali 245/40 bez RSC i auto na 18'' jest bardziej komfortowe :shock: Polecam
Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

Co prawda nie miałem E60, ale za to jej prababcią E34 zaliczyłem rozmiary od 16" do 19" i moje wrażenia wyglądają następująco:

1. Naprawdę zauważalne różnice w komforcie i prowadzeniu są po zmianie z 16" na 17", potem przy przechodzeni na kolejne rozmiary trzeba się naprawdę baaardzo skupić, żeby dostrzec różnice.

2. NIEPRAWDA, że 19" po Warszawie to hardcore i lawirowanie między dziurami w tempie kulawego żółwia. Bzdura powtarzana przez tych, który nigdy nie jechali na niczym większym niż 17", a o większych rozmiarach naczytali się głupot na forach.

Fakt, dziury są o wiele bardziej odczuwalne, niż na 16 calach, ale tragedii nie ma. Trzeba wiedzieć, na co się decydujesz i odpowiednio do tego zmienić kryteria oceny. Ja na 19" w E34 jeździłem normalnie i bezstresowo z normalnymi prędkościami. Felg nie pogiąłem, opon nie pociąłem.

WAŻNE: jeżdżąc na dużych rozmiarach trzeba mieć po pierwsze dopilnowane zawieszenie, bo wszystkie niesprawności są o wiele bardziej odczuwalne w prowadzeniu, a po drugie porządne felgi i opony, nie żadna taniocha niewiadomego pochodzenia.

3. Zużycie - zaraz po zakupie mojej E34 zrobiłem dokładny przegląd zawieszenia i wymieniłem wszystko, co wymiany wymagało i co wyglądało, jakby mogło jej wymagać w niedalekiej przyszłości. Po przejechaniu ok. 50kkm na rozmiarach: 235/45R17, 235/40R10, 225/40R19 + 255/35R19 sprzedałem samochód prowadzący się jak zaraz po remoncie zawieszenia.

Tyle z moich doświadczeń.

A gdybym miał E60, to bym bez namysłu zakładał 18"

pozdrawiam

Y

Opublikowano

Dziekuje za wszystkie opinie:)

Decyzja juz zapadla i wejda 245/40/18 przod i to samo na tyl bez RSC, do tego oryginalne felgi BMW M-pakiet i powinno i ladnie wygladac i lepiej sie prowadzic:) jak wloze, pojezdze troche to wstawie opinie odnosnie komfortu odczuwanego przeze mnie. Jeszcze trzeba bedzie z miesiac poczekac na nowy zestawik:)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Hej Robert,

Udala sie wymiana? Jak tak, to jak wrazenia? Przymierzam sie do takiej samej zmiany w E60.

Pozdrawiam,

Maciek

Opublikowano

Jeszcze nie, nie ukrywam, ze czekam na okazje. Mam znajomego ktory pomaga mi w znalezieniu dobrego zestawu w rozsadnej cenie. Opony ktore teram mam (225/50) i felgi 17" sa w idealnym stanie, wiec nie chce zmienic na gowno, szukam opon na ktorych polatam dluugo no i prostych felg niepoobcieranych przez wszytkie mozliwe krawezniki. Dodatkowym problemem jest to ze u mnie jest xDrive, przod i tyl musza byc jednakowego rozmiaru bo takie mam piasty no i ET43 a nie ET20 jak w RWD. Trafialy sie juz fajne opony Pirelli P-Zero i piekne felgi BMW ale ET20 i niestety poszukiwania trwaja nadal. Decyzja juz zapadla, 18" wchodza na pewno, rozmiar 245/40 ale nie spieszy mi sie, czekam na cos co bardzl mi sie spodoba, jak juz sie doczekam wstawie obszerna opinie i odczucia, na razie nadal Bunia jezdzi na 17" i wyglada troszke dziwnie (moim zdaniem oczywiscie:p).

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolego jak nie nabyłeś jeszcze 18-tek to ja mam 2 komplety ori m pakietowych do bmw e60 xd. Chętnie się jednych pozbędę. Po poprzedniku mam 3 komplety 18-tek do xd. Sam myślę o zmianie jednych na 17 cali. Jestem z W-wy tel 504666906.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W E61 chcę zmienić felgi na 18" z M - (RWD)

Teraz pytanie:

- czy na obu osiach mają być takie same czy szersze z tyłu.

Podajcie proszę rozmiary w/w felg i opon do E61.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E61 chcę zmienić felgi na 18" z M - (RWD)

Teraz pytanie:

- czy na obu osiach mają być takie same czy szersze z tyłu.

Podajcie proszę rozmiary w/w felg i opon do E61.

Ale o jaki model chodzi ? Bo felgi od M-ki to R19

Opublikowano

Sorry jeszcze nie jestem zabardzo w temacie tego modelu.

Chodzi mi raczej o felgi z Pakietu M. Nie wiem jakie są dostępne. Ale interesuje mnie zmiana na 18".

Zmiana ta będzie spowodowana wzrostem mocy i tak juz by się przydało coś pomyśleć o przeniesieniu tego na asfalt.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sorry jeszcze nie jestem zabardzo w temacie tego modelu.

Chodzi mi raczej o felgi z Pakietu M. Nie wiem jakie są dostępne. Ale interesuje mnie zmiana na 18".

Zmiana ta będzie spowodowana wzrostem mocy i tak juz by się przydało coś pomyśleć o przeniesieniu tego na asfalt.

To wszystko zależy od tego jaki model felg kupisz, są takie gdzie tył jest szerszy od przodu albo wszystkie felgi takie same. Tu masz katalog oryginalnych felg i podane są też rozmiary opon które pasują do nich. http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Ps. Stylnig 135 jest "M" w rozmiarze R18

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego jak nie nabyłeś jeszcze 18-tek to ja mam 2 komplety ori m pakietowych do bmw e60 xd. Chętnie się jednych pozbędę. Po poprzedniku mam 3 komplety 18-tek do xd. Sam myślę o zmianie jednych na 17 cali. Jestem z W-wy tel 504666906.

Kolego igorwi, odezwe sie do Ciebie jak zapadnie ostateczna decyzja, teraz jest zima i nie ukrywam, ze z 18" czekam do wiosny, kiedy bede zakladal letnie kapcie. Dzieki za telefon i jesli jescze bedziesz mial zestawy felg to sie na pewno dogadamy:)

Pozdrawiam i dzieki!