Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli pomyliłem dział :wink:

Od niedawna przymierzam się do kupna BMW E46 model 320Cd 150KM.Mam parę pytań do Was drodzy klubowicze:

-jak wygląda z awaryjnością tego auta tzn co najczęściej siada i na co zwrócić uwagę

-czy 150KM w silniku 2.0 to wystarczająco czy lepiej zaopatrzyć się w coś większego

-jak wygląda sprawa blacharska w tym aucie tzn czy jest ocynk i czy często idzie znaleźć na nim "rudą"

-jak kształtują się ceny podzespołów auta tzn czy normalne jak do każdego auta czy jest coś droższego?

-jakie jest spalanie w tym silniku

-ile muszę wyłożyć aby kupić taką "Beemkę" z 2001/02r

-słyszłęm że silniki są podatne na chiptunning-ile jestem w stanie wykrzesać z niego bez większego obciążenia i jakie są koszta takiej zabawy?

Z góry dzięki za odpowiedz

btw. Obecnie jestem posiadaczem Mitsubishi Eclipse 1997r 150KM (którego niedługo będę miał na sprzedaż) i szukam czegoś bardziej komfortowego(rodzinnego)które dobrze się odpycha i nieźle wygląda.

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano

viewtopic.php?f=69&t=184472

Bardziej rdzewieją poliftowe, ceny części w normie, spalanie jak każdy 2.0 diesel nie ma niespodzianek, chiptuning teoretycznie da się nawet 200 koni ale nie wiadomo jak silnik będzie to znosił. Jeśli przesiadasz się do diesla to oczywiście jeździ się przyjemniej, ale brakuje wysokoobrotowości. Jeśli chcesz dobrego odpychu to 330d i wtedy masz buta w serii. Jeśli auto rodzinne to nie coupe tylko sedan.

Opublikowano
Po pierwsze nie było coupe z dieslami w tych rocznikach ;) Kupując swoją żałowałem tego, a teraz się cieszę :mrgreen:

można trochę jaśniej bo nie do końca jestem wtajemniczony we wszystkie lifty/polifty w e46 itd :wink:

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano
Powiem ci z doswidczenia wersja Coupe w e46 ma bardzo malo wspólnego z rodzinnym autem wiec jezli to kryterium takze bierzesz pod uwage przy zakupie to juz wiesz ze coupe jest nie dla ciebie, ważne jaką kwotą dysponujesz bo na 2.0 150 KM (320d) bez minimalnej kwoty 20 Tys nawet nie podchodz mówie oczywscie tutaj o rocznikach 2001/2002.
Opublikowano

no właśnie takim też budżetem będę dysponował-widziałem łądną e46 z 2000r za 18,5 (uczciwa cena czy raczej nie warto?)

a na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie e46 320Cd 150KM? co najczęściej się psuje?

Opublikowano

interesuje mnie takie coś:

http://otomoto.pl/show?id=C23932883

tyle że z silnikiem 150KM w dieselu- już się gubię co w ogóle szukam :D sprostujcie mnie...

Opublikowano
no właśnie :wink: w takim razie co sie w tym modelu najbardziej psuje/na co zwrócić uwagę?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W 320d 136 km (taki jak wkleiłeś) pompa wtryskowa vp44 sprawia sporo problemów, kosztowne jest dwumasowe koło zamachowe tak jak w każdym dieslu. Odnośnie ogłoszenia nie ma w tym aucie oryginalnego m-pakietu, jest tylko i wyłącznie przedni zderzak. Trochę poczytaj na forum o tym dieslu, sporo się dowiesz, przyda się przy oględzinach :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ja sam osobiście mam to co na początku pisałeś że szukasz, ale ja oczywiście rodziny tym nie wożę, jedynie siebie i jakieś dziewczyny, na tylnich siedzeniach bardzo rzadko ktoś siedzi. Jeżeli chodzi o silnik 320d 150KM przejechałem nim już około 20kkm i na nic bardzo uporczywego nie zwróciłem uwagi tylko lać i jeździć (u mnie bynajmniej tak narazie jest)

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano
interesuje mnie takie coś:

http://otomoto.pl/show?id=C23932883

tyle że z silnikiem 150KM w dieselu- już się gubię co w ogóle szukam :D sprostujcie mnie...

Jesli szukasz z silnikiem 150 KM, to bedą to modele po wrzesniu 2001 roku, czyli po lifcie. Wczesniej wszystkie 2.0d miały 136 koni. Te wersje poliftowe 150-konne są drozsze, mysle ze 22-23 tys zł to absolutne minimum za takie auto jeśli ma byc w przyzwoitym stanie.

Przedlifty są tańsze, w granicach 17-20 tys zł znajdziesz cos porządnego. Ale i tak szukac trzeba, bo aut na rynku dużo, ale dobrych jak na lekarstwo.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Czyli nie było modelu 320D 150konnego przed 2001r jeśli dobrze zrozumiałem? Kurde muszę jeszcze dużo poczytać aby dowiedzieć się więcej nt tego modelu

btw. powiedzcie mi jedną rzecz: jak to auto prowadzi się w czasie deszczu/zimy kiedy jest śliska nawierzchnia? Będzie to mój pierwszy tylnio napędowiec więc trochę się boję tych "niekontrolowanych poślizgów" :lol:

Opublikowano

W każdym z tych warunków prowadzi się bardzo dobrze. Ja osobiście czuję się bezpieczniej w moim touringu niż w przednio-napedowej Hondzie którą miałem wcześniej. Polecam jakiś egzemplarz z DSC - bardzo dobrze zdaje to egzamin.

pzdr

Opublikowano
Prowadzi się super. Też miałem teraz pierwszą zimę w tylnionapędowcu i nigdy nie miałem niezaplanowanego poślizgu, nie ma się czego bać. Najważniejsze to nie przyspieszać za mocno w zakręcie na śliskim bo tył może uciec reszta podobnie jak w innych autach. A jednak takie e46 trzyma się drogi o wiele lepiej niż przeciętne auto :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli nie było modelu 320D 150konnego przed 2001r jeśli dobrze zrozumiałem?

Nie było przed końcem 2001 320d 150km, popatrz na przód e46 z powiedzmy 1999 i na przód 2003 i zauważysz różnicę między lift-przedlift. Uważaj na egzemplarze przed 2001. które wyglądają jak po lifcie, po dzwonach niektórzy tak przerabiają swoje fury :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie złożony z dwóch, bo cena żałosna, jakby był za 21 okazałby się trupem..fotele wstawione z innego auta, kierunkowskazy nie pasują, jak są białe to mają być wszystkie a tu tył pomarańczowy; przód nie wygląda najprościej, przebieg oczywiście <200000 :duh: a na przyszłość zakładaj temat tutaj:

viewforum.php?f=44

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
co do prowadzenia to moja pierwsza zima właśnie minęła i nie było żadnych niespodzianek, nawet kiedyś podczas totalnie niekorzystnych warunkach (śnieżyca zero piaskarek auta po rowach serpentyny ostro w gore) inne autka stały na poboczu a ja normalnie piolem się w górkę. Oczywiście musisz uważać, mi pomogło to ze osobiście pracuje jako kierowca ciezarkowki wiec na tyl napędem cale życie jeżdżę, lecz "nieco" cięższym sprzętem.

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM