Skocz do zawartości

[e46] Wymontowanie oryginalnego haka Jak sie do tego zabrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie. Noszę się z zamiarem wymontowania oryginalnego haka. Mam produkt zdaje się Westfalia z aluminiową kulą. Hak nie jest mi potrzebny a może przyda się komu innemu a mnie przyda się parę $. Czy wymontowanie haka wiąże się z zamianą tylnej belki a taką "nie pod hak"? Czy wymontowanie modułu haka nie spowoduje wskoczenia jakiś błędów do komputera? Może ktoś przeprowadzał już taką operację i wie z czym to się je. A może któryś z kolegów reflektował by na mój hak?

Pozdr

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ja miałem odwrotnie - montowany hak.

Mechanicznie będziesz potrzebował amortyzatorów zderzaka, bo zamiast nich masz teraz przymocowany hak do budy.

Elektronicznie nie wiem. Pewnie dużo zależy od tego, jak to wyprujesz z auta.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Ja mam hak oryginalny i zeby go wymnontowac wystarczy kluczyk do zamka haka. Przekrecamy kluczyk i hak mozna wyjac lekkim szarpnieciem. Wtyczka do swiatel jest chowana pod zderzak (przekreca sie). Nie wiem po co pozbywać sie mocowania (chyba na belce) - a nóż sie kiedys przyda.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

No taki jest oryginał ;) tak się wypina glowicę ;)

Ale jak widzisz, tutaj ktoś chce go zdjąć i sprzedać ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Chciałem wymontowac komplet, kula haka, belka, moduł, kostka, okablowania od modułu do haka. czy taki demontaż może spowodować pojawienie się jakiś błędów w komputerze? Rozważam czy warto sie zabierac za ta operacje.

Pozdr