Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Ostatnio coś dziwnego się stało.

Miałem wg idrivu przebieg 18 tys km do wymiany oleju (malało od bodajże 27 tys km)

Po ponownym odpaleniu pokazał się przebieg 34 tys km. :shock:

Czas do wymiany nie zmienił się.

Jakieś czary...

Miał ktoś coś podobnego?

Opublikowano
A nie robioes ostatnio wiekszych dystansow lub jezdziles na emeryta? Ktos mi ostatnio tlumaczyl ze za te wszystkie wyliczenia w komputerze odpowiada matematyka,ja po wymianie klockow mialem 10k do kolejnej wymiany,zrobilem jakies 2k od wymiany a pokazuje 12k do wymiany....
Opublikowano

U mnie właśnie odlicza od 34 tyś km do 0 km (właściwie to nawet wg mojego stylu jazdy i mojej żony te przebiegi się wydłużają).

Wygląda na to jakby została zarejestrowana wymiana oleju, tylko dziwne jest to, że u ciebie odliczało od 27 T km?

Ogólnie to :?: :?: :?:

Ja i tak zawsze mam zawieszkę o terminie wymiany oleju i przebiegu.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano
Trochę duża różnica z 18 na 34

a jak poziom oleju w silniku ?

W porównaniu do 320d zauważyłem, że w 330d zaczyna obliczanie od niższej wartości.

Poziom oleju prawidlowy.

Zwiększanie przebiegu hamulców to znam, miałem tak kilka razy. Ale zwiększenie prawie dwukrote przebiegu oleju.

Opublikowano

dziwne :duh:

umnie zaczyna od 30 000km odliczac

i nigdy nie dodaje ,ewentualnie na dluzej sie zatrzymuje przy jakims wskazaniu i suma sumarum z 30 000 zrobi sie 35 000km od wymiany do wymiany ale i tak wymieniam co jakies 20 000km :cool2:

icon4.png
Opublikowano
Komputer faktycznie przelicza wszystko matematycznie z tego co dowiadywałem sie w ASO, mi co prawda wydłużył sie czas zjazdu na przegląd z czarwca na wrzesień(dodam ze w czerwcu mija rok od przeglądu auta i wymiany płynów podczas zakupu) ale ilośc km do przejechania pozostała. Wyliczane to jest za stylu jazdy kierowcy od spalania na przestrzeni pokonanych km i jeszcze czegoś. Chociaż taki skok jak u ciebie wzbudza niepokój, najlepiej podjechac do ASO i zapytac
Opublikowano

Byłem niedawno na wymianie oleju i wszystkich filtrów po niecałych 20k od poprzedniej wymiany. Przed wymianą komp pokazywał mi jeszcze 17 tyś do wymiany oleju. Po wyjechaniu z warsztatu nadal pokazywał mi 17tyś.do zmiany oleju, ale po przejechaniu dystansu około 20 km i ponownym sprawdzeniu kompa było już 34 tyś. Ale skoro nie wymieniałeś oleju to nie wiem skąd aż taki skok. Może odłączałeś w międzyczasie baterię, albo coś grzebałeś w bezpiecznikach i przekaźnikach i komp mógł lekko zwariować.

Jakby paliwo szło w olej w twoim 330d to dystans raczej by się skracał.