Skocz do zawartości

serwisowanie,eksploatacja e60 n47 520d 177km

januk87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy i mam nadzieje że czegoś nie pomieszam łącznie z zamieszczeniem tematu.Mianowicie tydzień temu zakupiłem BMW 520 d 177km z końca 2008r i albo ja źle szukam albo tu nie ma informacji na temat który mnie interesuje czyli:

-Serwis olejowy co ile powinno wymieniać się olej w tym samochodzie?czy rodzaj oleju zależy od użytkowania np 90procent miasto 10 autostrady

jedyne co znalazłem związanego z olejem to że labo mobil albo castrol 0w30 sam już nie mam pojęcia który lepszy?

-Filtry,czy wymienia się tylko standardowe tj powietrze,kabina,oleju paliwa czy są jeszcze jakieś mikro filtry czy coś?

jeśli ktoś ma taką wiedzę prosiłbym o wyszczególnienie filtrów i co jaki przebieg się wymienia.

Z góry przepraszam za pomyłki i proszę o porady jak i wszelkie sugestie

jestem obecnie w UK i nie mogę polegać na wiedzy angielskich magików.

Witam

Kolego co do częstości wymiany oleju to wystarczy wejść i-drive w menu serwis i sobie sprawdzisz za ile czasu będziesz musiał wymienić olej i nie tylko. Ja używam oleju Castrol EDGE Sport 0w40 i nie narzekam co do filtrów powietrza to masz je na podszybiu i najlepiej sprawdzić je wzrokowo jak brudne to wymiana.Pozdrawiam

i drive pokazuje wymianę za 8 tys km ale patrząc po książce serwisowej ostatnia wymiana oleju wbita jest 35 tys km temu co mnie trochę niepokoi bo w innych samochodach wymieniałem co 10 tys km dlatego zastanawiam się czy to normalne czy tam jakiś specjalny olej był wlany czy coś innego jeszcze..

auto a przejechane 143 tys jestem 2 gim właścicielem jak ścigałem dzisiaj filtr powietrza to czegoś takiego nie widziałem nigdy a długo jeździłem 10 letnimi samochodami zbite liście piach i owady odkurzacz ledwo dał temu rady...dziswie sie że przepływka jeszcze nie padła,kabinowe ok trochę ciemne ale to norma co do oleju to nie wiem kopie juz na forum 4 godziny na temat serwisów itd ale tyle tego jest że życia mi nie wystarczy:)wyczytałem że musi być norma LL 04 ,mam DPF więc z tego co tu piszą to 5w30 lub 0w 30 muszę go zmienić szybko bo patrząc po filtrze powietrza olej i reszta to będzie dramat.Muszę się jeszcze z tą odmą ogarnąć bo to podobno też się serwisuje...

Dziekówa za zainteresowanie tematem

Pozdrawiam :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Jak chcesz dbać o silnik to olej wymieniaj co 15-20 tyś. jak większość z nas . O odmie w tym silniku N-47 zapomni , nic nie robisz nic nie wymieniasz nie ma filtru wymiennego jak w starszych modelach.Co do wyboru oleju najważniejsze żeby spełniał normę producenta i kupiony z pewnego źródła - oryginał . Na temat konkretnego oleju nie będę się rozpisywał, na forum było to wielokrotnie maglowane - poszukaj.

Ok bardzo dziekuje za info,juz wiem cos wiecej z czasem nauczę sie BMW tak jak uczyłem sie vw

Spróbuje zadzwonic do salonu i zapytać jaki olej był tam lany

Narazie skłaniam sie ku castror 0w30 z ta specyfikacja dpfu pokopie na forum troche

Może znajdę wiecej info ale jeśli ktoś by znał jakiś sprawdzony olej do tego modelu oprócz motula

Którego nie moge tu dostać to proszę o info

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Może znajdę wiecej info ale jeśli ktoś by znał jakiś sprawdzony olej do tego modelu oprócz motula

Którego nie moge tu dostać to proszę o info

Tu możesz kupić motula jak i inne bardzo dobre oleje posiadające specyfikację BMW Long life 04: http://www.opieoils.co.uk/c-686-bmw-longlife-04.aspx