Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przerabiam wiązek z drzwi, żeby podłączyć el. szyby. Muszę dopiąć w sumie 4 przewody, od silniczka i od czujnika. Od silniczka są dwa kable. Jeden wchodzi w pin 3 i tam mam wolne, ale drugi wchodzi w pin 17, a tam mam już jakiś kabel od centralki. Mam to po prostu dopiąć czy jak?

Jak podłączyłem wiązke, która oryginalnie była z el. szybami to sterowanie działało, ale ja mam inne wejści do centralki :/

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Kolego jestem na biezaco z tematem bo rowniez jestem w trakcie podpinania szyb z tym ze ja robie to na przekaznikach bez sterownika.. Czy Ty robisz to ze sterownikiem? Czy w dalszej czesci wiazki masz sie w co wpiac czy ciagniesz przewody do przelacznika, pradu, masy, sterownika itd? Szczerze mowiac nie wiem jak to wyglada bo ja nie kombinowalem tylko pociagnalem dwa przewody od kazdych drzwi poprzez wolne piny (poprostu te ktory byly wolne bez dorabiania pinow poprostu przeciagnalem przewod przez te otwory), pod wykladziną do przelacznika do tunelu. Prad staly i mase wzialem z zapalniczki, a prad po zaplonie ze stacyjki za pomoca kolejnego przekaznika.
Opublikowano

Do przełączników instalacje miałem pociągniętą. Reszta potrzebnej instalacji była pociągnięta do słupków. Z BMW, które jest dawcą "organów" wziąłem oba moduły, silniczki, przełączniki i wiązke z drzwi, ale ona mi nie pasowała (inne kosti do centralki), więc do mojej dołożylem z niej 4 kable- 2 od silniczka i 2 od krańcówki (tu miałem problem, ale okazało się, że źle patrzyłem na wtyczkę :duh: ). Bez tej krańcówki szyby otwierają się cyklicznie co kilka cm (dość często ludzie mają ten problem).

P.S.: Widzę, że ma M20, więc powinieneś mieć przeciągniętą instalacje. Podobno im starsza BMW tym więcej "zbędnych" rzeczy

Opublikowano
Właśnie kolego nieszczęśliwie to jest taki golas, że szok:D dlatego boję się brać za dokładanie czegokolwiek oprócz tych szyb.. Chyba, że będę miał "dawcę". A jedyne przewody w tunelu to przewody do czujnika ręcznego i kostka od alarmu. A udało Ci się wkońcu rozwiązać problem z krańcówką? Nie miałem jeszcze na tyle czasu żeby przemyśleć jak podpiąć krańcówke na instalacji przekaźnikowej, ale może kiedyś..:P Może któryś z kolegów myślał coś na ten temat? Bardzo chętnie przetestuję jakieś "patenty":)
Opublikowano
Już wszystko podłączyłem, ale zniszczyłem konektorki od lusterka, bo wtyczka nie przechodziła przez uszczelkę i teraz muszę to jakoś naprawić. Z tą krańcówką nie wiem jak dokładnie jest, bo bez niej jak juz psiałem szyba zamyka się stopniowa, ale nie odcina ona zapięcia jak szyba jest w skrajnym położeniu. Być może mam uszkodone coś w module, ale się tym nie przejmuje, a być może ona ma za zadanie poinformować moduł, że szyba jest nie zamknięta i w razie czego domknąć ją z centralki. Chyba to drugie, bo jest tylko jedna, a nie dwie.

Opublikowano
Co prawda to prawda jest tylko jedna:) Faktycznie pewnie o to chodzi, ale podsunales mi kolego pomysl jak zrobic dzieki nim domykanie w moim systemie:) Bede sie musial skonsultowac na jakims forum elektronicznym ale napewno sie da:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ta krańcówka jak już napisaliście informuje moduł komfortu czy szyba jest zamknięta,chodzi o domykanie szyb.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.