Skocz do zawartości

[E39] mała pomoc z funkcjami ( wytłumaczenie )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie

Od nie dawna posiadam dopiero ten samochodzik i chciałbym się dowiedzieć na jakieś zasadzie działają te funkcje na wyświetlaczu przełączane przyciskiem po lewej stronie ( tam gdzie kierunki się włącza ) wiadomo pierwsza to temperaturę otoczenia pokazuje następna pokazuje spalanie jednakże ona kiedy się aktualizuje bo staneło u mnie na np 10L i ani w górę ani w dół choć bym cisnął samochód czy jechał ekonomicznie ( tam zmieni się o setną z 10.2 na 10.3 np ) i ostatnia funkcja rozumiem że pokauzje ile mniej więcej jeszcze na tym paliwie w baku zrobie km , z jaką dokładnością sprawdzał może ktoś kiedyś czy to czysto orientacyjnie tak na prawde jest ?

I w sumie może jeszcze jedno pytanko ile ma rezerwa w 523i ? :P

Dzięki z góry za info

WBADD31070BU41308
Opublikowano
Podobno srednie spalanie z ostatnich 100km ale z doswiadczenia wiem ze srednie spalanie mierzone od ostatniego kasowania :D Ostatnie opcja jest w miarę wiarygodna
Opublikowano

Rezerwa pewnie z 80km normalnej jazdy. Ja zawsze mam 30l i jak zejdzie na 15 to tankuje do pełna w zime i w lato do połowy baku (mam gaz)

To średnie spalanie pokazuje od ostatniego kasowania. Czyli jak jeździłeś np 500km ze spalaniem 10l/100km to ciężko Ci będzie zwiększyć o litr jadąc 25km pedałem w podłodze. Wzrośnie tylko trochę średnie spalanie. Przekonaj się sam. Jak masz funkcję śr spalanie przytrzymaj przycisk kilka sekund i wykasujesz je. Pojeździj w mieście to będziesz miał spalanie ma poziomie 15-18l jeśli trawisz na korek :)

I taka rada. Nie jeździj na rezerwie bo zatrzesz pompę, a to bezsensowny wydatek. Za taką kasę zatankujesz autko do pełna :)

Opublikowano
Tak jak MarcinKrk napisał jest to średnie spalanie na 100 km od ostatniego kasowania wskazania , zapewne u ciebie nie było kasowane od dawna dlatego pokazuje ci tak małe wahania , nie wiem jak w benzynie ale u mnie w dieslu jest dość dokładne. Potem masz pozostały zasięg na baku przeliczany wg aktualnego spalania w zasadzie prawidłowe wskazanie pojawia się momencie prawidłowego rozgrzania silnika (podobnie zresztą jak wskaźnik paliwa który po przejechaniu pewnego dystansu i rozgrzania silnika wskaże ci wyższy stan paliwa niż na początku). Ostatni wskaźnik to średnia prędkość z jaką jeździłeś od czasu ostatniego kasowania wskaźnika.
Opublikowano

Wiem wiem że nie warto na rezerwie jeździć ale musiałem tez sprawdzić na wszelki wypadek różnie bywa :)

Funkcje mniej więcej już rozumiem a żeby nie zakładać nowego tematu to mam pytanko bo mam wersje z klimą automatyczną i czy jak zwiększam temperaturę to muszę osobno to robić dla siebie i pasażera czy da sie za jednym razem podnieść z tej i z tej strony ?

I czy lampy do tyłu by pasowały z wersji po lifcie ?

Chodzi mi dokładnie o takie http://www.mstuning.nazwa.pl/allegro/e39%20clera2.jpg

WBADD31070BU41308
Opublikowano
I w sumie może jeszcze jedno pytanko ile ma rezerwa w 523i ? :P

Dzięki z góry za info

A więc rezerwa w twoim przypadku kolego wynosi całe 8 litrów więc parę dobrych kilometrów możesz jeszcze przejechać w razie W :)

I czy lampy do tyłu by pasowały z wersji po lifcie ?

z tego co pamiętam trzeba zrobić małą przeróbkę, tylko teraz nie wiem czy obudowy lampy czy miejsca mocowania w samochodzie

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
jak zwiększam temperaturę to muszę osobno to robić dla siebie i pasażera czy da sie za jednym razem podnieść z tej i z tej strony ?

Da się. Kciuk i środkowy na przyciski i naciskasz oba na raz :D

Niestety inaczej się nie da. Wierz mi. Przyzwyczaisz się ja to już przerabiałem :mrgreen: