Skocz do zawartości

E46 2.0D zamiana silnika na e90 2.0D prosba o dobe rady;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich posiadaczy BMW.

Mam pytanko za 300 punktow;) mianowicie: sypnal mi sie silnik (2.0D 150km w automacie)......mianowicie lal wtryskiwacz co spowodowalo uszkodzenia: glowicy, tloku itd....naprawilem silnik (1szlif) i jedynym bledem jaki zrobilem to oddalem stary wtrysk do regeneracji i zrobil mi on po czasie dokladnie ten sam psikus i....silnik nie zyje ponownie. Oczywiscie zagotowalem sie w 5minut ale nie o tym ten post.... dzisiaj zakupilem silnik od BMW e90 2.0D z 2010roku. Wyczytalem na forum,ze konstrukcyjnie te silniki nie roznia sie niczym wiec zaryzykowalem.Teraz pytanko jakie problemy napotkam przy montazu??? Prosze o pomoc bo magikow wielu w tym kraju,a ja szukam osoby ktora bardziej przyblizy mi temat i postara sie uporac z problemem. Silnik juz mam od e90 wiec w chwili obecnej bede walczyl z tym jak go zadomowic w budzie od e46. Z gory dziekuje za kazde sensowne porady.

Opublikowano

czyli masz silnik N47 177KM? to lekko komplikuje sprawe, bo ten silnik ma rozrząd z tyłu, piezoelektryczne wtryskiwacze i w ogóle dość się różni od tego który miałeś. silnik M47TU2 163KM który był w E90 do 2007 roku byłby dużo łatwiejszy w przekładce, bo jest prawie identyczny z twoim. no ale jak się chce, to się wszystko da, tylko:

a) masz oczywiście KOMPLETNY silnik czyli z turbiną, wtryskiwaczami, komputerem DDE, kolektorami, kołem zamachowym, itp? jeśli nie, to oddaj go, bo będziesz musiał wydać drugie tyle na osprzęt do niego (twój nie będzie pasować)

b) jeśli punkt a) jest spełniony to powinno się udać, tylko potrzeba kogoś kumatego do ogarnięcia elektroniki oraz pytanie jak podejdzie do tego twoja skrzynia automatyczna.

Opublikowano

Tak na szybko to skrzynia raczej nie będzie pasować. Popatrz sobie na linki, w pierwszym skrzynia od E46 a w drugim od E90. Mają inne kołnierze.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=24_0830&hg=24&fg=05

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PN31&mospid=51029&btnr=24_1093&hg=24&fg=05

Może jednak łatwiej kupić silnik od E46 i nie robić sobie problemu?

Opublikowano
Silnik jest z 2010 roku i niestety to n47. Nie mam do niego osprzetu bo kupilem goly silnik.czyli z tego co widze bedzie problem.jutro zobacze co powie moj mechanik i jezeli nic z tego nie wyjdzie to oddam silnik. Szkoda mi mojej e46 bo jest bardzo zadbana dlatego postanowilem zaryzykowac z tym wlasnie silnikiem. fajnie byloby zeby znalazlo sie wlasnie jakies alternatywne rozwiazanie bo kupowac stary silnik za dokladnie te same pieniadze co nowy nie do konca mi sie usmiecha.
Opublikowano
kup sobie 3.0-litrowego diesla o oznaczeniu M57N od E46 albo E60... a na pewno będziesz zadowolony.
Opublikowano
Wyszlo jak wyszlo....trafila bunia w dobre rece i zrobila psikusa...mam tylko nadzieje,ze nie bedzie mi chlo pak robil problemow z oddaniem silnika choc umowe sporzadzilismy. A co do 3litrowego silnika w automacie to uwazam,ze za duzo pali jak na dizla. Ja mam ciezka noge czasem jak sie gdzies spiesze,a BMW lubi swoje oktany;) no i co do 3l to chyba tez troszczke modow trzeba zrobic prawda? wiec czy nie lepiej pozostc przy e90? tylko ktory dokladnie model silnika musze wybrac i co dokladnie potrzeba zeby to wszystko chodzilo jak powinno? nie chce jej tez sprzedawac bo jest zadbana dlatego jezeli istnieje dobry mod za roszadna kase to podejme sie wyzwania...nie chodzi mi tez tu o wielka moc bo wyroslem z wyscigow;) zalezy mi na idealnym stanie auta zebym nie musial sie wiecej martwic,ze silnik "peknie" ponownie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak jak kolega napisał:

silnik M47TU2 163KM który był w E90 do 2007 roku

dodatkowo można go często kupi taniej niż M47TU150 KM :shock:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego, ostatnio widziałem e90 2009 z nowym silnikiem uszkodzonym za ok 35k PLN :) Może warto ten Twoj motor tam wstawic i zostawic sobie nowy model? :mrgreen:
Opublikowano
silnik od e90 z2010r z przebiegiem 24tys z gwarancja zakupilem za 3,5tys wiec to calkiem niezly nabytek....aczkolwiek jak juz sie dowiedzialem wyzej nie bedzie on pasowal bo kompletnie sie rozni. Facet ktory mi go wczoraj sprzedal nie posiadal na tyle wiedzy :/ ja rowniez:/ dzisiaj do niego dzwonilem i niby jutro mamy sie umowic na oddanie. ciekaw jestem czy jest slowny bo jak nie to pozostanie mi oddac sprawe na policje. bede pisal na bierzaco jak sprawa wyglada. jak juz odzyskam kase to poszukam niestety kolejnego silnika...wracajac juz do silnika od e46 chyba,ze ktos z forum akurat posiada odpowiedni silnik zeby odratowac moja bunie. zaznaczam,ze nie chce 3l czy innych bo wiaze sie to z kolejnymi kosztami.
Opublikowano

pomijając wszystko, kupiłeś silnik wiedząc że nie jest od modelu który posiadasz, koleś który tobie go sprzedawał też nie wiedział czy będzie pasować - jak napisałeś, poza tym nie musi wiedzieć, chciał sprzedać

to nie ruzumiem z czym chcesz iść na policję gdyby powiedział że nie weźmie go z powrotem

tylko jego dobra wola ma tu znaczenie, nawet jak się rozmyśli to [BAD]

chyba że pisałeś kwit na zakup silnika i wszystko w nim ująłeś

Opublikowano
no i tu pojawia sie u kolegi nieznajomosc prawa....zakup przez internet podlega pod paragraf wiec jest mozliwosc zwrotu towaru bez podania przyczyny. pomijajac ten fakt, zabezpieczylem sie dodatkowo umowa. a co do silnika to wyczytalem,ze sa niewielkie roznice ktore okazaly sie jednak zbyt wielkie zeby bylo to oplacalne. oczywiscie jezeli wiedzialbym wczesniej,ze silnik nie pasuje to nie kupilbym go - raczej to oczywiste.
Opublikowano

o tym że to był zakup przez internet to nie dodałeś albo nie doczytałem - w każdym razie nie widziałem

o tym że była stosowna umowa też nie widziałem albo nie było napisane

z postu wynikało że kupiłeś silnik od innego bmw - nie e46, a innego rocznika, inne turbo, inna skrzynia i inne diametralnie wtryski

a napisałeś o ciapkach ( czyt. psiarni ), stąd moje zdziwienie jak i zdziwienie skąd tobie wyszło że róznice są niewielkie

pół bidy żę są wielkie i inne wtryski ale sam silnik kupiłeś bez osprzętu

gdybym miał jakiś 3.0 zakupiony to bym tobie mój silni sprzedał

z moim prawem nie jest źle ... wtyraziłem opinie na podstawie tego co przedstawiłeś a nie tego jak było

Opublikowano
mniejsza o to..... z checia kupilbym 3l ale potrzebny mi bylby w tym wypadku tez caly komplet,a to juz za duzo pieniedzy i za duuuuze spalanie w automacie;) zona mi 3l w mgnieniu oka zajezdzi bo pokonuje zbyt male dystanse. dzisiaj caly dzien na allegro siedze i szukam silnika 2.0.....i wychodzi na to,ze ceny kosmiczne - nie adekwatne do stanu;) placic komus 4tys za silnik z rzekomym przebiegiem 200tys to troszke sporo...stad pomysl byl na modyfikacje na nowszy. jestem laikiem silnikowym...wiec dzieki temu strzelilem sobie gola do wlasnej bramki ;) mam nadzieje,ze uda sie to wszystko ogarnac...
Opublikowano

co do ceny to silnik który miałeś oryginalnie jest ponoć jednym z droższych i dobre sztuki kosztują jeszcze więcej

twoje podejście co do tego żeby nie brać takiego silnika który miałeś ani 3.0d jest problematyczne trochę

polecam albo weekend poświęcić na przeglądaniu forum bmw, tego i innych żeby trochę mięć pogląd by się nie pakować j.w

albo znaleźć mechanika któremu oddasz furę a on już sam będzie silnik załatwiał w kasie jaką się mu wskażę i weźmie się za wsadzenie silnika innego niż org

powodzenia

Opublikowano
osprzęt można sprzedać i odzyskać kasę po czym można wstawiać sobie dowolny silnik jaki się tylko chce...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz tu m47tu2 lub jak kto woli m47n2 tyle, że z e60. Szukaj po oznaczeniu m47n2 (pewnie dlatego nie mogłeś znaleźć), jeśli szukasz tego nowszego.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2282288737

przykładowy handlarz niedaleko mnie, ma spory wybór silników (rozbiera angole). Cen raczej okazyjnych nie ma.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Witam ponownie po kilku dniach. Sprawa z oddaniem silnika wyglada nastepujaco: osoba ktora sprzedala mi silnik od e90 ma wylaczony telefon od 2dnia zakupu. Kontakt sie urwal. Sprawe musze oddac na Policje. Niestety wszystko idzie nie tak jak trzeba. Teraz pytanko. Ile moze wyniesc mnie osprzet do tego silnika e90? Bo jezeli mam sie z nim bujac to moze lepiej postarac sie doinwestowac w caly komplet i zalozyc ten silnik. Czy gra jest warta swieczki? przypominam,ze posiadam tylko goly slupek e90....

PS totalna zalamka.....a bunia nadal stoi i czeka na silnik :(

Opublikowano

w wypadku jakbyś się uparł do silnika n, musiałbyś się udać na wyspy i rozejrzeć się za jakimś kompletnym rozbitkiem z takim motorem, część kasy odzyskaj najpierw sprzedając ten motor co już masz :) niestety tak by to wyglądało najkorzystniej, potrzebujesz zbyt wiele żeby kupować po sztuce, ceny przewyższą znacznie wartość twojego auta. poza całym, bardzo kosztownym osprzętem silnika, dochodzi sprzęgło z dwumasem, skrzynia, wał napędowy i dyfer, dde i całe wiązki, może inne moduły również - plus ktoś kto dokona tej przekładki właściwie. na pewno nie jest to niemożliwe, sam i to już całkiem świadomie :) przymierzam się do takiego swapa, planuję w moją e46 wsadzić n47s top ze 123d na przykład, 204 km i twin turbo, ale będzie to ok półroczny projekt który wstępnie oszacowałem na min 15 tys pln, oczywiście nikomu nie dam ani centa za pracę :mrgreen: czyli - jak uruchomienie auta nie jest dla ciebie fanaberią bogatego tunera tylko życiową potrzebą, to weź lepiej zdecyduj się na opcję polecaną już wcześniej przez kolegów, tak będzie najszybciej, najłatwiej i mimo stawki i tak najtaniej

przypomniała mi się jeszcze konieczność przełożenia centralki abs, ta z e46 z asc/dsc nie zagra z nowym dde, tak samo jak pompa paliwa ze zbiornika plus linie i filtr

Opublikowano
Witam ponownie po kilku dniach. Sprawa z oddaniem silnika wyglada nastepujaco: osoba ktora sprzedala mi silnik od e90 ma wylaczony telefon od 2dnia zakupu. Kontakt sie urwal. Sprawe musze oddac na Policje. Niestety wszystko idzie nie tak jak trzeba. Teraz pytanko. Ile moze wyniesc mnie osprzet do tego silnika e90? Bo jezeli mam sie z nim bujac to moze lepiej postarac sie doinwestowac w caly komplet i zalozyc ten silnik. Czy gra jest warta swieczki? przypominam,ze posiadam tylko goly slupek e90....

PS totalna zalamka.....a bunia nadal stoi i czeka na silnik :(

nie żebym przedtem coś wspominał o tym ...

ale żeby ciapki przyjęły zgłoszenie to musi wystąpić cień szansy że prokur się za to weźmie

sprawę wnieść możesz, ale do sądu z powództwa cywilnego

wątpię żeby ktoś jeszcze miał takie pomysły, ale może to będzie dla przyszłych za szybkich kupców nauką