Skocz do zawartości

Nie zamyka i nie otwiera drzwi kierowcy z pilota

rogra

Rekomendowane odpowiedzi

otóż jak kupiłem auto nie działa zamykanie i otwieranie drzwi kierowcy z pilota,musze zamykac kluczykiem ,reszta drzwi i klapa bagażnika zamyka się i otwiera z pilota

w czym może być problem??? mam też drugi problem tzn. nie działa sterowanie żadnej szyby z drzwi kierowcy tzn. podświetlenie na panelu jest i nic poza tym za to w każdych innych drzwiach szyba działa,kable idące do drzwi są w porządku ,mam też w drzwiach air bag jakby co,słyszałem o jakims module komfortu za schowkie czy to może on byc przyczyna tego zamieszania??

panel w drzwiach od kierowcy ten co odpowiada za działanie lusterek szyb itp jest uszkodzony najprawdopodobniej zimny lut przerabiałem ten temat 2 razy. Ja go wykąpałem w wanience ultra dźwiękowej (takiej jak do zalanych telefonów ) i zaczął znów działać. U mnie nie działało sterowanie lewym lusterkiem i tak jak u Cb z zamkiem od kierowcy. Wygląda on u mnie tak http://moto.allegro.pl/bmw-e39-przelacznik-szyb-lewy-przod-97-r-tanio-i2234545556.html

• Zasłużeni forumowicze

Nie wiem jak ze sterowaniem szyb,

ale jeśli chodzi o zamykanie i otwieranie zamka centralnego u mnie powodem była zwyczajnie stara bateria.

Otwieranie klapy działa na innych częstotliwościach, i jakimś cudem potrzebuje mniej prądu,

miałem u siebie podobnie, z tym że auto nie chciało się zamykać a otwieranie działało czasami,

Klapa otwierała się bez problemu.

Wymieniłem baterię w pilocie i zegarmistrza (10zl) - uwaga jest na to tylko minuta czasu, jak się spóźnisz to trzeba programować kluczyk -

i wszystko hula jak należy,

Myślę że warto spróbować, 10 zl nie majątek a masz pewność jakby co,

Pozdrawiam

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...

Nie wiem jak ze sterowaniem szyb,

ale jeśli chodzi o zamykanie i otwieranie zamka centralnego u mnie powodem była zwyczajnie stara bateria.

Otwieranie klapy działa na innych częstotliwościach, i jakimś cudem potrzebuje mniej prądu,

miałem u siebie podobnie, z tym że auto nie chciało się zamykać a otwieranie działało czasami,

Klapa otwierała się bez problemu.

Wymieniłem baterię w pilocie i zegarmistrza (10zl) - uwaga jest na to tylko minuta czasu, jak się spóźnisz to trzeba programować kluczyk -

i wszystko hula jak należy,

Myślę że warto spróbować, 10 zl nie majątek a masz pewność jakby co,

Pozdrawiam

Kolega wyraźnie napisał iź:

otóż jak kupiłem auto nie działa zamykanie i otwieranie drzwi kierowcy z pilota,musze zamykac kluczykiem ,reszta drzwi i klapa bagażnika zamyka się i otwiera z pilota

Wymiana baterii by coś dała jeśli nie otwierał by się wszystkie drzwi.

• 1 miesiąc temu...
Witam! Mialem doslownie to samo, ale dzis opanowalem... Wymienilem modol komfortu sprawdzilem kable, bezpieczniki i NIC! okazalo sie ze to panel sterowania szyb kierowcy byl do wymiany. Jak bedziesz wymieniac, najwazniejsze zeby mial ten sam numer inaczej beda jaja... :-)

Witam! Mialem doslownie to samo, ale dzis opanowalem... Wymienilem modol komfortu sprawdzilem kable, bezpieczniki i NIC! okazalo sie ze to panel sterowania szyb kierowcy byl do wymiany. Jak bedziesz wymieniac, najwazniejsze zeby mial ten sam numer inaczej beda jaja... :-)

Mylisz się kolego,jaj nie będzie.Panel musi wyglądać tak samo(podkreślam wyglądać),a numer możesz olać. Jeżel w twoim panelu trzy kostki dopięte są z boku to pasuje każdy inny,jeśli masz kostki od dołu jest to model wyższy i szukaj identycznego bo poginą ci funkcje np. pamięć foteli jeśli masz el. Mam takie panele jak masz nie daleko dobij i zweryfikujemy sprawe.

panel jeśli kostki ma takie same - a chyba tam nie było jakiś zmian to będzie pasował i jaj nie zrobi

wiem to bo pierwszym moim zakupem 6 lat temy był panel na 4 szyby a mam tylko dwie

wtedy myślałem że uda mi się zamontować tylne szyby i je podłączyć a skończyło się tylko na wymianie panela i działa poprawnie do dziś

jak problemy z elektroniką w któryś drzwiach to zawsze zaczynamy od sprawdzenia wtyczki na łączeniu drzwi ze słupkiem

• 5 lat później...

Panowie odgrzeje trochę temat ale dzisiaj stało mi się to co w temacie.

Pojechałem jak co środe do pracy posatwilem auto w tym samym miejscu ( do slonca ) zaznacze że rano normalnie się otworzylo z pilota .. wychodze z pracy otwieram z dalek z pilota szyby podchodze do auta a tam drzwi pasazera i tylne drzwi otwarte ( w sensie ten bolec był wysunięty ) a drzwi kierowcy dalej zamknięte .. więc wziąlem od srodka klamką i otworzylem drzwi. Wsiadlem włączylem klime i pojechalem po czym auto tak jak w ustawieniach samo się zamknęlo ale juz bez drzwi kierowcy i do tej pory nie chcą się zamknąć. Powiem tez ze jak otworze normalnie klamką drzwi stojąc na zewn auta i zamknę z kluczyka to reszta drzwi zamyka się normalnie i centralny zamek nie odskakuje.. tak jakby uważal ze drzwi kierowcy są cały czas zamknięte i tez się zamknęly z pilota z innymi drzwiami a caly czas mam je otwarte na zewn auta ..

Ktoś cos pomoże ??

Na moją głowe albo coś się rozkodowalo albo sam z siebie spieprzył się zamek .. powiem też ze akumulator odpiąlem na jakies 15 min i dalej to samo ...

PROSZĘ O POMOC !!!

• 4 lata później...
Witam, od wczoraj mam problem z drzwiami kierowcy, nie otwierają i zamykają się z pilota, reszta drzwi działa poprawnie, mogę zamknąć otworzyć manualnie przez zamek w drzwiach, słychać że siłownik działa. Dodam tylko że problem zaczął występować po tym jak dziecko zaczęło wciskać wszystkie przyciski jednocześnie na pilocie, ale może to tylko zbieg okoliczności.

Klawiszem przy lewarku biegów też nie zamyka ? Siłownik jest zwykle problemem.

Lepiej założyć nowy temat niż reanimować trupa...

Nie zamyka też klawiszem, jedt aktywne zamykanie podczas jazdy również zamyka wszystkie, oprócz kierowcy. Manualnie kluczem w zamku zamyka i otwiera wszystko, siłownik słychać s drzwiach?

• Zasłużeni forumowicze

Dla mnie to na 99% siłownik, ale sam zdecyduj.

Kluczem w zamku jesteś w stanie otworzyć mechanicznie nawet bez prądu. Siłowniki przestają działać mimo, że silniczek jeszcze kręci. On musi w określonym czasie tzn. bardzo szybko przerzucić położenie. Jeśli robi to ospale to w końcu nie zdąży, bo prąd jest rozłączany i się zawiesza. Zauważ, że niektóre szybciej się otwierają/zamykają, a inne wolniej. Wymieniałem w lecie siłownik od kierowcy, bo raz działał, a raz nie. Założyłem używany i mimo, że na krótko podłączony działał to musiałem wymieniać kolejny raz na nowy Teraz pierwszy ze wszystkich otwiera i zamyka drzwi kierowcy.

Dla mnie to na 99% siłownik, ale sam zdecyduj.

Wymieniałem w lecie siłownik od kierowcy, .

Czyli jak go sprawdzić, można ewentualnie podmienić z innych drzwi?

Przy otwieraniu kluczem mechanicznie otwiera i zamyka wszystkie, więc raczej chyba nic nie zasniedzialo?

• Zasłużeni forumowicze
Można podmienić z innych drzwi, bo siłowniki w każdych drzwiach są identyczne. Jak już chcesz się tak bawić to wybierz ten, który najszybciej się otwiera i zamyka, ale roboty trochę jest.

• Zasłużeni forumowicze
Patrzę teraz, że chyba nie mieszkasz w kraju. Nie wiem jaki koszt siłownika w Belgii, ale ja kupiłem jakiś zamiennik za 90 zł i działa jak wściekły :twisted: . Teraz na Allegro najtańszy nowy 120 zł. Rozbiórka drzwi; choć idzie szybko, to przy obecnych temperaturach to już jest misja, chyba, że masz garaż. Potrzebna też opalarka. Nie wiem czy to jest sens... jak się okaże, że to jednak inna przyczyna... Wyjęcie zamka od kierowcy do najłatwiejszych nie należy ze względu na wkładkę zamka. Ja się zeźliłem jak musiałem to robić drugi raz, bo używka nie zadziałała. W lecie to przynajmniej można przy okazji woskiem zakonserwować drzwi od środka.