Skocz do zawartości

E60 520d 2007 ELV - blokada kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy aczkolwiek od jakiegoś czasu uważnie śledzę co się tu dzieje. Oto mój problem

Jakiś czas temu przy wyciąganiu kluczyka ze stacyjki zapaliła mi się kontrolka czerwonej kierownicy z kłódką. Podjechałem do serwisu BMW w mojej mieścinie, mieszkam w Belgii, i zapytałem co to może być. Stwierdzili że trzeba zrobić update ale niestety to trochę trwa i podali wstępny koszt - 160euro. Nie mieli wolnego terminu, najbliższy za 3 tyg. Ostrzegli mnie również że może dojść do potrzeby wymiany kolumny kierownicy bo może być uszkodzona blokada - koszt ok 500-600 euro. Nadmienię że blokada działała jak należy tylko ten komunikat denerwował.

Po jakiś 2 tyg pojechałem w trasę na 2 dni (jestem kierowcą) i auto stało na parkingu. Po powrocie otwieram drzwi a tu gong i znany komunikat. Z tym że już nie odpaliłem samochodu. Poczytałem tu trochę i stwierdziłem że może sam to zrobię. Wymontowałem kolumnę, zdemontowałem blokadę i okazało się że jest mechanicznie zablokowana. Ząbek nie dawał się ruszyć. Nawierciłem otwory w obudowie, wybiłem bolce mocujące ząbek, wyczyściłem wszystko - łącznie z silniczkiem blokady, sprawdziłem ręcznie czy działa i zamontowałem z powrotem. I NIC się nie zmieniło :cry2:

Znowu pobiegłem do serwisu, wyjaśniłem o co biega a oni najpierw że trza im dostarczyć samochód, potem że trzeba wymienić całą kolumnę (zmienił się koszt po sprawdzeniu w komputerze - 732euro kolumna + robocizna ok 400 + update 160!!!! O mało nie padłem) Oprócz tego zapowiedzieli że podczas update może się okazać że jakiś sterownik nie odpowiada i trzeba go będzie wymienić a to dodatkowe koszty.

Zaopatrzyłem się więc z kabelek i INPE 5.0 i zacząłem diagnostykę. Niestety nie mogę dojść do tego dlaczego nie odpala bo chyba kabelek jest felerny.

Co jakiś czas pojawia się info o zerwanym połączeniu IFH - 0003, IFH - 0006 lub IFH - 0018.

Udało mi się jedynie w CAS-ie odczytać błąd A116 ASW i pod tym A1 16 61 01 3E E2. Resetowanie pamięci nic nie daje!!! W ogóle po włożenie kluczyka zapala się tylko kontrolka airbagu i monitor na środku (w poduszkach też jest błąd bo jak zdemontowałem kolumne razem z kierownicą to moje dziecko zaczęło się bawić w kierowce i zerwało taśmę w łączniku(((((

Ściągnąłem nawet DIS-a z linków kolegi Randolfa ( z mojej strony naprawdę wielki szacun i wielkie piwo za kawał dobrej roboty) ale jak już pisałem chyba kabelek nie taki.

Nie wiem co dalej robić bo na koszty podane przez serwis nie mam pieniędzy a auto stoi((( A tak fajnie śmigało

Pomóżcie please

Opublikowano
Co do inpy, jaki masz Timer ustawiony??

Wszystkie ustawienia są jak powinny być

Port 1

Przepływ 4096

Time 1

Time out 0

Opublikowano
W inpie jest coś takiego jak licznik FLV, który można kasować. Sprawż może to. Są też inne ustawienia związane z blokadą . Blokada jest jest elementem CAS'a w E65 to był jeden moduł.
Opublikowano
W inpie jest coś takiego jak licznik FLV, który można kasować. Sprawż może to. Są też inne ustawienia związane z blokadą . Blokada jest jest elementem CAS'a w E65 to był jeden moduł.

A gdzie go znajdę? Posiadam inpe 5.0. Gdzieś tu czytałem ze ten licznik jest dostępny w wersji 9.0

Opublikowano
Poszukaj w module CAS, Car Access System. Inpa może być w wersji 5.0 bo i tak licza się pliki do obsługi poszególnych sterowników w samochodzie
Opublikowano
Poszukaj w module CAS, Car Access System. Inpa może być w wersji 5.0 bo i tak licza się pliki do obsługi poszególnych sterowników w samochodzie

Szukałem ale nic takiego nie znalazłem :cry:

Jeszcze nie do końca uporałem się z kablem bo w niektórych modułach wywala błędy

A niby mam wszystko ustawione dobrze

Opublikowano

Jeszcze nie do końca uporałem się z kablem bo w niektórych modułach wywala błędy

Noo, częściowo się udało. W ostatniej wersji INPY jest możliwość skasowania licznika ELV. Kontrolka zmieniła kolor na żółty i po paru próbach odpalenia zgasła na dobre. Tylko że teraz silnik nie zapala. W międzyczasie musiałem wyciągnąć akumulator i auto stało 3 dni bez prądu. Teraz rozrusznik kręci ale motor nic. Patrzyłem w INPE i wyskakuje mi info że CAS zablokowany. Jak go odblokować? Wie może ktoś?

Opublikowano

Noo, częściowo się udało. W ostatniej wersji INPY jest możliwość skasowania licznika ELV. Kontrolka zmieniła kolor na żółty i po paru próbach odpalenia zgasła na dobre. Tylko że teraz silnik nie zapala. W międzyczasie musiałem wyciągnąć akumulator i auto stało 3 dni bez prądu. Teraz rozrusznik kręci ale motor nic. Patrzyłem w INPE i wyskakuje mi info że CAS zablokowany. Jak go odblokować? Wie może ktoś?

Zamykam temat

Już wszystko w porządku. Myślałem że CAS się wywalił ale wystarczyło tylko zsynchronizować CAS i DDE. Fura znowu biega :dance: :dance: :dance:

Jakby ktoś miał pytania odnośnie ELV to pukać śmiało

Opublikowano
Czyli inpa, reset licznika elv i synchronizacja i po problemie? Opisz to, przyda sie na przyszłość

Jeszcze przez przypadek był reset CAS. Już naprawdę myślałem że go uwaliłem. Byłem nawet w serwisie się pytać ile kosztuje. 200 euro + podatek)))

• 2 lata później...
Opublikowano

Napisz jaka wersja INPY mozna zrobic reset ELV i opisz jak po kolei zrobic.

Mam ten sam problem w E90.

Bede wdzieczny za wskazowki.