Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej wymien wszystkie 4 bo to zupelnie inne konstrukcje opon i pogorszysz włąściwosci jezdne.
Opublikowano
Możesz , tylko koło zapasowe będzie trzeba wożić.
sprzedam części do bmw M5 03.2007r.
Opublikowano
Chyba tak zrobie,kupie od razu 4 opony,mam tez obawy przed tym czy samochod bedzie stabilny w zakretach,wiadomo zwykla nie jest taka twarda i komfort na dziurawej drodze bedzie lepszy ale ROF sa bardziej stabilne,slyszalem nawet ze jak sa fabrycznie ROF to nie nalezy zmieniac na zwykle,ja chcialem tak zrobic ze wzgledow finansowych ROF sa duzo drozsze a narazie nie mam finansow na taki zakup.
Opublikowano

Mozna zmienic z RFT na zwykle, ale musisz wymienic wszystkie.

Ja zalozylem zimowki zwykle i powiem,ze samochod zachowywal sie mniej stabilnie jak na RFT, wozilo go delikatnie po drodze i trzeba bylo sie przez jakis czas przyzwyczaic.Niemniej jednak jesli chodzi o komfort jazdy to zwykle daja go duzo wiecej.

Opublikowano

Odnośnie opon , to gdy kupiłem E60 miałem zamontowane RFT.Były trochę twarde tzn.mało komfortowe,więc po sezonie zimowym w 2011 roku założyłem zwykłe ( continental contisport 225/50 R17 - kupiłem je w Polsce i tam założyłem ) .

Po tegorocznej zimie znów je założyłem , bo mają jeszcze dobry bieżnik .

Teraz jednak muszę kupić drugie opony, bo przez te continentale auto nie przeszło przeglądu .

Na początku było zdziwienie w serwisie ,że nie mam RFT , później informacja ,że producent nie dopuszcza tych opon , które mam zamontowane ze względu na niski indeks prędkości ( te continentale mają V a ma być 94 W ) .

Teraz zamontuje zimówki by zrobić ten przegląd ale już zamówiłem dunlop sp sport 01 , które założę - wolę nie mieć problemu np. w razie kontroli na drodze.

Dodatkowo zaproponowali mi jakiś mobility set za 71,85 EUR na wypadek awarii opony ,bo nawet nie mam zapasówki .

W sumie niech leży sobie w bagażniku ale oby się nigdy nie przydał .

Opublikowano

W jakim kraju ten przegląd robiłeś ? Niemcy ?

W Polsce jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby diagnosta poza bieżnikiem sprawdzał firmę opon a już tym bardziej czy jest to RoF, choć i tak niestety na takich jeżdżę.

Opublikowano

Tak , Niemcy a dokładnie Schwedt .

Nie poszło jednak o to czy są zwykłe czy rfl ,bo mogą być też zwykłe ani nie poszło też o firmę ale o indeks prędkości na oponach ,nie może on być niższy niż przewiduje producent .

Rozmiar opon wraz z indeksem prędkości jest wpisany w dowodzie rejestracyjnym ( poz.15 ) i oni to sprawdzają , wszystko zresztą sprawdzają .

Chodzi o to aby uniknąć zagrożenia przy dużych prędkościach, takie auto jednak trochę waży .

W Niemczech dużą uwagę zwraca się na bezpieczeństwo przy każdej okazji .

Opublikowano
Tak , Niemcy a dokładnie Schwedt .

Nie poszło jednak o to czy są zwykłe czy rfl ,bo mogą być też zwykłe ani nie poszło też o firmę ale o indeks prędkości na oponach ,nie może on być niższy niż przewiduje producent .

Rozmiar opon wraz z indeksem prędkości jest wpisany w dowodzie rejestracyjnym ( poz.15 ) i oni to sprawdzają , wszystko zresztą sprawdzają .

Chodzi o to aby uniknąć zagrożenia przy dużych prędkościach, takie auto jednak trochę waży .

W Niemczech dużą uwagę zwraca się na bezpieczeństwo przy każdej okazji .

Kupiles opony do przyczepki czy jak?Index predkosci na oponach dobiera sie do odpowiednio do wielkosci felg i danej marki auta.W dowodzie masz wpisany tylko jeden rozmiar kol ,jezeli masz ABE na inne kola pokazujesz na TÜV i po zawodach.Od 26 lat mieszkam w Hamburgu i nie mialem jazdy z powodu opon przy przegladzie,chyba ze ty masz jakiegos pecha

Opublikowano

Nie kupiłem opon do przyczepki , normalne letnie continental.

Kupując wybrałem rozmiar , markę , bieżnik itd.ale nie myślałem o żadnym indeksie prędkości .

To mój pierwszy TüV w Niemczech .

Zazdroszczę trochę,że mieszkasz w takim fajnym mieście jak HH i pozdrawiam .