Skocz do zawartości

520d realne spalanie i wlew paliwa

marekF11

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zachecony wynikami Kolegow postanowilem sprawdzic jak nisko uda mi sie zejsc ze spalaniem. Zresetowałem komputer podrozny i wyjechalem z na odwodnice Wroclawia. Nie udalo mi sie nikogo wyprzedzic za to mnie wyprzedzal kazdy a jad sączył im sie z oczu, spojrzeniami dziurawili mi runflaty a jechalem prawym pasem na trzypasmowej drodze. Wyprzedzaly mnie fiaty panda, fiaty ducato i nawet jeden fiat duzy. Ale za to przy zjezdzie na Poznan srednie zuzycie wynioslo 4.1 l/100. Niestety potem bylo juz gorzej. Wracalem miastem okolo godziny 20.30 starajac sie powoli rozpedzac, malo hamowac glownie silnikiem dojechawszy do domu z 35 cio kilometrowego testu komputer wskazal 5.7 l/100 i srednia predkosc 56.5 kmh. Efekt uboczny: psychicznie bylem bardziej zmeczony niz po 2 godzinach dojazdu do biura w krakowie. focusem.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Far Far away F10 M5 Competition

No to jest dokładnie to co u mnie podczas pokonywania codziennej trasy do pracy na odcinku pozamiejskim- podwarszawskim przy braku korków i możliwości wyprzedzania (średnia około 50 km/h), spalanie 5-5,8 l. Ale że zdecydowałeś się na coś takiego z własnej woli- respect :) 4,1 l to już brzmi jak science fiction.

wczesniej panowie toczyli dyskusje jakie ma znaczenie spalanie o 2 litry wieszke lub mnieszje przy samochodzi za 200 lub 300k. No wlasnie po ostatnich dwoch postach chcialem dodac swoje trzy grosze ze to nie o koszty chodzi, a taka wymiana danych moze pomoc porownac stan swoich samochodow i ew. komos pomoze zdiagnozowac u siebie jakis problem.

Wracajac do tematu mam pytanie do Slavo. 4.1 l/100km to super wynik. Tez mam f11stke i powiem szczerze ze takich wynikow nie moge osiaganac przy tempomacie ustawionym na 60km.h. Powiedz na ile miales ustawiony tempomat na tej 3pasmowej autostradzie ? jakie masz wlane paliwo ? zwykly czy drozszy diesel ? opony z czy bez ROF?

MarekF11: raczej jezdze bez tempomatu, wole sam kontrolowac auto. Sporadycznie na autostradzie go uzywam, ale w PL jest to bezcelowe bo co chwile wyjezdza na lewy pas gosc w drewniakach mniejszym lub wiekszym autem. Paliwo tankuje glownie na pobliskiej stacji samoobslugowej (jestem z branzy naftowej i jak wspomnialem w innym watku marka stacji ma drugorzedne znaczenie w zwiazku z jakoscia). Jezdze na runflatach Contisport 18". Natomiast, jak wspomnialem taka jazda to dla mnie totalny hardcore i gdybym mial tak jezdzic codziennie to zmienilbym f11 na f650. Choc to dziwne to przez pare dni majac zastepczaka passata tdi, srednie spalanie wyszlo mi kolo 6l/100 i nie bylo to okupione takim wyrzeczeniem. Ale radosc z jazdy w pasku zadna.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

• 4 tygodnie później...

Przy dzisiejszej aurze 0 st.C i opady sniegu pojechalem do prawie Leszna. Efekt: 200 kilometrow, srednia predkosc 70kmh, srednie zuzycie 6.3 l/100. Zeby wyeliminowac subiektywny blad sugerowania sie komputerem skasowalem komp podrozny, przelaczylem na inny widok i sprawdzilem Wynik po powrocie.

I jeszcze ciekawostka: gdy wyjechalem spod domu po paru minutach stanalem na czerwonym swietle, srednie zuzycie zaczelo rosnac i gdy ruszylem na zielonym bylo juz 27.1 l/100 ;) wtedy zresetowalem komp i przelaczylem widok na szczegoly rozrywki ;)

---------------------

Born Most Wanted

Past:

Future:

Ja ostatnio próbowałem w trasie z domu do granicy Warszawy zejść poniżej 5 l (oczywiście przymuszony okolicznościami na drodze). Skończyło się na 5,0 l na dystansie 20 km. Niestety jest to okupione wyrzeczeniami, nie wystarczy nie wyprzedzać, trzeba jeszcze delikatnie przyspieszać i przewidywać parę ruchów do przodu sytuację na drodze. Przy bardziej sprzyjających okolicznościach można zejść poniżej 5l, ale to nie ma nic wspólnego z normalną jazdą w normalnych warunkach.

Ciekawostka- nie udało mi się zrobić tego na tej trasie w aucie z silnikiem benzynowym 1.2 tsi 105 KM ważącym 1000 kg. Wyszło 5,8l.

No to jest dokładnie to co u mnie podczas pokonywania codziennej trasy do pracy na odcinku pozamiejskim- podwarszawskim przy braku korków i możliwości wyprzedzania (średnia około 50 km/h), spalanie 5-5,8 l. Ale że zdecydowałeś się na coś takiego z własnej woli- respect :) 4,1 l to już brzmi jak science fiction.

Dziś zrobiłem traskę Kraków - Nowy Sącz i z powrotem. Spokojna jazda 80-90 km/h, "Comfort". Wyszło średnio 4,2 l/100 km. Na pierwszym odcinku do Brzeska, przed górami, 3,9 l/100 km. Szok.

• Zasłużeni forumowicze
No to wyglada na to ze ja nie umiem jezdzic po przy najspokojniejszej jezdzie mniej niz 5,5l spalic nie potrafie... Oczywiscie to tylko zabawa bo normalnie nie spalam w trasie mniej niz 6,5 - 7l a czasem jak sa autostrady to i 8 do 9l/100km.

Dziś zrobiłem traskę Kraków - Nowy Sącz i z powrotem. Spokojna jazda 80-90 km/h, "Comfort". Wyszło średnio 4,2 l/100 km. Na pierwszym odcinku do Brzeska, przed górami, 3,9 l/100 km. Szok.

Da się osiągnąć takie spalanie, ale trzeba jechać jak typowy emeryt. Ja np. dzisiaj jechałem tak z Tarnowa do Rzeszowa, gdzie nie da się wyprzedzać.

George Wind

Da się osiągnąć takie spalanie, ale trzeba jechać jak typowy emeryt. Ja np. dzisiaj jechałem tak z Tarnowa do Rzeszowa, gdzie nie da się wyprzedzać.

No właśnie da się ale zależy to przede wszystkim od konkretnego kierowcy.Niektórzy prowadzą jak szaleńcy dla szpanu a inni bardziej myslą głową a nie nogą, tak wiec podane przez producenta spalanie dla konkretnego auta ma odzwierciedlenie w rzeczywistości dla danego człowieka np.młody gówniarz,facet po 40, emeryt, młoda kobieta starsza kobieta, tak więc niech każdy sobie powie do jakiej grupy należy i niech się prowadzi jak chcę.

Zapomniałem się spytać czy w F10 jest możliwa jazda na "luzie" bardzo lubię i preferuję taki styl jazdy i robię tak gdzie tylko się da aby zaoszczędzić np. zjazd z autostrady itp.

Wiem że można wybrać F10 ze skrzynią manualną lub automatyczną i czy z automatem można jezdzić na luzie,rozważam dwie opcję F10 520d lub 520i samochód do produkcji.

W wielu autach o porównywalnej mocy, przy jednostajnej jeździe z małą prędkością 70-80 kmh spalanie będzie na poziomie około 5 litrów. Tyle że przecież nikt tak nie jeździ, te wyniki to raczej ciekawostki. W przeciętnych warunkach drogowych na typowej polskiej drodze jest 7 l, a na autostradzie przy prędkościach większych niż dozwolona 8-9, co jest moim zdaniem bardzo ok.

• Moderatorzy

Wiem że można wybrać F10 ze skrzynią manualną lub automatyczną i czy z automatem można jezdzić na luzie,rozważam dwie opcję F10 520d lub 520i samochód do produkcji.

Automatem NIE wolno jeździć na luzie czyli N chyba że chcesz zabić skrzynię :)

Automatem NIE wolno jeździć na luzie czyli N chyba że chcesz zabić skrzynię :)

Dzięki teraz już wiem.

zgadza się, na luzie automatem nie można jeździć. Zresztą jak puścisz gaz w automacie to hamowanie silnikiem jest b.małe - coś pośredniego między jazdą na biegu a jazdą na luzie :)

Zresztą po to jest automat aby nie zajmować się skrzynią w czasie jazdy - także wrzucanie na N na światłach nie jest wskazane - można to robić na dłuższym postoju np. na przejeździe kolejowym jeśli nie gasisz silnika...

Edytowane przez stapoz

W wielu autach o porównywalnej mocy, przy jednostajnej jeździe z małą prędkością 70-80 kmh spalanie będzie na poziomie około 5 litrów. Tyle że przecież nikt tak nie jeździ, te wyniki to raczej ciekawostki. W przeciętnych warunkach drogowych na typowej polskiej drodze jest 7 l, a na autostradzie przy prędkościach większych niż dozwolona 8-9, co jest moim zdaniem bardzo ok.

70-80 kmh uważasz że nikt tak nie jezdzi a tam gdzie nie da się więcej,zresztą jeżeli ktoś prowadzi auto przepisowo to własnie takie prędkosci osiąga.

Ja tak jeżdżę tam, gdzie nie da się wyprzedać bez narażania zdrowia. Ale nie wierzę że ktoś jeździ f10 70 na godzinę tam, gdzie można normalnie jechać 90-110 i wyprzedzać. A wtedy spalanie 5 l można włożyć między bajki. Taki wynik to tylko jednostajna jazda z prędkością 70-80.

Ja tak jeżdżę tam, gdzie nie da się wyprzedać bez narażania zdrowia. Ale nie wierzę że ktoś jeździ f10 70 na godzinę tam, gdzie można normalnie jechać 90-110 i wyprzedzać. A wtedy spalanie 5 l można włożyć między bajki. Taki wynik to tylko jednostajna jazda z prędkością 70-80.

Tak właśnie o to mi chodziło

Czy ma ktoś na forum doświadczenie jezdził ktoś może albo zna kogoś kto ma 520i i jak wygląda spalanie w odpowiedniku benzynowym.Nigdy nie prowadziłem diesla a robię naprawdę krótkie trasy dom-praca-zakupy 9 km,nie wiem co z filtrem cząstek na tak krótkie trasy dlatego poważnie zastanawiam się nad 520i.

Czytałem niedawno ze duży ruch w sieci na forach powodują negatywne emocje i skrajne komentarze. A wiadomo ze duży ruch to większa oglądalność i wartość ewentualnych reklam :) więc taka sobie teorie spiskowa uknulem ze to pewnie panowie Adminy czy tez Moderatorzy wcielaja się w role trolla i jadą z koksem ;)

No to teraz dostanę bana i będę musiał kupić Panamere :(

---------------------

Born Most Wanted

Past:

Future:

Nieeee. Tutaj moderatorzy działają w imię czystości rasowej wątków i trzymania się "On-Topic". Gdyby komuś zależało na liczbie wyświetleń czy odsłon to to forum miałoby 10 razy większy ruch. Już sam fakt, że w sekcji o F10, czy innych nowych aut nigdy jeszcze nie widziałem bannera BMW mówi samo za siebie.

• Moderatorzy
Czytałem niedawno ze duży ruch w sieci na forach powodują negatywne emocje i skrajne komentarze. A wiadomo ze duży ruch to większa oglądalność i wartość ewentualnych reklam :) więc taka sobie teorie spiskowa uknulem ze to pewnie panowie Adminy czy tez Moderatorzy wcielaja się w role trolla i jadą z koksem ;)

No to teraz dostanę bana i będę musiał kupić Panamere :(

Już pędzę z banem do Ciebie :duh:

Starajcie się trzymać tematu pierwotnego a trollami się nie martwcie...